allergie

Een allergische reactie is een overdreven afweerreactie van ons lichaam op stoffen waarmee we in aanraking komen. Zo’n stoffen noemen we allergenen. Een reactie van het lichaam op allergenen kan variëren van wat huiduitslag en/of jeuk tot een anafylactische shock. Allergie geeft meestal een combinatie van klachten.

Meestal treden de symptomen van een allergie na enkele minuten tot uren op, soms pas na twee of drie dagen (vooral bij contactallergie). De meest bekendste allergieën zijn pollen- en huisstofmijtallergie (hooikoorts), voedselallergie (bijvoorbeeld lactose intolerantie, glutenallergie of koemelkallergie), latexallergie en zonneallergie.

Hooikoorts (pollinosis)

Hooikoorts (pollinosis)
dossier 18/03/2019

Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van gras, bomen en allerlei kruidachtige planten die door de wind worden meegevoerd. Hooikoorts noemt men ook pollinosis.

lees meer »

Het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet
dossier 12/05/2021

Het glutenvrije dieet: wat mag je niet en wel eten? Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt bevatten het eiwit gluten. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten - of beter gezegd gliadine, een onderdeel van gluten - een beschadiging aan de dunne-darmwand.

lees meer »

Opgelet, allergielijders: het berkenpollenseizoen komt eraan

nieuws 22/03/2023

Het opmerkelijk lange elzen- en hazelaarstuifmeelseizoen loopt ten einde, maar dat van de berk start waarschijnlijk in de komende dagen al. Bij ons staan de katjes nog niet in bloei, maar volgens het KMI kunnen de uit Frankrijk overwaaiende pollenwolken het risico op symptomen verhogen.

lees meer »

Hoe herken je een allergie?

Hoe herken je een allergie?
dossier 8/02/2023

Een allergie geeft meestal een combinatie van symptomen. Meestal treden de klachten na enkele minuten tot uren op, soms pas na twee of drie dagen (vooral bij contactallergie). We zetten de voornaamste symptomen op een rij.

lees meer »

Dierenallergie: moet het dier weg?

Dierenallergie: moet het dier weg?
dossier 20/12/2022

De meest afdoende oplossing bij een dierenallergie is elk contact met de diersoort waarvoor je gevoelig bent te vermijden. Veel mensen hebben echter een emotionele band met hun huisdier en zien er tegenop om hun geliefde dier weg te doen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ben je allergisch voor huisdieren?

Ben je allergisch voor huisdieren?
dossier 3/10/2022

Een allergie voor (huis)dieren komt veel voor. Het kan erg vervelend zijn, zeker bij kinderen. Bij allergie voor honden en katten reageert het lichaam op stoffen die aan huidschilfers, haren of veren van deze dieren kleven. Er zitten ook allergenen in het speeksel en de urine van de huisdieren.

lees meer »

Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?
dossier 30/08/2022

Elke zomer worden duizenden mensen gestoken door wespen en bijen. Meestal blijft het bij een pijnlijke zwelling en wat jeuk, maar sommige mensen reageren allergisch op een steek. Bij die mensen kan er zelfs een levensbedreigende shock optreden.

lees meer »

Kun je allergisch zijn aan alcohol?

Kun je allergisch zijn aan alcohol?
dossier 10/05/2022

Een alcoholallergie is vrij zeldzaam. Wat vaker voorkomt, is een intolerantie voor alcohol of voor een van de andere bestanddelen die je drankje bevat, zoals sulfieten of gluten bijvoorbeeld.

lees meer »

Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten

Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten
dossier 25/04/2022

Mestcelactivatiesyndroom (MCAS) is een aandoening waarbij de mestcellen in je lichaam te veel van een bepaalde stof afgeven waardoor je allergiesymptomen krijgt. Mestcellen bevinden zich overal in je lichaam, wat betekent dat je een breed scala aan klachten kan ontwikkelen.

lees meer »

Welke soorten allergenen zijn er?

Welke soorten allergenen zijn er?
dossier 16/04/2022

Wanneer je allergisch bent, reageert je lichaam ten onrechte op specifieke stoffen die het als gevaarlijk beschouwt. Waarom mensen wel of niet allergisch reageren, is nog niet helemaal duidelijk, maar allergieën zijn wel vaak genetisch bepaald.

lees meer »

Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?
dossier 13/05/2022

Iedereen herkent jeuk (pruritus) als een irritant gevoel dat je aanzet tot krabben. In dit artikel lees je welke aandoeningen kunnen leiden tot jeuk, wat je zelf kunt doen om de jeuk te stoppen en wanneer je het beste je huisarts kunt contacteren.

lees meer »

Waarom kun je doodgaan na het eten van een pinda?

video 22/12/2021

"A kiss from death", kopte een krant toen een meisje overleed na een zoen van haar vriendje die pindakaas gegeten had. Het verhaal bleek niet helemaal te kloppen, maar er gaan wel degelijk mensen dood na het eten van een pinda.

lees meer »

Vermijd een ‘kerstmis’-allergie

Vermijd een ‘kerstmis’-allergie
dossier 2/12/2021

Sommige mensen reageren allergisch op kerstbomen (kerstsparren). Het kan gaan om een allergische huidreactie bij mensen die een contactallergie hebben voor colofonium, een stof die voorkomt in het hars van de bomen.

lees meer »

Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?

Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?
dossier 24/11/2021

Luchtbevochtigers kunnen onder andere helpen bij een hoest en een verkoudheid. Maar welk toestel je ook hebt, als je het niet correct gebruikt en onderhoudt, loop je het risico dat schadelijke micro-organismen zich ontwikkelen en verspreiden binnenshuis.

lees meer »

Hoe werkt een huidtest voor allergie?

Hoe werkt een huidtest voor allergie?
dossier 24/06/2021

Als je allergisch bent, zal je lichaam overdreven reageren op een lichaamsvreemde stof. Die stof is dan een ‘allergeen’ voor jou. Wijzen bepaalde klachten in die richting, dan kan je drie soorten huidtests laten uitvoeren om je vermoedens te bevestigen.

lees meer »

Eerste ontlasting baby onthult aanleg voor allergieën

nieuws 17/05/2021

Canadese onderzoekers denken dat de samenstelling van meconium, dat is de eerste stoelgang, aanwijzingen geeft over de gevoeligheid van het kindje voor allergieën. Dit inzicht zou kunnen helpen om de ontwikkeling van allergieën en astma tegen te gaan vooraleer de eerste symptomen opduiken.

lees meer »

Kennistest over astma

testen 28/04/2021

Vier tot zeven procent van de Belgen kampt met een of andere vorm van astma. Dat zijn zowat 700.000 mensen. Jaarlijks is astma in ons land verantwoordelijk voor 300 overlijdens.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Urticaria of netelroos is een zeldzame huidziekte

  • Juist
  • Fout