Eieren bewaren

Laatst bijgewerkt: februari 2020
unsplash_ei_eieren_2020.jpg

nieuws De houdbaarheid van een rauw ei bedraagt vier weken vanaf de legdatum. Een ongepeld hardgekookt ei blijft in de koelkast vier dagen goed. Eiwit kan je in een luchtdicht potje twee dagen in de koelkast bewaren.
Soms is de houdbaarheidsdatum, de legdatum of een specifiek merkteken op het ei aangebracht.
Vermelden de verpakkingen "extra" of "extra vers", dan moet het gaan om eieren die hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt. Eenmaal die periode overschreden, moet de handelaar deze vermeldingen verwijderen.
Hoe korter een ei wordt gekookt, hoe verser het moet zijn. Dat geldt voor zachtgekookte eitjes, voor gepocheerde eieren, voor spiegeleieren en omeletten.
Gebruik alleen 'kakel'verse eieren voor mayonaise, mousses, bavaroise of andere koude bereidingen op basis van eieren. Breek een ei op de rand van een andere kom dan die waarin je het gerecht bereidt en let er steeds op dat de buitenkant van het ei schoon is.
Een oud, niet ruikend ei, dat onder goede omstandigheden is bewaard, is eventueel nog wel geschikt om hard te koken (minimaal 7 minuten). Bakken met oudere eieren is af te raden omdat de elasticiteit afneemt met als gevolg dat het resultaat minder luchtig wordt. Het verwerken van oudere eieren in lauwwarme desserts of sauzen is af te raden.

Hoe bewaren?
• Eieren moeten koel maar niet koud worden bewaard, beschut tegen licht en vocht. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
• Bewaar de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met Salmonella doen stijgen.
• Indien je de eieren in het speciale vakje in de koelkastdeur legt, leg ze dan met de puntige kant (waar de luchtkamer zich bevindt) naar beneden. De dooier zal op deze manier beter in het midden blijven.
• Eischalen zijn poreus. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.
• Een hardgekookt ei kan je eventueel gepeld in water bewaren.

Versheid controleren
Bij de ontwikkeling ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt.
• Leg je een vers ei in een glas water met zout, dan zal het tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven.
• Breek het ei op een plat bord: een vers ei vertoont een mooie bolle dooier, netjes in het midden van het wit.
• Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schud je een ei zachtjes heen en weer bij je oor, dan hoor je vrijwel niets. Doe je hetzelfde met een ouder ei, dan hoor je de inhoud bewegen.

Lees ook: Een eitje, wie lust het niet?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram