De grootste klasse van organische verbindingen, waaronder zetmeel, glycogeen, cellulose polysachariden en eenvoudige monosachariden. Koolhydraten zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof in een structuurformule van Cn (H2O) n.
Hoeveel calorieën gaan in een blikje frisdrank? Hoeveel keer zijn flessen water duurder dan kraanwater? Eenvoudige vragen ... maar weet jij het antwoord?
In februari laten heel wat mensen alcohol staan in het kader van Tournée Minérale. Vlaams Instituut Gezond Leven is fan van het initiatief en lanceert ‘FebruWater’, een gelijkaardig concept voor schoolkinderen, waarbij ze aanraden om gesuikerde dranken zoveel mogelijk te vermijden.
Suiker heeft een slecht imago. En dat is jammer, want suiker is niet altijd slecht. Scheikundige Marthe Walvoort (Rijksuniversiteit Groningen) legt het uit.
Kijk jij ook altijd zo uit naar dat onderste chocoladepuntje van je Cornetto? Scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) niet, en hij vertelt in geuren en kleuren waarom.
Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk de reden ontdekt waarom we suiker blijven verkiezen boven gezondere alternatieven. Suiker zet namelijk in onze darmen een mechanisme in gang dat onze hersenen beïnvloedt, iets waar kunstmatige zoetstoffen niet in slagen.
Tot nu toe gingen we er van uit dat er twee soorten diabetes of suikerziekte bestonden: type 1 en type 2. Maar Britse onderzoekers ontdekten dat je type 1 eigenlijk in twee vormen kunt opsplitsen, die gelinkt zijn aan de leeftijd waarop patiënten klachten en de diagnose krijgen.
We zijn ons met zijn allen steeds meer bewust van de nadelen die de overmatige consumptie van suiker met zich meebrengt voor onze gezondheid. Vandaar dat suikervervangers of zoetstoffen populairder worden.
Sportdrankjes, energierepen en gels zorgen ervoor dat sporters slechtere tanden hebben dan hebben dan gewone mensen. In het eten en drinken dat ze nuttigen zit zo veel suiker en zuur, dat hun tanden hierdoor worden aangetast, zo blijkt uit onderzoek Brits onderzoek.
Diëten die suiker volledig weglaten uit het voedingspatroon zouden ziektes zoals diabetes type 2 kunnen voorkomen en zelfs genezen. Maar is dat wel zo?
Het is zonde om leeg geschraapte vanillepeulen in de vuilnisbak te gooien. Ze bevatten nog heel veel aroma en kleine zaadjes waarmee je suiker in vanillesuiker kunt omtoveren! Zo ga je te werk ...
Volgens een studie in Frankrijk zou het drinken van suikerrijke dranken, inclusief (ongezoet) fruitsap, het risico op sommige kankers, zoals borstkanker, verhogen.
Wie de etiketten van zijn inkopen leest, zal snel merken dat suiker alomtegenwoordig is. Vaak verrassend in producten waarvan je het absoluut niet verwacht.
Ketchup is gemaakt van tomaatjes en zou in se dus gezond moeten zijn. Ketchup bevat inderdaad weinig vet en alle gezonde voedingsstoffen van gekookte tomaten, maar het is wel een suikerbommetje!
Van deze suikervrije bereiding mag je smullen naar hartenlust.
Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light. Je brein reageert namelijk beter op suikers dan op zoetstoffen. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC.
Steeds vaker hoor je dat suiker slecht voor je is. Verschillende diëten, waarmee je suiker zo veel mogelijk of helemaal uit je dagelijkse voeding bant, schieten als paddenstoelen uit de grond.
Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte.
Nee, het gebruik van zoetstoffen verhoogt het risico op kanker niet. Zoetstoffen kunnen als suikervervanger helpen het gebruik van suiker te verminderen en zo mogelijk helpen overgewicht te voorkomen.
Er wordt vaak gezegd dat suiker de tumor laat groeien. Er zijn echter geen betrouwbare aanwijzingen dat suiker in de voeding aan extra groei van de tumor bijdraagt.
Minder zwaarlijvigheid en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een ‘suikerbelasting’ op zoete frisdranken. Zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit.
Als er sprake is van slechte eetlust waardoor je veel te weinig kunt eten, bij een laag lichaamsgewicht of bij snel ongewild gewichtsverlies kan het gebruik van suiker en suikerrijke producten juist wél goed en effectief zijn.
Als je wil weten waarom we bepaalde voedingswaren wel en niet lekker vinden en welke mythes er zijn als het aankomt op smaken, kijk dan naar dit college van Remco Havermans (Maastricht University).
Mensen die hopen om op gewicht te blijven door light frisdranken te drinken of suiker in diverse bereidingen te vervangen door kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam) of energie-arme suikers (zoals stevia) zijn er aan voor de moeite.
De gemiddelde Britse tienjarige consumeert dagelijks evenveel suiker als de aangeraden norm voor volwassenen. Terwijl de limiet voor kinderen op 20 à 25 gram toegevoegde suiker ligt, nuttigen ze volgens de overheidsinstelling Public Health England (PHE) vaak dubbel zo veel.
Er is geen duidelijk bewijs dat zoetstoffen en andere suikervervangers beter zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het medisch tijdschrift British Medical Journal, dat eerdere studies over het onderwerp naast elkaar legde en analyseerde.