30 weken zwanger

In dit artikel
30 weken zwanger

dossier

Vanaf de dertigste zwangerschapsweek is het kindje eigenlijk helemaal ‘af’. De vitale organen zijn allemaal gevormd en de longen zijn al behoorlijk ontwikkeld.

Mocht de baby nu geboren worden, dan gaat het wel om een vroeggeboorte. De baby is nog vatbaar voor virussen en infecties. Hij heeft ook nog niet voldoende vet om zichzelf goed warm te houden.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

Rond week 30 (week 29-32) gebeurt normaal een zesde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen (hoge bloeddruk, diabetes…) kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren. Rond week 30 wordt ook een derde zwangerschapsecho gemaakt, de ‘liggingsecho’.

Vanaf deze week zul je vaker bij de gynaecoloog of je verloskunde moeten komen. Afspraken worden nu om de week gemaakt tot ongeveer de laatste zwangerschapsmaand. De laatste maand zal je elke week voor controle langs moeten komen.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de zesde zwangerschapscontrole?

Mama tijdens week 30

Sinds het begin van je zwangerschap ben je ongeveer 8,5 kilo bijgekomen. Dat verschilt echter sterk van persoon tot persoon. Van nu tot aan de bevalling zal je nog ongeveer 5 kilo aankomen. Dat is ongeveer een halve kilo per week.

  • De bovenkant van je baarmoeder komt nu ongeveer 10 centimeter boven je navel uit, halverwege de navel en het borstbeen.
  • Na 30 weken gaat zich in het lichaam vocht opstapelen, voornamelijk in het gelaat, de benen en de handen.
  • Je begint nu echt te merken dat je een heleboel extra kilo’s meezeult. De meeste vrouwen hebben nu in meer of mindere mate last van lagerug- en/of bekkenpijn.
  • Ook brandend maagzuur blijft een vervelende klacht. Vermijd voedsel dat zwaar verteerbaar is en eet kleinere maaltijden om de klachten te verminderen. Zuur voedsel of zure dranken, zoals sinaasappelsap, kan je ook beter even laten staan.
  • De huid van je buik raakt uitgerekt en kan jeuken. Probeer je buik te masseren met een vochtinbrengende lotion. Probeer niet te krabben, dit maakt de jeuk alleen maar erger.
  • Goed eten is belangrijk in je derde trimester, omdat je baby rechtstreeks voedingsstoffen van jou opneemt om zijn interne voorraad op te bouwen en om aan te komen.
  • Ben je opeens bezeten door een opruimvirus? Dan heb je nestdrang. Dit is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat je ‘nestje’ schoon en klaar is voor de komst van je kindje. Probeer niet te overdrijven en laat de zware klussen aan je partner over. Wees ook voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen en verf.

Lees ook: Heb je last van zwangerschapsjeuk?

123_m_zwanger_buik_blauw.jpg

Je baby tijdens week 30

De foetus is nu ongeveer 37-39 cm lang en weegt ongeveer 1300-1500 gram

  • Het gewicht van de foetus neemt in deze periode met 100 tot 200 gram per week toe. De ruimte in de baarmoeder wordt krapper, en de hoeveelheid vruchtwater neemt relatief gezien af. Hij beweegt voortdurend, maar steeds vaker ligt hij langere tijd met het hoofdje naar beneden. Dit is de meest gunstige ligging voor de bevalling. Mocht dit nog niet het geval zijn, is dit nog geen reden om je zorgen te maken.
  • De ontwikkeling van de hersenen gaat in een razend tempo verder. Tot nu toe was het buitenste oppervlak glad. Deze week ontstaat er duidelijk een gerimpelde structuur. Deze rimpels heten convoluties en ze zorgen ervoor dat de hersenen meer hersencellen kunnen bevatten.
  • Vanaf week 30 begint de baby met zijn REM-slaap. REM staat voor rapid eye movement. In deze fase van slaap komen dromen voor. Belangrijker is dat deze fase van slaap in verband wordt gebracht met de organisatie van de hersenen. Als baby’s geboren worden, hebben ze meer REM-slaap dan volwassenen. Overigens slaapt je baby’s nu ongeveer 80 procent van de tijd
  • De donshaartjes (lanugo), die je baby beschermden in de baarmoeder, laten rond deze week los. Ze komen in het vruchtwater terecht en worden ingeslikt door de baby. Het kan natuurlijk dat er nog flarden blijven staan op de rug en schouders, vooral als je baby iets te vroeg wordt geboren.
  • De foetus slikt nog altijd vruchtwater in, om de functies van het spijsverteringskanaal te oefenen. Hierdoor kan hij hikken.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram