Mag je elke dag een ei eten?

Laatst bijgewerkt: februari 2020
unsplash_ei_eieren_2020.jpg

nieuws

Eieren hebben vaak een vrij negatief imago. Jarenlang werd ons ingepompt dat we er maximum drie per week mochten eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Een recente studie in China laat echter een ander licht schijnen op de eierkwestie.  

Eierdooiers zijn inderdaad rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg) en ze bevatten wat verzadigd vet. Maar eieren zijn ook een belangrijke leverancier van essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, tal van vitamines (A, B2, B12 en D) en mineralen (o.a. selenium, ijzer, zink, kalium, en vooral fosfor). In de dooiers zitten ook bioactieve stoffen met antioxidatieve eigenschappen.

De officiële voedingsrichtlijnen in België en Nederland adviseren nog altijd om maximum 300 mg cholesterol per dag te eten. Wie gezond is, voor de rest weinig vet of cholesterolrijke producten (*) eet, en geen of weinig voedingsmiddelen eet waarin er al eieren zijn verwerkt, kan dus gerust elke dag een gekookt of een gepocheerd eitje eten. 
Een omelet of roerei bereid met een minimum aan onverzadigd vet (een koffielepel olijfolie bijvoorbeeld) kan ook, of een eitje verwerkt in een gerecht. 
Diabetespatiënten en personen met een te hoog cholesterolgehalte beperken zich best tot 3 eieren per week.

(*) vette vleeswaren en kazen, boter en margarine, zoete snacks

Lees ook: Een eitje per dag om de dokter op afstand te houden?


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram