Wat zijn de erogene zones bij mannen en vrouwen?

dossier

Over het algemeen worden de geslachtsdelen beschouwd als de belangrijkste erogene zone, maar deze stelling is niet voor iedereen van toepassing. Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor zijn ‘seksuele stimili’. Het komt erop aan om samen met je partner je eigen lichaam te verkennen en te ontdekken welke zones jou opwinden of een goed gevoel geven bij aanraking. 

Dr. Lee Philips, klinisch psychotherapeut en sekstherapeut in New York, licht de niet-genitale erogene zones even toe. Een aantal ervan liggen minder voor de hand… 

Lees ook: Zoek niet te ver naar het geheim voor goede seks, het zit tussen je oren

De hoofdhuid

Als je er even bij stilstaat welk ontspannend gevoel het geeft wanneer de kap(st)er je hoofdhuid masseert, is het niet verwonderlijk dat een stimulering van deze lichaamszone bij bepaalde personen ook een seksuele prikkeling geeft. Het masseren of zacht aanraken van de hoofdhuid veroorzaakt immers een aangenaam gevoel in de nek en hoger in de zone tussen de oren. 

De oorlellen

In een enquête in de Verenigde Staten die dateert van 2016 zetten vrouwen de oorlellen op de vierde plaats als niet-genitale erogene zone. De top drie wordt gevormd door borsten, lippen en nek. 
De prikkel kan ontstaan door de oorlellen te masseren, maar ook door ze te kussen, eraan te likken of eraan te knabbelen. Zelfs blazen in de oren wordt door bepaalde personen als opwindend ervaren. 

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

De mond en de lippen

Wanneer we tongzoenen wordt ons lichaam overspoeld door natuurlijke feel good-stoffen zoals dopamine (een hormoon dat zorgt voor voldoening en motivering), oxytocine (het liefdeshormoon dat vertrouwen en verbinding stimuleert) en serotonine (een hormoon dat ons een goed humeur en goed gevoel bezorgt). Deze stoffen kunnen ook onze seksuele opwinding aanwakkeren. Zachtjes zuigen of knabbelen aan de onderlip kan hetzelfde effect veroorzaken. 

Lees ook: Wat is het beste tijdstip voor seks?

De nek

123-h-erogeen-nek-11-21.jpg
De nek, zowel de zijkant en achterkant als de zone achter de oren, is een zeer gevoelige regio, zeker bij vrouwen. Een tip is om de nek zachtjes te zoenen of met de vinger(nagel)s over de nek te glijden.

Lees ook: Waarom heb je soms wel zin in seks en soms niet?

De borsten en tepels

Zachte of hardere aanraking van borsten en tepels kan voor vuurwerk zorgen en dat is niet verwonderlijk. Uit een onderzoek in 2011 is namelijk gebleken dat tepelstimulatie bij vrouwen hetzelfde deel van de hersenen (genitale sensorische cortex) activeert als seksuele aanraking van clitoris, vagina en baarmoederhals doen. De genitale sensorische cortex van mannen krijgt signalen van de penis. 

Lees ook: Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad

De navel en de onderbuik

De navel ligt misschien wat voor de hand omdat hij zich in de buurt van de geslachtsdelen bevindt, maar het is ook een lichaamsdeel met heel veel zenuwuiteinden en het wordt geassocieerd met het ontstaan van nieuw leven. Een stimulatie van de navel en onderbuik kan een tintelend gevoel opwekken in de geslachtsdelen van je partner. Je kunt daarbij de mond of de tong gebruiken, maar ook aanraking met een koud (ijsblokje) of zacht (veertje) voorwerp kan voor een sexy sensatie zorgen. 

De onderrug

Ook de onderrug verdient een plaats in dit lijstje. Niet alleen omdat hij vrij dicht bij de geslachtsdelen ligt, maar vooral omdat het een heel gevoelige lichaamszone is. Wrijven of strelen over de rug van je partner, of bepaalde rugpunten indrukken, kan de intensiteit van een orgasme verhogen. Ook hier kunnen koude voorwerpen zoals ijsblokjes of seksspeeltjes het gevoel intensifiëren. 

Lees ook: Emotionele en fysieke aantrekkingskracht: vallen we echt op een ‘type’?

De oksels en de binnenkant van de armen

De meeste mensen associëren de binnenkant van de armen en vooral de oksel met ‘zeer gevoelig voor kietelen’, maar als je die gedachte kunt overstijgen is de kans groot dat die zone je veel plezier en ontspanning bezorgt. De aanraking van deze gevoelige lichaamsdelen gebeurt dan bij voorkeur op een heel zachte manier: met een veertje, met de tong of met de vingers. Bij het laatste is de kans op succes blijkbaar het grootst als de partner langere nagels heeft. 
Lichaamsholtes, zoals bijvoorbeeld de oksel, zijn voor sommige mensen sowieso een fetisj. Soms heeft het ook te maken met de geur die ze afgeven. 
Vaak wordt het zacht wrijven over de binnenkant van de arm ook als slaaptip aangeraden omdat het ontspannend werkt. 

De handpalmen en vingertoppen

123-h-erogeen-handen-11-21.jpg
Onze handen raken allerlei soorten voorwerpen en andere handen (of lichaamsdelen) aan en net daarom kunnen ze een erotische prikkeling geven als ze op een bepaalde manier door andere handen worden aangeraakt. De handpalmen zijn zeer gevoelig en ideaal om intimiteit met je partner op te bouwen. Een voorbeeld hoe je dat kunt doen: neem de handenpalmen van je partner in de jouwe en masseer ze ondertussen door stevige cirkels met je duimen te maken. Houd oogcontact en breng de handpalmen van je partner daarna naar je lippen of wang. 

Lees ook: Werkt ‘hard to get’ spelen als verleidingstechniek?

De binnenkant van de polsen

Het is een plekje dat even gevoelig is als de handpalmen en vingertoppen maar dat vaak vergeten wordt. En toch kan het bespelen van de polsen het liefdesspel echt steamy hot maken. De voorkeur van aanpak schommelt van zachtjes gezoend of gelikt worden tot stevig vastgepakt en op het bed vastgepind worden. 

De binnenkant van de dijen

Deze lichaamszone is extreem gevoelig voor sensuele aanraking. En aangezien ze vlakbij de geslachtsdelen ligt, profiteren die meteen mee van de stimulans. Het aanraken van de binnenkant van de dijen, maar ook van de handpalmen en de voeten, is ideaal om je partner te strelen of om hem/haar te helpen ontspannen als opwarming voor seks. 

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

De knieholtes

Het stimuleren van deze plek kan zeer intens zijn bij het voorspel en helpen om een seksuele piek te bereiken. Dit heeft te maken met de dopamine rush die door een zachte aanraking van de knieholte kan worden veroorzaakt. 

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

De voeten

123-h-erogeen-voeten-11-21.jpg
De voeten van je partner strelen of kussen kan als erotisch ervaren worden omdat het sensaties over het volledige lichaam teweegbrengt. De voetzool en -boog zijn daarvoor het meest gevoelig. Sommige mensen vinden het ook leuk dat er aan hun tenen wordt gezogen of gesabbeld. 

Conclusie

Alles wat je ontspant, heeft potentieel om erotisch te zijn. Doe zelf een bodyscan of laat die door je partner doen om uit te zoeken welke aanrakingen jou een goed voelen en wat jouw favoriete erogene zones zijn. Dr. Philips wijst er tevens nog op dat seks te vaak wordt afgestemd op het bereiken van een orgasme, waardoor de focus te veel op de finale ligt. Een vrijpartij waarbij het accent (vooral) op de niet-genitale erogene zones ligt, kan evenveel voldoening geven.

Bron:
https://greatist.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram