Moet je geneesmiddelen nemen om je cholesterol te verlagen?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
123_cholesterol_bloed_2020.jpg

nieuws

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is niet zonder risico’s. Dit kan namelijk leiden tot aderverkalking of atherosclerose. Indien het bloedvat verder vernauwt, krijgt het achterliggende weefsel te weinig zuurstofrijk bloed.

  • Aderverkalking in de benen geeft vooral pijn in de kuiten tijdens het lopen. Dat noemt men ‘etalagebenen’.
  • Is er een vernauwing ter hoogte van het hart, dan voel je tijdens inspanningen een drukkende pijn in de borstkas (angina pectoris). Als de zuurstofnood te lang aanhoudt, volgt een hartinfarct.
  • Situeert de aderverkalking zich in de omgeving van de hersenen, dan kan ze een herseninfarct (beroerte) veroorzaken, met verlammingsverschijnselen tot gevolg.

Vaak zijn dieetmaatregelen onvoldoende en zijn ook geneesmiddelen nodig. Er zijn verschillende soorten vetverlagende geneesmiddelen, namelijk statines, fibraten, harsen en afgeleiden van nicotinezuur. Het is aan je arts om op basis van jouw risicoprofiel te beslissen welk geneesmiddel het meest geschikt is.
Meestal is een geneesmiddel uit de groep statines de eerste keuze. 

De voordelen en risico’s tegen elkaar afwegen

Statines zijn één van de meest gebruikte geneesmiddelenklassen in ons land: 1.500.000 personen - ongeveer 13% van de totale Belgische bevolking of 25% van de 40-plussers - gebruiken ze. Er is geen twijfel over hun nut bij personen die reeds een hart- of vaatprobleem (hartaanval, beroerte) hadden, want doordat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, helpen ze het risico op herval verkleinen.

In België heeft de grote meerderheid van de gebruikers van statines – ruw geschat 88% - echter nooit een cardiovasculair probleem gehad. Bij hen zijn de mogelijke voordelen echter minder groot, en ze variëren naargelang het individuele risico. Deze voordelen moeten daarom geval per geval worden afgewogen tegen de bijwerkingen. Daarvan zijn er weliswaar niet zoveel, maar ze kunnen wel belangrijk zijn (spierletsels, diabetes, nierfalen).

Een interactieve digitale tool
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een website (www.statines.kce.be) om huisartsen te helpen bij het beoordelen van de voor- en nadelen van statines bij hun patiënten. Dit hulpmiddel berekent het cardiovasculaire risico van de patiënt op basis van persoonlijke parameters (leeftijd, rookgedrag, bloeddruk, cholesterolgehalte) en toont vervolgens de potentiële voordelen van statines voor deze patiënt, door te vergelijken met een situatie zonder statines. Patiënt en arts kunnen zo de pro’s en contra’s afwegen en tot een gedeelde en geïnformeerde besluitvorming komen.

Bronnen:
https://kce.fgov.be
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram