Mag je groene aardappelen eten?

dossier Veel mensen denken dat een beetje groen op een aardappel onschuldig is. Niets is minder waar. Ontdek de gevaren van solanine, hoe je aardappelen veilig bewaart en wanneer blauwe plekken wel onschuldig zijn.

Lees ook: Hoe gezond zijn aardappelen?

Zijn groene aardappels eetbaar?

Getty_aardappel_groen_2025.jpg

© Getty Images / groene aardappels zijn niet geschikt om te eten

Je kan groene aardappelen beter vermijden: ze bevatten te veel alkaloïden, waaronder solanine, een bittere stof die van nature voorkomt in aardappelplanten. Alkaloïden fungeren als afweermiddel tegen schimmels en insecten. Het hoogste gehalte bevindt zich wel in de groene delen van de plant of het loof, dat meestal niet in de keuken wordt gebruikt.

Lees ook: Waarom afgekoelde aardappelen gezonder en lijnvriendelijker zijn

Gevaren van solanine en andere alkaloïden in aardappelen

Bij mensen kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden vanaf 2,5 mg alkaloïden per kg lichaamsgewicht per dag. Voor iemand van 50 kg betekent dit 125 mg alkaloïden, wat overeenkomt met:

  • 1,8 kg ongeschilde aardappelen
  • 4 kg geschilde aardappelen

Dit geldt enkel voor aardappelen die gedeeltelijk groen zijn, en ligt ver boven de aanbevolen dagelijkse portie van 150-250 g. Goed geoogste aardappelen die in de handel verkrijgbaar zijn, bevatten nauwelijks nog solanine. 

Hoe licht de vorming van alkaloïden beïnvloedt

Licht stimuleert de vorming van chlorofyl in aardappelen, waardoor ze groen worden. Wanneer de hoeveelheid chlorofyl verviervoudigt, verdubbelt ook de hoeveelheid aardappelalkaloïden.

De groene kleur is een goede indicatie van te veel alkaloïden en geeft aan dat de aardappel niet geschikt is voor consumptie.

Alkaloïden worden bovendien niet vernietigd tijdens koken, stomen of bakken.

Lees ook: Hoe gezond is een zoete aardappel?

Veilig kopen, bewaren en bereiden van aardappelen

  1. Koop nooit groene of bittere aardappelen
  2. Bewaar aardappelen op een donkere, koele plaats
  3. Bereid aardappelen volgens de richtlijnen in de veiligheidskaders voor aardappelen

Lees ook: Zijn aardappels met uitlopers nog eetbaar?

Zijn aardappelen met blauwe plekken eetbaar?

In tegenstelling tot groene plekken zijn blauwe plekken op aardappelen niet schadelijk voor de gezondheid. Ze ontstaan door stoten tijdens rooien, transport of verwerking, waardoor cellen beschadigd raken. Het aminozuur tyrosine en andere fenolen worden omgezet in blauwzwarte melanine. De blauwe plekken hebben geen invloed op de smaak, je kan ze dus gewoon wegsnijden. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt