Waarom hebben vrouwen een beter immuunsysteem?

123m-man-vr-koppel-11-12.jpg

boeken-interviews

Er is al veel geschreven over de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar wist je dat er ook verschillen zijn in het immuunsysteem? Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen, geeft duiding. 

Lees ook: 13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Wat is een immuunsysteem?

“Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en moleculen dat het lichaam moet beschermen tegen schadelijke invloeden zoals infecties, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Het belangrijkste doel van het immuunsysteem is om deze indringers te identificeren en te verwijderen zodat het lichaam gezond blijft.”

Lees ook: Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?

Zijn vrouwen sterker?

“Vrouwen hebben alvast wel een sterker immuunsysteem dan mannen. Dat komt deels door de samenstelling van hun geslachtschromosomen. Bij vrouwen bestaan die uit twee X-chromosomen, terwijl mannen naast een X- ook een Y-chromosoom hebben. Een X-chromosoom is lang en bevat vooral genen die te maken hebben met immuniteit, terwijl Y-chromosomen genen bevatten die betrekking hebben op spermaproductie. Verder zien we dat bij vrouwen de T en B-lymfocyten langer actief blijven dan bij mannen. Lymfocyten zijn witte bloedcellen die een essentiële rol spelen in het immuunsysteem van ons lichaam. Vrouwen zullen dus een sterker immuunsysteem hebben, maar daar zijn ook nadelen aan verbonden: ze ontwikkelen immers ook sneller auto-immuunziekten dan mannen.”

Lees ook: Winterdrankjes die je immuunsysteem versterken

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram