Verslaafd aan neusspray: symptomen en wat doen?

dossier

Mensen grijpen snel naar neussprays met decongestiva om een verstopte neus weer vrij te maken bij een verkoudheid of allergie, maar langdurig en overmatig gebruik van deze sprays is niet zonder gevaar. Hoe weet je of je verslaafd bent aan neusspray, en wat kan je dan doen?

Lees ook: Neusdouche: waarom onze neus spoelen met zout water?

Symptomen van een neussprayverslaving

Getty_neusspray_verkoudheid_2023.jpg

© Getty Images

Bij een neusverstopping is het slijmvlies op de neusschelpen ontstoken en opgezwollen. Hierdoor maakt het in de neus veel meer slijm aan. De opgezwollen slijmvliezen bemoeilijken ademhaling door de neus, maar xylometazoline, een decongestivum, vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies zodat je weer vrijer ademt. Door die snelle en gerichte werking zijn er echter veel mensen die de neusspray langer dan vijf dagen gebruiken. De bloedvaten in het neusslijmvlies raken dan meer en meer gewend aan het stofje xylometazoline, waardoor het effect vermindert en je nog vaker de neusdruppels toedient.

Overmatig of langdurig gebruik kan leiden tot een aandoening die rhinitis medicamentosa wordt genoemd. Kenmerkend is de telkens terugkerende verstopping, waardoor je opnieuw naar een neusspray grijpt en zo in een vicieuze cirkel terecht komt. Op lange termijn kunnen chronische sinusinfecties ontstaan, of kan er schade optreden aan het neusslijmvlies. Het is zelfs mogelijk dat het epitheel binnen de neus volledig verdwijnt. Ondanks het feit dat dit weer kan herstellen, duurt het dan maanden voordat de neus weer ‘de oude’ is.

Lees ook: Tips om beter te slapen met een verstopte neus

Hoe afkicken van een neussprayverslaving?

Abrupt stoppen met het gebruik van neussprays kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, waaronder – alweer - verstopte neus, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Beter is dus geleidelijk aft e bouwen. Je kan bijvoorbeeld ook telkens slechts in 1 neusgat sprayen, om zo je gebruik te verminderen. Lukt het niet om op eigen houtje te stoppen of blijft je neus verstopt, raadpleeg dan je arts voor advies.

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Een neussprayverslaving voorkomen

Als je een neusspray maximum gedurende een week en telkens op de juiste manier gebruikt, loop je geen risico om verslaafd te raken. 

  1. Snuit je neus zachtjes voordat je neusspray gebruikt. Zo maak je je luchtwegen zoveel mogelijk vrij en krijgt het medicijn de ruimte om te werken.
  2. Zorg er ook voor dat je de gebruiksaanwijzing leest en het flesje schudt voordat je sprayt.
  3. Wanneer je het uiteinde van de neusspraybus in je neus stopt, richt deze dan naar je achterhoofd.
  4. Probeer je neus niet te snuiten of te niezen vlak nadat je het hebt gebruikt. Zo krijgt het medicijn beter de kans om te werken.

Als je vragen hebt over je neusspray of hoe je deze op de juiste manier gebruikt, dan kan je arts je zeker helpen.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

Bronnen:
https://www.nemokennislink.nl
https://www.webmd.com
https://lemedecinduquebec.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram