Wat is een hersentumor?

dossier

Er zijn maar liefst 120 verschillende soorten hersentumoren. Een hersentumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, maar bij dit soort tumoren is het onderscheid tussen goedaardig en kwaadaardig minder scherp dan bij veel andere tumoren. Hersentumoren kunnen op alle leeftijden ontstaan. Ze komen wel vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt. 

Lees ook: Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

Goedaardig of kwaadaardig

Getty_hersentumor_scan_2024.jpg

© Getty Images

Een hersentumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

  • Bij een goedaardige hersentumor zit er een schil rond de tumorcellen. De cellen kunnen zich wel delen, maar kunnen zich niet verspreiden buiten de schil. Dat betekent niet dat een goedaardige tumor onschadelijk is. Als een hersentumor groeit, kan hij druk uitoefenen op bepaalde delen van de hersenen. Dat kan ernstige klachten geven. In het ergste geval kan je zelfs overlijden.
  • Een kwaadaardige hersentumor heeft geen schil rond de tumorcellen. De cellen kunnen dus ongestoord groeien en het weefsel rond de tumor aantasten. Ook kunnen de tumorcellen zich verspreiden doorheen het lichaam. Zo kunnen meerdere tumoren ontstaan (metastasen). Bij een kwaadaardige tumor spreken we van kanker.

Lees ook: Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

Soorten hersentumoren

Er zijn verschillende soorten hersentumoren. Elke soort vraagt een eigen aanpak.

  • Gliomen. Een glioom is een tumor die ontstaat uit de steuncellen van de hersenen. Er zijn verschillende soorten gliomen, de meeste daarvan zijn kwaadaardig. Na behandeling keert het glioom doorgaans terug.
  • Meningeomen. Een meningeoom ontstaat in de hersenvliezen (meningen). De meeste meningeomen zijn goedaardig. Ze verspreiden zich niet verder in de hersenen. Een meningeoom bevindt zich echter in belangrijke hersengebieden, waardoor er ernstige klachten kunnen optreden.
  • Hypofysetumoren. Een hypofysetumor ontwikkelt zich in de hypofyse. Dat is het gebied in de schedel, achter je neus. Een tumor in de hypofyse is bijna altijd goedaardig, maar kan toch ernstige klachten geven omdat hij drukt op belangrijke delen in de hersenen.
  • Tumoren in of bij het ruggenmerg. Tumoren die in het ruggenmerg ontstaan, onderscheidt men in twee groepen: primaire tumoren (ontstaan in het ruggenmerg) die veeleer zeldzaam zijn en secundaire tumoren (uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam naar delen rond het ruggenmerg) die vaker voorkomen. De druk op het ruggenmerg kan klachten geven zoals pijn, vermindering van het gevoel en verlammingen onder het niveau van de tumor.
  • Brughoektumoren. Een brughoektumor ontstaat in de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Dit soort tumor ontstaat meestal vanuit de achtste hersenzenuw, wat men een vestibulair schwannoom noemt. Een brughoektumor is bijna altijd goedaardig: hij groeit heel langzaam en zaait niet uit. Toch kan hij klachten veroorzaken als hij tegen één of meerdere zenuwen drukt.

Lees ook: Hersenbloeding: oorzaak, symptomen en behandeling

Hoe gevaarlijk is een hersentumor?

Hoe gevaarlijk een hersentumor precies is, moet men geval per geval bekijken. Over het algemeen zijn tumoren die men als kwaadaardig indeelt, ernstiger dan de goedaardige tumoren. 

Of een hersentumor nu goedaardig of kwaadaardig is, beide soorten kunnen ernstige schade aanrichten in het lichaam doordat ze kunnen drukken op gezonde delen van de hersenen en zich daar ook kunnen verspreiden. Sowieso moet een hersentumor in alle gevallen behandeld worden.

Lees ook: Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?

Bronnen:
https://www.hersenstichting.nl
https://www.kanker.nl
https://hersentumor.stophersentumoren.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram