zwangerschapskalender

De status en ontwikkeling van het embryo tot foetus in de baarmoeder gedurende de zwangerschapsduur van 40 weken.

1 week zwanger

1 week zwanger
dossier 30/03/2019

In de eerste week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger. Wat als de eerste week van de zwangerschap wordt beschouwd, situeert zich namelijk twee weken voor de bevruchting en dus eigenlijk twee weken voor je écht zwanger bent.

lees meer »

2 weken zwanger

2 weken zwanger
dossier 29/03/2019

In deze tweede zwangerschapsweek ben je nog steeds niet zwanger, maar wel vruchtbaar. Op het einde van deze week heeft de eisprong plaats. Als het lukt, dan heeft de bevruchting plaats op die dag of de dag erna.

lees meer »

3 weken zwanger

3 weken zwanger
dossier 28/03/2019

Eigenlijk is dit de eerste week dat je écht zwanger bent. De eisprong en de bevruchting gebeuren meestal ongeveer 2 weken na het begin van je laatste maandstonden. Is de bevruchting eind vorige week nog niet gebeurd, dan zal ze in de loop van deze week waarschijnlijk gebeuren.

lees meer »

4 weken zwanger

4 weken zwanger
dossier 27/03/2019

Het vruchtje is nu één week oud. Wellicht weet je nog niet dat je zwanger bent en verwacht je rond het einde van deze week je maandstonden. Indien je zwanger bent, zal de vrucht zich in de loop van deze week innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder.

lees meer »

5 weken zwanger

5 weken zwanger
dossier 26/03/2019

Je bent nu meer dan vier weken zwanger en het embryo is twee weken oud. Is je menstruatie uitgebleven en popel je om te weten of je inderdaad zwanger bent? Dan kan je vanaf week vijf een betrouwbare zwangerschapstest doen. Die checkt of er zwangerschapshormonen (cGH) in je urine aanwezig zijn.

lees meer »

6 weken zwanger

6 weken zwanger
dossier 25/03/2019

Ben je volgens de berekening zes weken zwanger? Dan is je baby eigenlijk nog maar vier weken oud. Maar hij ontwikkelt zich wel heel snel. Jij zal vanaf nu misschien meer en meer last hebben van de typische zwangerschapskwaaltjes.

lees meer »

7 weken zwanger

7 weken zwanger
dossier 24/03/2019

Aan het eind van de zevende week zijn alle organen volledig aangezet. De plaats van de organen verandert nog wel en ze moeten zich ook nog verder ontwikkelen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

8 weken zwanger

8 weken zwanger
dossier 23/03/2019

Deze week eindigt jouw tweede zwangerschapsmaand. De kans is groot dat je nu heel wat last hebt van allerlei zwangerschapsongemakken. Ook kunnen er allerlei huidveranderingen optreden waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht en/of last kan hebben van jeuk of uitslag.

lees meer »

9 weken zwanger

9 weken zwanger
dossier 22/03/2019

Je bent nu twee maanden zwanger. Als je voordien nog niets hebt gemerkt, dan wordt het nu stilaan duidelijk dat je zwanger bent. De belangrijkste orgaanstelsels van het embryo zijn nu gevormd.

lees meer »

10 weken zwanger

10 weken zwanger
dossier 21/03/2019

Op het einde van deze week is je baby 8 weken oud en is de embryonale fase afgerond. Dan begint de foetale fase die loopt tot aan de bevalling. Vanaf dan spreekt men niet meer van een embryo maar van een foetus.

lees meer »

11 weken zwanger

11 weken zwanger
dossier 20/03/2019

De embryonale fase is nu afgerond. Vanaf nu spreken we niet meer van een embryo maar van een foetus. Alle vitale organen zijn aangelegd en moeten zich nu verder ontwikkelen. Hierdoor is de kans op complicaties sterk gedaald.

lees meer »

12 weken zwanger

12 weken zwanger
dossier 19/03/2019

Op het einde van deze week is het eerste belangrijke deel van de zwangerschap voorbij. Vanaf nu is de kans op aangeboren afwijkingen en op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je veel last hebt gehad van zwangerschapskwaaltjes, dan is er nu hoop op beterschap.

lees meer »

13 weken zwanger

13 weken zwanger
dossier 18/03/2019

Dit is de laatste week van het eerste trimester. Tijdens deze eerste drie maanden is er ontzettend veel gebeurd. Alle onderdelen van het lichaam van je baby zijn nu aanwezig en zullen in de komende weken en maanden verder groeien en ontwikkelen.

lees meer »

14 weken zwanger

14 weken zwanger
dossier 17/03/2019

Je begint nu aan het tweede trimester van je zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit de leukste en aangenaamste periode van hun zwangerschap. Meestal zijn de vervelende zwangerschapskwaaltjes voorbij of sterk verminderd en kan je volop genieten van je zwangerschap.

lees meer »

15 weken zwanger

15 weken zwanger
dossier 16/03/2019

Je bent nu in de vierde maand en in het tweede trimester van je zwangerschap. Tussen week 15 en 17 wordt meestal een derde zwangerschapsraadpleging bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog aangeraden.

lees meer »

16 weken zwanger

16 weken zwanger
dossier 15/03/2019

Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole. Daarbij worden onder meer harttonen, bloeddruk en fundushoogte gecheckt. Bij een verhoogd risico op diabetes, zal ook een diabetestest worden uitgevoerd.

lees meer »

17 weken zwanger

17 weken zwanger
dossier 14/03/2019

In de loop van deze week zal je vier maanden zwanger zijn. Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole.

lees meer »

18 weken zwanger

18 weken zwanger
dossier 13/03/2019

Tussen week 18 en 22 staat er meestal een vierde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog op de agenda. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.

lees meer »

19 weken zwanger

19 weken zwanger
dossier 12/03/2019

Je begint nu aan je vijfde zwangerschapsmaand. Je baby is ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. Zijn gewicht zal in de komende maanden nog vertienvoudigen.

lees meer »

20 weken zwanger

20 weken zwanger
dossier 11/03/2019

Je bent nu ongeveer halfweg je zwangerschap. Ook je baby is nu ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. De kans is groot dat je in de komende dagen je kindje voor de eerste keer zal voelen in je buik, als dat nog niet eerder gebeurde.

lees meer »

21 weken zwanger

21 weken zwanger
dossier 10/03/2019

Je bent nu al over halfweg. Het kindje groeit minder snel dan de vorige weken en bouwt stilaan een vetreserve op. Het hoort geluiden, zowel van in het lichaam van de mama als van buitenaf en reageert hierop door hard te schoppen.

lees meer »

23 weken zwanger

23 weken zwanger
dossier 8/03/2019

Het is niet omdat je al 23 weken zwanger bent, dat je geen last meer hebt van zwangerschapskwaaltjes. Zo kan je nu geplaagd worden door zwangerschapsstriemen, een zwnagerschapsmasker, opgezwollen voeten, nare dromen of zwangerschapsdementie.

lees meer »

24 weken zwanger

24 weken zwanger
dossier 7/03/2019

Deze week ben je een belangrijke mijlpaal voorbij: na 24 weken zwangerschap is je baby in principe levensvatbaar. Artsen zullen vanaf nu bij een voortijdige bevalling proberen om je baby in leven te houden.

lees meer »

25 weken zwanger

25 weken zwanger
dossier 6/03/2019

Vanaf de 25ste week zal je iets vaker bij de verloskundige op controle komen. Voorheen was dit om de vier weken. Vanaf nu zal dit minstens om de drie weken zijn.

lees meer »

26 weken zwanger

26 weken zwanger
dossier 5/03/2019

Als je 26 weken zwanger bent, begint de laatste week van het tweede trimester. Het aftellen kan nu echt beginnen: je uitgerekende datum is over veertien weken.

lees meer »

27 weken zwanger

27 weken zwanger
dossier 4/03/2019

Je baby heeft al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden. Natuurlijk kan hij, als hij nu geboren wordt, alleen overleven met de nodige medische ondersteuning.

lees meer »

28 weken zwanger

28 weken zwanger
dossier 3/03/2019

Je bent nu begonnen aan het laatste derde trimester van je zwangerschap. Je verloskundige of (huis)arts zal je vanaf nu waarschijnlijk om de drie à vier weken willen zien om je lichaam en de groei van je baby nog beter op te volgen.

lees meer »

29 weken zwanger

29 weken zwanger
dossier 2/03/2019

Je bent nu 29 weken zwanger. Rond deze tijd wordt normaal een derde zwangerschapsecho gemaakt, de ‘liggingsecho’.

lees meer »

30 weken zwanger

30 weken zwanger
dossier 1/03/2019

Vanaf de dertigste zwangerschapsweek is het kindje eigenlijk helemaal ‘af’. De vitale organen zijn allemaal gevormd en de longen zijn al behoorlijk ontwikkeld. Mocht de baby nu geboren worden, dan gaat het wel om een vroeggeboorte. De baby is nog vatbaar voor virussen en infecties.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram