Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

123m-man-vr-koppel-11-12.jpg

boeken-interviews

Steeds meer koppels doen aan Sleeping Apart Together, of kortweg SAT. Zorgen betere nachten voor een betere relatie of creëer je zo letterlijk en figuurlijk een afstand? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans. 

De nadelen van SAT

"Elke nacht doorgaan we – in onze slaap – verschillende slaapfasen. Tijdens een gemiddelde nacht brengen we ongeveer de helft daarvan in lichte slaap door, zo’n 20 % in diepe slaap en een 25 % in REM-slaap. Partners die samen slapen gaan meer tijd doorbrengen in hun REM-slaap en deze wordt ook minder vaak onderbroken. Dat is positief, want tijdens de REM-slaap – gekenmerkt door levendige dromen – gaan we onbewust emotionele ervaringen een plekje geven. 

Daarnaast zorgt het naast de partner liggen voor een veilig gevoel, waardoor de aanmaak van het hormoon cortisol – het stresshormoon – wordt verlaagd en we hierdoor minder stress ervaren. En met minder stress slapen we nu eenmaal lekkerder. Bovendien zorgt samen slapen ervoor dat er ook nog een ander stofje wordt vrijgemaakt: oxytocine – het liefdeshormoon – zorgt ervoor dat je lekker slaapt en dat je geen angst voelt. 

Door naast je lover in slaap te vallen zal je dus meer ontspannen slapen, minder vaak wakker worden én ook nog eens meer uitgerust wakker worden. Seks kan ook op een ander moment: ’s ochtends, ‘ avonds…"

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

De voordelen van SAT

"Hoewel de meeste koppels veel gemeen hebben, geldt dat daarom niet voor hun slaapgewoontes. De ene is een nachtraaf, de andere een vroege vogel. De ene heeft het graag lekker warm in de slaapkamer, voor de ander moet winter en zomer het raam open. Die verschillen brengen kunnen niet alleen de nachtrust maar ook de relatie in gevaar brengen. Omdat beide partners eigenlijk niet goed slapen, ontstaan er heel wat spanningen en conflicten die uiteindelijk zelfs het einde van de relatie kunnen betekenen. Als je merkt dat deze verschillende slaapnoden op de relatie wegen, dan is het goed om hierover eens te praten en op zoek te gaan naar een oplossing. 

Toch komen slechts weinig koppels er spontaan voor uit dat ze niet samen slapen. Het gesnurk van de partner niet verdragen, wordt gezien als liefde die tekortschiet. Samen slapen is de maatschappelijk aanvaarde norm. Maar aangezien de religieuze geboden, zoals het huwelijk dat moet worden geconsumeerd en tot vermenigvuldiging moet leiden, tegenwoordig niet meer van tel zijn, kan apart slapen misschien wel ‘het nieuwe normaal’ worden? Het kan zelfs werken als een soort van afrodisiacum. Doordat we op bepaalde momenten van onze partner gescheiden zijn, kan de begeerte, het verlangen op andere momenten misschien extra (opnieuw) gaan aanwakkeren."

Lees ook: Nycturie of nocturie: moet je 's nachts vaak opstaan om te plassen?

In de praktijk

"In mijn praktijk vertellen meer en meer mensen dat ze apart slapen. Maar eerlijk gezegd zie ik de meeste daar niet gelukkiger van worden. Op relationeel vlak toch niet. Als ik hen vraag wat ze missen, dan hebben ze het niet over seks, maar over de verbinding. Het heel dicht bij mekaar zijn: ’s avonds samen in bed nog even napraten over de dag, ’s ochtends wakker worden en even intens knuffelen… Op zulke momenten zijn ze letterlijk, maar ook figuurlijk heel dicht bij mekaar. Die momenten niet meer (kunnen) beleven/ervaren zorgt ervoor dat ze uit verbinding gaan. Dat ze mekaar een stukje verliezen. Dat maakt ook dat ze zich overdag minder met elkaar verbonden voelen." 

Lees ook: Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?

Enkele tips

"Soms kan iemand zijn of haar slaappatroon wat veranderen, dus raad ik ze aan om de tijd te nemen om eraan te wennen. Het nog een kans te geven. Anderzijds zijn er ook een paar dingen die ze kunnen proberen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld allebei onder een eigen dekbed slapen, zodat ze elkaars slaap niet verstoren door het trekken aan de dekens enzovoort. Ze kunnen ook een groter bed nemen zodat ze meer ruimte hebben en elkaars slaap minder verstoren. Het is ook sowieso een goed idee om de slaapkamer overdag te ventileren om voldoende frisse lucht binnen te laten. En het is een klassieker, maar draag indien nodig oordopjes tegen het snurken.

Maar wanneer één van de partners een slaapprobleem heeft dat op beiden weegt, dan kan het raadzaam zijn om deze verstoring uit de weg proberen te gaan, bijvoorbeeld door sommige dagen elk een eigen slaapkamer op te zoeken. Misschien kunnen de partners dan op andere dagen, bijvoorbeeld in het weekend, wel samen slapen. Het kan ook helpend zijn om toch een verbindend ritueel aan te houden, bijvoorbeeld voor het slapen gaan samen een tas thee drinken en de dag samen overlopen. Het behouden van die verbinding, hoe en wanneer dan ook, is volgens mij ‘the key’."

Lees ook: Waar is een verzwaringsdeken goed voor?

Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram