Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

In dit artikel
Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

dossier

Als hersencellen zich ongecontroleerd gaan delen en groeien, ontstaat er een tumor of gezwel in de hersenen. Een goedaardige tumor dringt niet door in het omliggende weefsel en zaait niet uit. Als hij zich in een belangrijk hersendeel bevindt, kan hij echter wel gevaarlijk zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van hersenkanker. Dit soort hersentumor kan uitzaaien naar andere delen van de hersenen of het ruggenmerg.

Lees ook: Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

Wat zijn de symptomen?

123-hersenen-afb-8-29.jpg
De symptomen van een hersentumor kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor. Veel symptomen – vooral in een vroeg stadium - passen ook bij andere ziektebeelden, en dus is de ziekte soms moeilijk te herkennen. Toch verbetert een vroege opsporing de overlevingskansen bij hersenkanker aanzienlijk. Wees daarom alert als je deze symptomen ervaart:

Als deze symptomen niet spontaan na enkele weken verdwijnen, is het raadzaam je dokter op te zoeken.

Lees ook: Nieuwe software optimaliseert bestraling van uitzaaiingen in de hersenen

Wat is de oorzaak van hersenkanker?

Waarom iemand hersenkanker krijgt, is niet duidelijk. Toch heeft men enkele risicofactoren bepaald:

  • Bij bepaalde hersentumoren is er een familiale aanleg (bij 5% van de tumoren).
  • Blootstelling aan stralingen of bepaalde chemische stoffen (formaldehyde, vinylchloride, acrylonitril,…) verhoogt de kans op een hersentumor.
  • Ook geslacht speelt een rol: mannen krijgen vaker te maken met hersenkanker dan vrouwen.
  • Voorlopige resultaten van een internationale studie brengen gsm-gebruik in verband met hersenkanker, maar die resultaten zijn nog niet definitief.

Lees ook: Wat is het verschil tussen hersendood en coma?

Hoe wordt een hersentumor behandeld?

De behandeling van een hersentumor is voor iedereen anders. De behandelende arts, het medisch team en de patiënt zelf zullen overleggen welke behandeling opportuun is. Factoren waar men rekening mee houdt zijn onder andere het soort en de plaats van de tumor en de algemene conditie van de patiënt.

Een operatie is vaak de eerste stap. Ook kan men bestraling en/of chemotherapie toedienen. Deze behandelingsvormen bestrijden de tumor zelf. Daarnaast zijn er medicijnen die men enkel geeft om de klachten te bestrijden, zoals middelen die vochtontwikkeling in de hersenen remmen (dexamethason), middelen die epileptische aanvallen onderdrukken en pijnstillers

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.allesoverkanker.be
https://www.kanker.nl

Lees ook: Aspirine tegen kanker?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram