Geen griep momenteel, maar dat is niet enkel goed nieuws

123-ziek-griep-verkoud-9-8.jpg

nieuws Je hebt het misschien al gemerkt, de griepepidemie blijft dit jaar uit, vooral als gevolg van de coronamaatregelen. Dat is enerzijds natuurlijk geweldig nieuws, want ons zorgsysteem staat al zwaar genoeg onder druk door COVID-19. Anderzijds waarschuwen experts dat de griep en andere luchtweginfecties een sterke comeback kunnen maken eens de coronamaatregelen opgeheven worden. 

Normaal zitten we rond deze tijd volop in het griepseizoen, maar nu is dat helemaal niet het geval. Dat geldt niet alleen voor ons land, het is een wereldwijd fenomeen, zo tonen de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De WGO verzamelt over de hele wereld stalen die onderzocht worden op het influenzavirus – het virus dat griep veroorzaakt. Vorig jaar registreerde de organisatie begin februari rond de 50.000 infecties, dit jaar zijn de cijfers verwaarloosbaar. 

Lees ook: Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?

Verklaringen voor situatie
Die meevaller hebben we grotendeels te danken aan de maatregelen ter bestrijding van COVID-19: lockdowns, het dragen van mondmaskers, afstand houden, handen wassen, minder sociale contacten, enz. Ongeveer een eeuw geleden zorgden gedragsveranderingen tijdens de Spaanse griep op gelijkaardige wijze voor een daling met 38% van besmettingen met het mazelenvirus. Een bijkomende verklaring voor de huidige situatie is dat meer mensen zich hebben laten inenten met het griepvaccin. Bovendien is griep minder besmettelijk dan COVID-19 en hebben we er doorheen de jaren een zekere immuniteit tegen opgebouwd. 
Het goede nieuws
Het uitblijven van de griepepidemie is enerzijds uiteraard heel goed nieuws voor onze zorgverleners, die door de pandemie al op hun tandvlees zitten. Gemiddeld worden er in ons land elk jaar 500.000 mensen getroffen door griep. Bij gemiddeld 1 op de 1.000 grieppatiënten is door complicaties een ziekenhuisopname nodig. Die situatie blijft ons dit jaar tenminste bespaard. Ook verschillende andere ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, zoals het respiratoir syncytieel virus (RSV), gaan dit jaar bijna niet rond. 

Lees ook: Hoe griep voorkomen en verspreiding vermijden

Mogelijk sterker terug
Helaas betekent dit alles mogelijk ook slecht nieuws voor de nabije toekomst. Experts vrezen namelijk dat de griep en andere luchtweginfecties sterker dan voorheen terug kunnen komen, eens de coronamaatregelen opgeheven worden. Want door de huidige afwezigheid van griep, vermindert de natuurlijke afweer van de bevolking tegen de aandoening. Doordat er nu minder zieken zijn, zullen er volgend jaar wellicht meer mensen vatbaar zijn voor griep, met een grotere epidemie als gevolg. Bovendien zullen er misschien ook uitbraken voorkomen buiten het klassieke griepseizoen, bijvoorbeeld in de zomer. 

Wat ook meespeelt, is dat het voor vaccinexperts een stuk moeilijker wordt om het griepvaccin voor volgende winter te maken. Ze baseren zich daarvoor namelijk op de recente evolutie van het griepvirus, dat voortdurend van uitzicht verandert, maar dat valt nu door de weinige gevallen moeilijker bij te houden. Wel moet bij dit alles benadrukt worden dat voorspellingen zeer lastig zijn, aangezien deze situatie onuitgegeven is.
Waarschuwing uit Australië
Wat er de laatste tijd gebeurt in Australië, geldt alvast als een waarschuwing. Ook Australië kende dit jaar geen griepseizoen, maar het geleidelijk loslaten van coronamaatregelen werd gevolgd door een opflakkering van de ziekte. In december, wanneer griep in die regio normaal amper voorkomt, was bijvoorbeeld het aantal griepgevallen bij kinderen van 5 jaar en jonger zes keer hoger dan anders.

Lees ook: Hoe werkt een vaccin?

Bronnen:
https://www.standaard.be
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.knack.be
https://www.washingtonpost.com
https://theconversation.com

Lees ook: Wie verkouden is, kan geen griep krijgen

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram