Drie soorten vrouwelijke orgasmes

In dit artikel
Drie soorten vrouwelijke orgasmes

dossier

Ben je een golf, een lawine of een vulkaan? Een studie bevestigt wat sommige onderzoeken al aannamen: er zijn drie soorten vrouwelijke orgasmes. We overlopen ze.

Lees ook: 9 tips om makkelijker tot een orgasme te komen

123m-koppel-bed-sex-23-5.jpg
Het seksspeeltjesmerk Lioness identificeerde deze drie soorten orgasmes al in 2017 en bevestigde daarmee de theorieën die tot dan waren gekend. Het Amerikaanse echtpaar Masters en Johnson, pioniers in de seksuologie, formuleerden als eersten de hypothese van verschillende soorten vrouwelijke orgasmes.

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Golf, lawine of vulkaan?

Onderzoekers van de Charles University in Praag wilden de voorlopige gegevens van Lioness uit 2017 valideren. Daarvoor gebruikten ze de beroemde "slimme vibrator 2.0" van Lioness, een biofeedback-vibrator die verbonden is met een app. Zo kan je je orgasmes achteraf letterlijk "zien" op het scherm van je smartphone.

Het onderzoeksteam vroeg 54 gebruikers van de slimme vibrator om te masturberen tot een orgasme en het apparaat twee minuten na het orgasme uit te zetten. Vervolgens vergeleken ze de geregistreerde gegevens met een controlesituatie, waarin de vibrator werd ingebracht maar zonder zelfstimulering. Het resultaat: de wetenschappers konden de bevindingen van Lioness uit 2017 bevestigen. Er zijn inderdaad drie soorten orgasmes bij vrouwen:

  • De oceaangolf: het perineum trekt samen en laat verschillende keren los (het aantal keren kan variëren), eerst snel, dan trager tot rust.
  • De lawine: dit is ook een reeks van bekkenbodemcontracties, maar in tegenstelling tot de golf begint dit orgasme vanaf een hoogtepunt en komt het geleidelijk los.
  • De vulkaan: een enkele langdurige beweging van het perineum, in plaats van een reeks bekkenbodembewegingen zoals de golf.

Maar hoe ervaren vrouwen dit nu lichamelijk? Enkele antwoorden vind je in de blog van Lioness waarin vrouwen getuigen over het onderzoek van 2017:

Golf: "Ik voel me alsof ik op de oceaan ben, met golven die constant kabbelen."
Vulkaan: "Bijna elke spier in mijn lichaam verkrampt als het genot intenser wordt. Vervolgens is er een enorme ontlading. Ik weet dat het voorbij is als ik kan ontspannen."
Lawine: "Mijn lichaam begint te schudden, en dan explodeer ik plots in een orgasme. Mijn lichaam begint te schudden en te spasmen (goede spasmen), telkens opnieuw, totdat het begint te kalmeren en mijn spieren eindelijk tot rust kunnen komen..."

Lees ook: Aseksualiteit: wel een (laag) libido, maar geen interesse in seks

Eén enkel soort orgasme per vrouw?

Maar dat is niet alles, de onderzoekers ontdekten dat van deze 54 vrouwen er 26 een orgasme van het golftype hadden ervaren, 11 de vulkaan en 17 de lawine. Volgens de data uit 2017 kreeg echter geen enkele vrouw meer dan een van deze orgasmes, wat impliceert dat een vrouw slechts één soort soort orgasme kan ervaren. "Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is om meerdere orgasmepatronen te hebben, maar tot nu hebben we nog niet gezien dat iemand meerdere patronen had of patronen veranderde, zelfs niet na jaren", luidt de blogpost. 

Gezien de kleine steekproef van deelnemers aan de studie is verder onderzoek noodzakelijk. Dr. James Pfaus, hoofdauteur van de studie, verklaart dat de onderzoekers een afzonderlijke studie op grotere schaal en over een langere periode starten.

"We gebruiken Lioness om te zien hoe vrouwen deze verschillende patronen subjectief ervaren als orgasmes, als genotsniveaus, en waar de stimulatie vandaan komt die dit voor een groot deel opwekt," legde hij uit.

Lees ook: Wat is een blinde vagina?

Bronnen:
www.jsm.jsexmed.org
www.blog.lioness.io

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram