12 vragen over anale seks

123-txt-sxe-speeltjes-09-15.jpg

nieuws Voor veel mensen rust er een taboe op anaal seksueel contact. Sommige mensen vinden het fijn, andere mensen moeten er niet aan denken, en weer andere zijn nieuwsgierig en willen ermee experimenteren. Het hebben van anaal seksueel contact zegt niets over uw seksuele voorkeur: niet alleen homomannen kunnen hiervan houden, ook heteroseksuele mannen en vrouwen kunnen het leuk vinden.

1. Wat is anale seks?
Anale seks is seks waarbij de vingers, tong, penis, dildo of vibrator in de anus gaan. Het rectum is rijkelijk voorzien van zenuweinden en daarmee zeer gevoelig voor seksuele stimulatie met penis, mond, vibrator of vingers. Bij de man is via het rectum ook massage van de prostaat mogelijk.

2. Kunt u een orgasme krijgen van anale seks?
Sommige vrouwen en mannen kunnen een orgasme krijgen bij anale seks zonder dat de genitaliën direct gestimuleerd worden. Bij vrouwen wordt dit waarschijnlijk opgewekt doordat de spieren in het bekken samentrekken. Mannen ervaren waarschijnlijk een orgasme door prikkeling van de prostaat.

3. Doet anale seks pijn?
Als u onervaren bent, of wanneer uw partner te snel bij u wil binnendringen, kan anale penetratie pijnlijk zijn.
• Ga altijd zacht en voorzichtig te werk zodat u er allebei aan kunt wennen. Bij de eerste aanraking knijpt de anus samen. Dat is een reflex van de sluitspier. Wacht even, ga daarna verder.
• Begin bij voorkeur met een vinger zodat de sluitspier zich kan oprekken en ontspannen. Druk zachtjes tegen de sluitspier, hierdoor ontspant u de binnenste sluitspier. Na een tijdje kunt u een tweede en derde vinger gebruiken. Hierna kunt u verder gaan met een vibrator of met de penis.
• Knip de vingernagels kort en gebruik eventueel een plastic handschoen of een vingerling.
• Gebruik altijd voldoende glijmiddel, ook op de vinger(s). Hierdoor zal de penetratie makkelijker gaan. De anus wordt uit zichzelf namelijk niet vochtig.
• Hoe dikker de penis of dildo, hoe moeilijker het is om zonder pijn anale seks te hebben.
• Laat diegene die gepenetreerd wordt het ritme bepalen.
• Probeer verschillende standjes uit. Anaal geneukt worden gaat makkelijker met gekantelde heupen. Lig op uw zij met opgetrokken knieën of ga op handen en knieën zitten.
• Diep geneukt worden prikkelt bij jongens de prostaat en spieren rondom de endeldarm. Als dit onprettig aanvoelt, laat u dan minder diep neuken.
• Stop indien het toch pijnlijk is, en geef de anale spier tijd om te relaxeren. Blijven aandringen doet alleen maar meer pijn.
• Trek uw penis (of dildo) na het neuken niet snel uit de anus van uw partner als deze net is klaargekomen. Na een orgasme trekt de sluitspier samen. Het kan pijn doen als u dan snel de penis verwijdert.

4. Is anale seks onhygiënisch?
De endeldarm bevat veel bacteriën die zeer gemakkelijk een infectie of irritatie van de penis kunnen veroorzaken, ook al heeft uw partner geen seksueel overdraagbare infectie.
Bij anale seks is een goede hygiëne aan te raden.
• Ga vooraf naar het toilet en was u grondig.
• Gebruik altijd een condoom bij anale seks. Indien u likt ('rimmen') gebruik dan een beflapje.
• Maak de penis schoon of gebruik een nieuw condoom wanneer u anale seks afwisselt met vaginale of orale seks.
• Hebt u een seksspeeltje gebruikt: maak het schoon vooraleer het daarna terug te gebruiken.

5. Moet u voor anale seks een anale douche of darmspoeling doen?
Omdat de ontlasting langs de aars passeert, kunnen er restjes ontlasting achterblijven. In het lagere deel van de endeldarm, waar u met de vinger nog net bij kan, worden weinig uitwerpselen opgehouden. Een anale douche of darmspoeling (klysma) reinigt de endeldarm. Het is de oplossing voor wie tot elke prijs uitwerpselen wil vermijden bij anale seks.
Doe dit zeker niet elke dag. Uw darmflora bestaat uit een delicaat evenwicht van bacteriën die uw vertering vlot doet verlopen. Teveel darmspoelingen verstoren dit evenwicht. Af en toe kan weinig kwaad.
Gebruik geen zeep of chemische producten. Ze tasten de darmflora aan en irriteren de darmwand. Gebruik enkel water. Spoel de fles en het slangetje ook goed uit voor u het gebruikt.

6. Verhoogt anale seks het risico op een seksueel overdraagbare infectie (SOI of SOA)?
Via anale seks kan een soa overgedragen worden. Bij anale seks kunnen namelijk kleine scheurtjes ontstaan in de aars, endeldarm en penis. Omwille van die wondjes en scheurtjes is de kans op een infectie groter dan bij vaginale seks, zowel voor de ontvangende (passieve) als de binnendringende (actieve) partner.
• Gebruik steeds een condoom en voldoende glijmiddel (op water- of siliconenbasis).
• Zorg er voor dat het condoom bij het terugtrekken uit de anus niet van de penis afglijdt. U trekt best terug als de penis nog stijf is. Hou hierbij het condoom vast aan de basis van de penis.
• Een condoom beschermt niet tegen alle soa: het beschermt bijvoorbeeld maar gedeeltelijk tegen het herpesvirus en het humaan papillomavirus (HPV), en het beschermt niet tegen schurft en schaamluizen.
• Als het condoom scheurt, moet u een huisarts raadplegen voor een soa-test, zeker als u of uw partner wisselende seksuele contacten hebt.

7. Moet u een speciaal condoom gebruiken bij anale seks?
Elk goedgekeurd condoom kan gebruikt worden voor anale seks. Belangrijk is dat u voldoende glijmiddel aanbrengt op het condoom en op en in de anus. U hebt dus geen extra dikke condoom met aanduidingen als 'extra strong' nodig als u voldoende glijmiddel gebruikt.

Wisselt u van vaginale seks naar anale seks of andersom? Wissel dan ook van condoom.

8. Waarom moet u altijd een glijmiddel gebruiken?
Bij anale seks (met vinger, penis of vibrator) moet u altijd een glijmiddel gebruiken omdat de anus geen vloeistoffen produceert. Als u geen glijmiddel gebruikt, kan de seks pijnlijker zijn, kunt u gemakkelijker wondjes oplopen en kan het condoom scheuren.

9. Welk glijmiddel moet u gebruiken?
Condooms worden gemaakt van rubber (latex). Rubber lost op in vetten en olieën. Daarom moet u met een latex condoom altijd glijmiddel op water- of siliconenbasis gebruiken.
Polyurethaan lost niet op in vetten en olieën. Bij deze condooms kunt u wel een vethoudend glijmiddel gebruiken.

Glijmiddel op waterbasis is goedkoop, maar droogt na een tijdje uit. U moet het regelmatig met speeksel opnieuw activeren of meer glijmiddel gebruiken.
Goede glijmiddelen op waterbasis zijn bijvoorbeeld: Durex Express, Beppy comfort, K-Y, Ambassador,... U kunt ze meestal in de supermarkt krijgen.

Glijmiddel op siliconenbasis is duurder, maar sterker en blijft langer nat. U hebt ook minder glijmiddel nodig. Ze worden vaak voor anale seks gebruikt.
Bekende producten zijn bijvoorbeeld Eros, Heros en Silk.
Glijmiddel op siliconebasis mag u niet gebruiken in combinatie met polyurethaan condooms (speciale condooms voor mannen met een latexallergie). Ze tasten het condoom aan en maken het kapot. Hetzelfde geldt voor speeltjes die gemaakt zijn van silicone, zoals sommige dildo's. Glijmiddel op siliconebasis kunnen de speeltjes kapot maken.

Gebruik nooit vethoudende stoffen zoals olie, crèmes, massageolie, babyolie, vaseline, nivea enz. als glijmiddel. Als u vet of olie met een gewone latex condooms gebruikt, worden ze poreus en scheuren ze. Bij een polyurethaan condoom mag u wel glijmiddel op oliebasis gebruiken.

10. Is anale seks slecht voor de sluitspier?
Als anale seks voorzichtig gebeurt en zonder forceren, zijn er geen negatieve gevolgen voor de anale kringspier. Deze herstelt zich na de seks volledig.

11. Kunt u aambeien krijgen van anale seks?
U kunt van anale seks geen aambeien krijgen. Aambeien zijn gezwollen aders die in of buiten de anus liggen. Ze zien eruit als kleine paarse bultjes en kunnen (veel) pijn doen. Ze gaan dikwijls gepaard met bloed in de stoelgang.
• Vermijd anale seks als u aambeien hebt.
• Doe ook niet aan anale seks als u anale kloven hebt, maar wacht tot deze genezen zijn.

12. Kunt u van anale seks zwanger worden?
U kunt niet zwanger worden van anale seks. Maar wanneer het sperma uit de anus terugloopt naar de vagina kunt u wel zwanger worden.

Bronnen
www.kuleuven.be/ugp/patientinfo/seksualiteit
www.seksualiteit.be/seks/vrijen/anale-seks
www.allesoverseks.be/themas/seks-in-de-praktijk/sekstechnieken/anale-seks/hoe-moet-ik-anaal-neuken
https://www.sense.info/seks/sekstechnieken/anale-seks
http://www.mannenseks.be


Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram