Is naakt slapen tijdens een hittegolf een goed idee?

minimi_slapen_vrouw_bed_2023.jpg

dossier

In slaap vallen tijdens een hittegolf kan soms moeilijk zijn. Je denkt er goed aan te doen om naakt te slapen als de kamer warm is, maar eigenlijk is net het omgekeerde waar. Een woordje uitleg.

Lees ook: Zo geraak je ’s morgens gemakkelijker uit bed

“Als zweet op je lichaam parelt en niet wordt weggeveegd, dan helpt zweten niet om af te koelen. Nachtkleding, een katoenen pyjama bijvoorbeeld, kan dat zweet wel wegvegen”, vertelt slaapexpert dr. Sophie Bostock (thesleepscientist.com). Tijdens een hittegolf is het dus beter om iets aan te doen dan om naakt te slapen, hoe raar dat ook klinkt.

Nederlands slaapexpert Hans Hamburger, die overleed in 2021, geeft nog een bijkomende reden aan: "Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Dan word je 's nachts alsnog wakker, maar dan van de kou." Die koude kan bovendien stijve spieren veroorzaken. Je kan dus beter toch iets over je heen leggen, zoals een laken, dekentje of sprei. 

Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Ben je het niet gewend om naakt te slapen? Dan kun je dat volgens psychologe en slaapexpert Annelies Smolders tijdens een hittegolf ook maar beter niet doen. "Je lichaam is verknocht aan slaaprituelen. Wat wel kan helpen, is je pyjama vervangen door een katoenen topje om een frisser gevoel te hebben en je dekbed in te ruilen voor een laken,” vertelt ze aan onze Nederlandse collega’s van Gezondheidsnet. 

Nog een extra tip: was je nachtkleding en beddengoed in de zomer niet met wasverzachter, want dat zorgt ervoor dat de stof minder vocht kan opnemen, waardoor we meer gaan zweten en dus minder goed slapen.

Lees ook: 11 symptomen van (chronisch) slaaptekort

Bronnen:
https://www.womenshealthmag.com
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.flair.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram