Wat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?

123m-kanker-cel-11-3.jpg

nieuws Een Amerikaans onderzoeksteam heeft op basis van een hele hoop cijfers en statistieken een voorspelling gedaan wat de evolutie van verschillende types kanker betreft in de komende twee decennia. 

Prognose
Over het algemeen zal borstkanker het type kanker zijn dat het vaakst opduikt, voor melanoom en colorectale kanker.  De wetenschappers maakten ook een prognose voor mannen en vrouwen afzonderlijk:

Mannen: Binnen twintig jaar zal melanoom (en huidkanker in het algemeen) de meest voorkomende vorm van kanker worden, vóór blaaskanker en niertumoren en colorectale kanker. Het aantal gevallen van prostaatkanker zou aanzienlijk dalen.

Vrouwen: Borstkanker blijft de meest voorkomende kankervorm bij vrouwen, gevolgd door longkanker, colorectale kanker en baarmoederkanker.

Lees ook: Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Wat het sterftecijfer betreft, zal longkanker naar verwachting de koploper blijven, gevolgd door pancreaskanker, lever- en galwegkanker, colorectale kanker en borstkanker. Dat heeft te maken met de extreme agressiviteit van de kanker (vooral pancreaskanker), met de frequentie ervan (borstkanker...), of met beide (longkanker...).

De onderzoekers spitsten ook toe op de 20- tot 49-jarigen. Bij die leeftijdscategorie zouden vooral borstkanker, colorectale kanker, schildklierkanker en nierkanker gediagnosticeerd worden, al zal de colorectale kanker de meeste dodelijke kanker zijn, gevolgd door borstkanker, longkanker en hersenkanker

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

Preventie en screening
Dr. Pierre Margent (International Journal of Medicine) legt uit: "Deze studie suggereert dat het kankerlandschap tegen 2040 ingrijpend zal zijn veranderd, zowel wat de incidentie als de mortaliteit van de belangrijkste kankersoorten betreft. Dankzij deze prognoses kunnen we dan ook gerichter inzetten op preventie (roken voor longkanker, blootstelling aan UV-stralen voor melanoom, alcohol en voeding voor leverkanker, enz.) en screening (borstkanker, darmkanker, melanoom, enz.).

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Laatst bijgewerkt: juni 2021
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram