Tex-Mex: het verschil tussen tortilla, taco, burrito, fajita, wrap en ander lekkers
dossier
Spaanse tortilla: dikke omelet met aardappel

- veel aardappelen
- vaak ui en knoflook
- soms andere groenten of ham
Mexicaanse tortilla: zachte pannenkoek van maïs of tarwe
- Maïstortilla (origineel en glutenvrij)
- Tarwetortilla (vaak gebruikt in Europa)
Wrap, burrito, taco… wat is het verschil?
- Wrap: Een algemene term voor een opgerolde tortilla met een vulling. Meestal geserveerd als lunch of snelle maaltijd. Bij ons vaak met sla, kip, zalm of falafel.
- Burrito: Gemaakt met tarwetortilla, vulling van bonen, vlees, kaas, soms rijst of guacamole, opgerold en gegrild of gestoomd. Zeer populair in de VS.
- Enchilada: Gemaakt met maïstortilla, gevuld met gehakt, tomatensaus, kaas, in de oven bereid met saus erover, meestal geserveerd met guacamole of salsa.
- Quesadilla: Twee tortilla’s met kaas ertussen, soms vlees of groenten, gebakken zoals een croque monsieur. ‘Queso’ betekent kaas: de ster van dit gerecht.
- Fajita: Vulling van kruidige reepjes vlees (rund of kip), geserveerd met paprika, ui, guacamole of kaas, wordt vaak aan tafel in een warme pan geserveerd.
- Taco: Kleine, opgevouwen maïstortilla’s, fingerfood gevuld met vlees, vis, koriander en salsa, geserveerd opengevouwen of als ‘taco shell’.
- Tostada: Gefrituurde of geroosterde harde tortilla, wordt als toast gebruikt, met toppings zoals bonen, vis of groenten.
Recept: wrap met avocado en garnalen

Voor de tortilla’s: 120 g bloem, 1 el bakmargarine, 50 ml water, zout
1. Maak het tortilladeeg. Zeef de bloem met het zout in een diepe kom. Kneed er de margarine door. Voeg geleidelijk water toe en kneed tot een soepele bal. Laat 15 minuten rusten.
2. Schil en ontpit de avocado’s, snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Spoel de limoenen, rasp ½ kl van de schil, pers de 2 limoenen uit.
3. Vermeng het limoensap met de geraspte schil. Schep er de avocado, de ui, de garnalen en de koriander door. Breng op smaak met paprikapoeder (en zout).
4. Verdeel het deeg in 4 balletjes en rol ze uit tot cirkels van ongeveer 15 cm. Bak ze aan beide kanten goudbruin in de olijfolie. Zet ze even apart.
5. Pel en pers de knoflook. Snipper de bieslook. Roer ze door de plattekaas. Breng op smaak met een vleugje paprikapoeder en koriander.
6. Verdeel de plattekaas over de tortilla’s. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas. Schep er het garnalenmengsel op. Strooi er de rest van de kaas over.
7. Vouw de tortilla’s twee keer dicht, zodat er een kwart van een cirkel ontstaat. Serveer ze met de sla.
Recept: Enchilada’s met gehakt en pompoen
Voor 4 personen: 500 g gehakt, 400 g pompoenblokjes, 4 blaadjes gesnipperde salie, 1 groene en 1 rode chilipeper, 1 gesnipperde sjalot, 1 gesnipperd teentje knoflook, ½ ananas in blokjes, 1 bosje gehakte koriander, sap van 1 limoen, 200 ml room, 100 g geraspte cheddar, 100 g geraspte emmentaler, 1 blik tomatenblokjes, ½ kl chilipoeder, ½ kl komijn, 8 tortilla’s, 3 el boter of olijfolie + olijfolie voor de dressing, versgemalen peper en zout
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak in de helft van de boter of olie de blokjes pompoen 8 à 10 minuten, tot ze zacht zijn. Voeg de komijn, het chilipoeder en de gesnipperde salie toe.
2. Voeg de groene chilipeper, de tomatenblokjes en de room toe en laat 5 minuten onder deksel garen.
3. Bak het gehakt met de knoflook en de sjalot rul in een pan met de rest van de boter of olijfolie. Voeg 2 eetlepels van de pompoensaus toe aan het gehakt, samen met de helft van beide kaassoorten. Vul de tortilla’s met de gehaktsaus en leg ze met de naad naar onderen in een ingevette ovenschaal. Lepel er de pompoensaus over en werk af met de rest van de kaas. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Meng de ananasblokjes met de gesnipperde rode chilipeper en de gehakte koriander en peterselie. Sprenkel er evenveel limoensap en olijfolie over en kruid nog met een beetje zout en wat versgemalen peper. Serveer de enchilada’s met het ananasslaatje.
Recept: Fish taco’s

1. Leg de visfilets in een ovenschaal en giet er het sap van een limoen over. Voeg er de knoflook, komijn, chilipoeder en olijfolie bi. Breng op smaak met wat peper en zout en marineer de vis met de mix. Plaats de schaal 1 uur in de koelkast.
2. Meng de wittekool, de ui en koriander in een grote kom en doe er het sap van de andere limoen bij. Meng er nog wat olijfolie, peper en zout door.
3. Verwarm de tortilla’s in een pan op het vuur. Leg er telkens één tortilla per keer in en laat die warm worden langs beide kanten. Dat duurt ongeveer één minuut per kant.
4. Zet een grillpan op het vuur, of gebruik de grillfunctie van je oven. Leg de gemarineerde visfilets in de grillpan, en bak elke kant ongeveer drie minuten. Het is niet erg als de filets uit elkaar vallen terwijl je ze omdraait.
5. Leg de gare visfilets op een bord en zet die samen met de koolsla, schijfjes avocado, de warme tortilla’s en de salsasaus op tafel.
6. Laat iedereen zichzelf bedienen. Neem elk een tortilla, doe er wat vis en koolsla in en werk af met wat avocado, salsa en koriander.
Bronnen voor de recepten:
- Wrap met avocado en garnalen: uit ‘Libelle, 100 % gezond’
- Enchilada’s met gehakt en pompoen: uit ‘Ilse kookt, 70 geurige ovenschotels voor elke dag’
- Fish taco’s: uit ‘Cesar’s Kitchen – de gezonde keuken van een topmodel’, by Cesar Casier,
alle boeken uitgegeven bij Lannoo.