Voor jou gelezen op Culy.be

Soep van aardperen met krokante prosciutto en hazelnoten

Laatst bijgewerkt: januari 2019
wpk_av_recept_soep-van-aardperen.jpg

recepten

De aardpeer (ook wel topinamboer genoemd) ziet er niet bepaald sexy uit (hij lijkt op een stuk gember met een donkere schil), maar qua smaak is ‘ie verrassend opwindend. Wij maakten er een goddelijke soep van met krokante prosciutto en hazelnoten. 

Een aardpeer komt qua smaak dicht in de buurt van de artisjok, maar heeft daarnaast ook een nootachtige en ietwat zoete smaak.

Je kunt de schil van aardperen eten, maar omdat we deze soep mooi wit willen houden, schillen we ze eerst. Dat is wel even een werkje, maar een prachtige witte aardperensoep is het resultaat. Dat schillen gaat trouwens het makkelijkst met een koffielepel (zoals bij gember), maar kan ook met een dunschiller.

Ingrediënten voor 4 personen
800 gram aardpeer
2 uien (waarvan 1 gesnipperd)
4 teentjes knoflook (waarvan 2 fijngehakt)
1 takje tijm + extra ter garnering
800 ml kippenbouillon
300 ml room
6 plakken prosciutto (of parmaham)

RECEPT: SOEP VAN AARDPEREN
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil en was de aardperen en verdeel ze in stukjes van ongeveer 1 cm over een bakplaat. Snijd de ui ook in stukken van 1 cm en steek die samen met de knoflooktenen tussen de aardperen.

Bestrooi met grof zeezout en olijfolie, schud en steek voor ongeveer 15 minuten in de oven – of tot de aardperen bruin zijn en je er makkelijk met een mesje in kan prikken.

Verdeel de plakken prosciutto over een bakplaat met een stuk bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een andere bakplaat of een braadslee). Bak de ham in 6 tot 10 minuten krokant in de oven.

Zet een soeppot op het vuur, voeg olijfolie toe en bak de gesnipperde ui en knoflook in 10 minuten zacht (ze mogen niet verkleuren!). Voeg de geroosterde aardperen, ui en knoflook toe samen met het takje tijm. Giet er net zoveel bouillon op tot de groenten onderstaan.

Laat de soep 10 minuten zachtjes koken en check of de aardperen zo zacht zijn dat ze bijna uit elkaar vallen. Doe dan de room erbij en zet het vuur hoog, tot de soep tegen de kook komt.

Zet het vuur uit, verwijder het takje tijm uit de pot en pureer de soep helemaal glad. Je kunt ‘m eventueel nog zeven, maar dat is niet noodzakelijk.

Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge pan en hak ze in grove stukjes. Meng ze in een kom met een scheutje olijfolie en wat grof zeezout.

Serveer de soep met verkruimelde prosciutto en hazelnoten. Bestrooi tot slot met de extra tijmblaadjes.

Auteur: Nancy van Batenburg

volgopfacebook

volgopinstagram