griep

Griep of Influenza is een acute virale infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen). Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen de griep.

De jaarlijkse griep is zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat jaarlijks opduikt in de winterperiode. Besmetting gebeurt door inademing via de neus of de mond of na direct contact van hand tot hand. Vooral bij niet te koud, vochtig en mistig weer verspreidt dit virus zich snel. 

De enige manier om beschermd te zijn tegen de seizoensgriep is een jaarlijkse griepvaccinatie. Doordat de seizoensgriep bijna elk jaar veroorzaakt wordt door een ander griepvirus, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast.

Hoe gevaarlijk is griep?

Hoe gevaarlijk is griep?
dossier 14/01/2021

Voor de meeste mensen is griep een goedaardige ziekte. Bij bepaalde risicopersonen kunnen er echter ernstige complicaties optreden, zoals een longontsteking, die zelfs dodelijk kunnen zijn.

lees meer »

Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden

Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden
dossier 15/01/2021

Nooit meer de griep? Klinkt zalig in onze oren. Spijtig genoeg is dat niet erg realistisch. Nochtans kan je heel wat doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer van de griep wordt én ook om andere mensen niet te besmetten moest je toch zelf de griep te pakken krijgen.

lees meer »

Griepvaccinatie: voor wie, wanneer en waarom?

Griepvaccinatie: voor wie, wanneer en waarom?
dossier 15/01/2021

Vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep en vooral haar gevolgen te beschermen. Als je bent gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Als je toch griep krijgt, dan word je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner.

lees meer »

Wat kan je doen als je griep hebt?

Wat kan je doen als je griep hebt?
dossier 15/01/2021

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen meestal na drie tot vijf dagen. Maar een volledig herstel kan één tot twee weken duren. Er bestaan spijtig genoeg geen efficiënte geneesmiddelen om griep te behandelen.

lees meer »

Wat kan je doen om griep te voorkomen?

Wat kan je doen om griep te voorkomen?
dossier 5/02/2024

Wie griep heeft, is enkele dagen geveld. Liever besmetting voorkomen dus. Naast vaccinatie zijn er diverse maatregelen die je zelf kan nemen om het risico op verspreiding van het griepvirus te verminderen. We zetten de negen voornaamste tips om griep te voorkomen op een rij.

lees meer »

Sneller ziek door kou?

Sneller ziek door kou?
dossier 14/01/2024

Als we ziek worden, komt dat door een infectie met een virus of bacterie. We worden dus niet rechtstreeks verkouden door kou. Feit is wel dat er meer verkoudheden, griep en keelpijn zijn als het koud is. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.

lees meer »

Is varkensgriep gevaarlijk voor de mens?

Is varkensgriep gevaarlijk voor de mens?
dossier 30/11/2023

Varkensgriep is een besmettelijke aandoening bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Het H1N2-virus is een van de voornaamste subtypes van het varkensgriepvirus,. Nu en dan raken mensen besmet. Wat zijn de symptomen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?

Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?
dossier 5/01/2023

Kan jij de symptomen van een verkoudheid, griep en corona van elkaar onderscheiden? Want die lijken wel een beetje op elkaar. Het feit dat baby’s en kinderen zelf de klachten niet (goed) kunnen verwoorden, helpt natuurlijk ook niet echt. We zetten de verschillende symptomen even op een rij.

lees meer »

Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?

Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?
dossier 5/10/2022

Als je bent gevaccineerd, is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. En als je toch griep krijgt, dan word je minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. We zetten alle info rond griepvaccinatie voor komend winterseizoen op een rij.

lees meer »

Soorten pijnstillers en verschil in werking

Soorten pijnstillers en verschil in werking
dossier 28/02/2023

Als de pijn je te veel wordt, kan een pijnstiller de nodige verlichting geven. Maar hoe navigeer je nu binnen dit hele arsenaal aan pijnstillers? Het is vooral belangrijk dat je een pijnstiller kiest die past bij je klachten.

lees meer »

Wat kan je het best eten als je griep hebt?

nieuws 31/12/2021

Als je griep hebt, heeft je lichaam gezonde voeding nodig als brandstof, zodat je sterk genoeg staat om het virus te bestrijden. De juiste voeding kan je namelijk sneller laten herstellen en eventuele klachten die gepaard gaan met griep, verlichten.

lees meer »

Wat kan je doen als je griep hebt?

Wat kan je doen als je griep hebt?
dossier 29/12/2021

Als je een griep te pakken hebt, kan je niet veel anders doen dan uitzieken en voorkomen dat je de mensen in je omgeving besmet. Er zijn wel enkele dingen die je kunnen helpen om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

lees meer »

Vogelgriep in België: Wat zijn de symptomen?

Vogelgriep in België: Wat zijn de symptomen?
dossier 17/11/2021

In november 2021 werd in Antwerpen vogelgriep (H5N1) vastgesteld. Het gaat om een ‘hoogpathogene stam’, wat betekent dat het een zeer besmettelijke variant is. Wat zijn de symptomen bij kippen en ander gevogelte, en is het ook gevaarlijk voor de mens? Een overzicht.

lees meer »

Is corona dodelijker dan de griep?

video 11/01/2021

2020. Het jaar dat we allemaal voor een virus in lockdown gingen, mondmaskers begonnen te dragen en onze vrienden minder zagen. Was dit allemaal echt nodig? Waarom doen we dit wel bij covid en niet jaarlijks bij de griep?

lees meer »

Belang van de griepprik tijdens coronacrisis

nieuws 30/10/2020

Dit jaar is de griepprik voor risicogroepen nog belangrijker dan anders, want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Het griepvaccin maakt je trouwens op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.

lees meer »

Bedrijven kopen massaal griepvaccins op

nieuws 14/07/2020

Werkgevers bestellen nu al volop griepvaccins voor hun werknemers: het aantal bestellingen ligt maar liefst vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde dienstengroep Liantis donderdag. De apothekers maken zich zorgen

lees meer »

Test jezelf: Heb je griep of ben je verkouden?

testen 10/01/2020

Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep. Met deze test kan je nagaan of je een verkoudheid of een ‘echte’ griep hebt. Deze test is gebaseerd op de diagnose-criteria van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

lees meer »

Het is nu tijd voor de griepvaccinatie

nieuws 27/11/2019

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de griepvaccinaties uit te voeren tussen half oktober en half december. De antistoffenconcentratie is immers het hoogst in de eerste weken/maanden na vaccinatie, en het griepvirus begint meestal pas echt de ronde te doen rond de jaarwisseling.

lees meer »

Voorlopig erg zwakke griepactiviteit

nieuws 25/10/2019

Tussen 14 en 20 oktober 2019 hebben slechts 17 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Dit komt overeen met een erg zwakke griepactiviteit, die nog ver onder de epidemische drempel ligt in België.

lees meer »

Griep zorgt voor druk op bloedvoorraad

nieuws 7/02/2019

Ieder jaar opnieuw merkt het Rode Kruis een structurele daling van de bloedvoorraad met gemiddeld 18 procent als er een griepepidemie rondwaart. Wordt u getroffen door de griep, dan mag u pas opnieuw doneren vanaf het moment dat u twee weken symptoomvrij bent.

lees meer »

Griepepidemie officieel begonnen

nieuws 7/02/2019

Tussen 28 januari en 3 februari 2019 hebben 365 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram