Waarom is een warme lunch beter dan een koude?

Laatst bijgewerkt: april 2021
unspl-m-eten-voeding-6-4-21.jpg

nieuws Ben je in de mogelijkheid om 's middags warm te eten? Dan doe je dat beter. Liever een croque-monsieur, een omelet of een panini dus dan broodje met ham en kaas. Waarom is dat?

Gedurende twee weken heeft een Amerikaans team (Western Washington University) het eetgedrag geanalyseerd in een snackbar met een zeer divers cliënteel. Hun bedoeling was om de mate van verzadiging te bepalen bij mensen die een warme of koude bereiding hadden besteld: een sandwich, salade, panini, croque-monsieur, hamburger,... met daarbij een warme of koude drank (water, frisdrank, koffie, thee,...).

Lees ook: Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?

Koud eten vult minder
Personen die een koude maaltijd aten, hadden de neiging om nog een extraatje te bestellen, bijvoorbeeld een muffin, een stuk cake of een donut. De reden daarvoor is volgens de onderzoekers dat koud eten minder vult dan warm eten, en dat is ook wat de consumenten denken. De meeste mensen die een koud broodje bestellen, voegen er meteen een dessert aan toe in de verwachting dat het broodje niet voldoende zal zijn. Kiezen ze voor een warm broodje, zoals een panini, dan zullen ze die bestelling minder snel aanvullen met andere etenswaren.

De auteurs voegen hieraan toe dat ze niet weten of dit werkelijk van invloed is op de totale calorie-inname, aangezien het slechts één van de drie maaltijden van de dag is. Bovendien is het daarvoor belangrijk te weten of een warme maaltijd werkelijk minder calorierijk is dan een koude boterham en een muffin.

Lees ook: Welk soort water is het best voor ons?

Koffie of thee
Volgens de experten moeten mensen die lijnen zich bewust zijn van dit mentale proces, en de keuze voor een toetje het best uitstellen tot het moment dat ze hun lunch hebben opgegeten. Zij raden ook aan om tijdens of na de maaltijd warme koffie of thee te drinken in plaats van een koude drank, omdat dit de maag helpt "tot rust te komen". 

Ten slotte kan je trouwens beter gaan voor een kom soep vóór een boterham dan een calorierijk dessert erna. De centrale gedachte is dus dat je iets warms binnenkrijgt.

Bron:
https://www.journals.elsevier.com

Lees ook: Tips voor een gezond ontbijt


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram