Rekoefeningen: Waarom dagelijks stretchen goed voor je is

In dit artikel
Rekoefeningen: Waarom dagelijks stretchen goed voor je is

dossier

Wie denkt dat stretchen enkel is weggelegd voor zijn sportende medemens, stelt maar beter zijn mening bij. Dagelijkse stretchoefeningen helpen namelijk om je flexibiliteit te vergroten, je houding te verbeteren en stress en lichaamspijn te verminderen.

Lees ook: Start 2 Yoga - les 3: stretch

Waarom is stretchen belangrijk?

123m-gym-stretching-15-9-20.jpg
  • Stretchen verhoogt je flexibiliteit en bewegingsbereik, wat cruciaal is voor de gezondheid. Als je flexibel bent, kan je alledaagse activiteiten gemakkelijker uitvoeren en blijf je op latere leeftijd langer mobiel.
  • Stretchen verbetert je prestaties bij fysieke activiteiten. Als je dynamische stretchoefeningen uitvoert vóór een fysieke activiteit, worden je spieren beter voorbereid op de activiteit. 
  • Door regelmatig stretchoefeningen te doen, verbetert de bloedtoevoer naar je spieren, wat je hersteltijd kan verkorten en spierpijn kan verminderen.
  • De combinatie van het versterken en stretchen van specifieke spiergroepen, kan spierpijn verminderen en je houding helpen te verbeteren.
  • Stretchen helpt bij het genezen en voorkomen van rugpijn. Gespannen spieren kunnen leiden tot een kleiner bewegingsbereik, waardoor de kans vergroot dat de spieren in je rug overbelast geraken. Stretchoefeningen kunnen die spieren helpen rekken, en zo een bestaande rugblessure genezen. Bovendien helpen stretchoefeningen je rugspieren te versterken, waardoor ze het risico op spierspanningen verminderen en toekomstige rugpijn voorkomen.
  • Stretchen is goed voor stressverlichting. Wanneer je stress ervaart, zullen waarschijnlijk ook je spieren gespannen zijn. Dat komt omdat je spieren de neiging hebben zich aan te spannen als reactie op fysieke en emotionele stress. Concentreer je bij het stretchen op de delen van je lichaam waar je meestal stress vasthoudt, zoals je nek, schouders en bovenrug.
  • Stretchen helpt spanningshoofdpijn te verminderen. Als aanvulling op andere leefregels zoals een gezond voedingspatroon, voldoende hydratatie en voldoende rust, kunnen stretchoefeningen helpen om de spanning te verminderen die je voelt door hoofdpijn.

Lees ook: Stretchingoefeningen voor beenspieren 1

Lees ook: Stretching arm- en schoudergordelspieren

Wanneer en hoe kan je het best stretchen?

Je hoeft niet elke spier die je hebt, te stretchen. De gebieden die cruciaal zijn voor je mobiliteit, zijn je kuiten, je hamstrings, je heupflexoren in het bekken en quadriceps aan de voorkant van de dij. Het rekken van je schouders, nek en onderrug is ook nuttig. Optimaal is om dagelijks stretchoefening te doen.

  • Beoefen je een sport, dan kan je het best een stretchsessie van 5 tot 10 minuten vóór je activiteit inlassen. Dynamische stretchoefening zijn de betere keuze, zodat je spieren worden voorbereid op de beweging. Stretchoefeningen zijn dynamisch als het een actieve vorm van beweging betreft die ervoor zorgt dat je spieren zich rekken. De stretch wordt hier evenwel niet tot de eindpositie uitgevoerd. 
  • Sluit je training af met 5 tot 10 minuten statisch stretchen. Dat houdt in dat je de stretch aanhoudt in een comfortabele positie, meestal tussen 10 en 30 seconden.
  • Plan op dagen dat je niet traint, toch ten minste 5 tot 10 minuten tijd in voor stretchoefeningen. Dit kan al volstaan om de flexibiliteit te verbeteren en spierspanning en pijn te verminderen.

Lees ook: Stretch oefeningen voor je voeten

Bronnen:
https://www.health.harvard.edu
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram