Wedden dat je je neus al jaren verkeerd snuit?

wpk_image-2018-12-04-3.jpg

nieuws

Schrik jij er ook steeds van dat je geen sixpack hebt nadat je die laatste slijmen van die verkoudheid ein-de-lijk uit je neus hebt gekregen? Dan snuit je je neus waarschijnlijk verkeerd, want je neus te hard snuiten kan écht schade berokkenen.


Agressieve blazers opgelet
Hoe erg kan het zijn? Wel …  je kan je oogkas breken of je trommelvlies doen barsten als je weer eens uit volle borst je zakdoek volsnuit. Dat is gelukkig wel uiterst zeldzaam. Waar je je wel zorgen om moet maken zijn al die kleine bloedvaatjes in je neus. Die kunnen scheuren en zo leiden tot bloedneuzen of andere infecties.

Daarnaast zou te hard snuiten je neusslijm in je sinussen kunnen duwen. Hoewel dit niet volledig is bewezen, kan dat het risico op een volwaardige oor- of sinusinfectie vergroten, en tenzij je een excuus zoekt om een paar dagen niet te moeten werken is dat echt geen pretje.

Zo moet je je neus snuiten
Nooit gedacht dat er een handleiding voor zo’n simpele handeling als je neus snuiten zou bestaan, maar die is er dus wel. De kunst is om je neusgaten om beurt te ledigen en zacht te blazen. Als je één neusvleugel tegelijk aanraakt, kan je de druk in je toch al gevoelige reukorgaan beperken.

Daarnaast kan een neusspray verlichting bieden, en je kan ook stomen (je weet wel, met je hoofd boven een pot heet water gaan hangen) of een zoutoplossing gebruiken om slijm uit je neusholtes te verwijderen. Of proberen niet ziek te worden, dat kan ook. Maar laat ons eerlijk zijn: met kinderen in huis en het griepseizoen in zicht is dat een mission impossible.

Auteur: Jill


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram