Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

In dit artikel
Eieren bewaren: in de koelkast of niet?

dossier

Hoe kan je best eieren bewaren, hoelang blijven ze goed en hoe kan je weten of een ei nog vers is? Alle info in dit artikel.

Lees ook: Een eitje, wie lust het niet?

Hoe bewaren?

unsplash_ei_eieren_2020.jpg
 • Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast. Bewaar eieren dus liefst koel, en beschut tegen licht en vocht. In de koelkast kan je rauwe eieren vier weken houden.
 • Bewaar de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met salmonella doen stijgen.
 • Indien je de eieren in het speciale vakje in de koelkastdeur legt, leg ze dan met de puntige kant naar beneden. De dooier zal op deze manier beter in het midden blijven.
 • Eischalen zijn poreus. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.
 • Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard, eventueel gepeld en in water, en liefst binnen vier dagen worden geconsumeerd.  
 • Eiwit kan je in een luchtdicht potje twee dagen in de koelkast bewaren.

Lees ook: Ei viermaal anders

Versheid controleren

Bij de ontwikkeling van het ei ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt. Er zijn verschillende manieren om te testen of een ei nog vers is.

 • Leg je een vers ei in een glas water met zout, dan zal het tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven.
 • Breek het ei op een plat bord: een vers ei vertoont een mooie bolle dooier, netjes in het midden van het wit.
 • Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schud je een ei zachtjes heen en weer bij je oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor je de inhoud bewegen.

Lees ook: Mag je elke dag een ei eten?

Praktische tips

 • Wist je dat eieren soms de houdbaarheidsdatum, de legdatum of een specifiek merkteken dragen? Vermelden de verpakkingen "extra" of "extra vers", dan moet het gaan om eieren die hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt. Eenmaal die periode overschreden, moet de handelaar deze vermeldingen verwijderen.
 • Hoe korter een ei wordt gekookt, hoe verser het moet zijn. Gebruik dus best alleen kakelverse eieren voor mayonaise, mousses, bavarois of andere koude bereidingen op basis van eieren. 
 • Breek een ei op de rand van een andere kom dan die waarin je het gerecht bereidt en let er steeds op dat de buitenkant van het ei schoon is.
 • Een oud, niet ruikend ei, dat onder goede omstandigheden is bewaard, is eventueel nog wel geschikt om hard te koken (minimaal 7 minuten). Bakken met oudere eieren is af te raden omdat de elasticiteit afneemt met als gevolg dat het resultaat minder luchtig wordt. Het verwerken van oudere eieren in lauwwarme desserts of sauzen is af te raden.

Lees ook: Snap je de stempelcode op het ei?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.nice-info.be
https://www.efsa.europa.eu

Lees ook: Zo pel je een hardgekookt ei in 1, 2, 3


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram