Mag je groene aardappelen eten?
dossier
Veel mensen denken dat een beetje groen op een aardappel onschuldig is. Niets is minder waar. Ontdek de gevaren van solanine, hoe je aardappelen veilig bewaart en wanneer blauwe plekken wel onschuldig zijn.
Lees ook: Hoe gezond zijn aardappelen?
Zijn groene aardappels eetbaar?
© Getty Images / groene aardappels zijn niet geschikt om te eten
Lees ook: Waarom afgekoelde aardappelen gezonder en lijnvriendelijker zijn
Gevaren van solanine en andere alkaloïden in aardappelen
- 1,8 kg ongeschilde aardappelen
- 4 kg geschilde aardappelen
Hoe licht de vorming van alkaloïden beïnvloedt
Lees ook: Hoe gezond is een zoete aardappel?
Veilig kopen, bewaren en bereiden van aardappelen
- Koop nooit groene of bittere aardappelen
- Bewaar aardappelen op een donkere, koele plaats
- Bereid aardappelen volgens de richtlijnen in de veiligheidskaders voor aardappelen
Lees ook: Zijn aardappels met uitlopers nog eetbaar?
Zijn aardappelen met blauwe plekken eetbaar?
In tegenstelling tot groene plekken zijn blauwe plekken op aardappelen niet schadelijk voor de gezondheid. Ze ontstaan door stoten tijdens rooien, transport of verwerking, waardoor cellen beschadigd raken. Het aminozuur tyrosine en andere fenolen worden omgezet in blauwzwarte melanine. De blauwe plekken hebben geen invloed op de smaak, je kan ze dus gewoon wegsnijden. |












