Waarom is een warme lunch beter dan een koude?

unspl-m-eten-voeding-6-4-21.jpg

nieuws Ben je in de mogelijkheid om 's middags warm te eten? Dan doe je dat beter. Liever een croque-monsieur, een omelet of een panini dus dan broodje met ham en kaas. Waarom is dat?

Gedurende twee weken heeft een Amerikaans team (Western Washington University) het eetgedrag geanalyseerd in een snackbar met een zeer divers cliënteel. Hun bedoeling was om de mate van verzadiging te bepalen bij mensen die een warme of koude bereiding hadden besteld: een sandwich, salade, panini, croque-monsieur, hamburger,... met daarbij een warme of koude drank (water, frisdrank, koffie, thee,...).

Lees ook: Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?

Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?

Koud eten vult minder

Personen die een koude maaltijd aten, hadden de neiging om nog een extraatje te bestellen, bijvoorbeeld een muffin, een stuk cake of een donut. De reden daarvoor is volgens de onderzoekers dat koud eten minder vult dan warm eten, en dat is ook wat de consumenten denken. De meeste mensen die een koud broodje bestellen, voegen er meteen een dessert aan toe in de verwachting dat het broodje niet voldoende zal zijn. Kiezen ze voor een warm broodje, zoals een panini, dan zullen ze die bestelling minder snel aanvullen met andere etenswaren.

De auteurs voegen hieraan toe dat ze niet weten of dit werkelijk van invloed is op de totale calorie-inname, aangezien het slechts één van de drie maaltijden van de dag is. Bovendien is het daarvoor belangrijk te weten of een warme maaltijd werkelijk minder calorierijk is dan een koude boterham en een muffin.

Lees ook: Welk soort water is het best voor ons?

Koffie of thee

Volgens de experten moeten mensen die lijnen zich bewust zijn van dit mentale proces, en de keuze voor een toetje het best uitstellen tot het moment dat ze hun lunch hebben opgegeten. Zij raden ook aan om tijdens of na de maaltijd warme koffie of thee te drinken in plaats van een koude drank, omdat dit de maag helpt "tot rust te komen". 

Ten slotte kan je trouwens beter gaan voor een kom soep vóór een boterham dan een calorierijk dessert erna. De centrale gedachte is dus dat je iets warms binnenkrijgt.

Lees ook: Tips voor een gezond ontbijt

Bron:
https://www.journals.elsevier.com


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram