Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?
dossier
Een gewone verkoudheid is de meest voorkomende virusinfectie in onze streken. De kans om het virus op te lopen is erg groot. Ten eerste omdat er enkele honderden virussen zijn die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar vooral omdat ze stuk voor stuk zeer besmettelijk zijn. Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om het virus door te geven.
Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander virus.
Verkoudheden veroorzaken gedurende enkele dagen allerlei ongemakken, zoals een loopneus of een verstopte neus, hoesten, hoofdpijn... Die klachten verdwijnen steeds vanzelf na enkele dagen. Geneesmiddelen zijn bij een gewone verkoudheid niet nodig.
Een echt geneesmiddel tegen verkoudheid bestaat trouwens niet. Wat je wel kan doen, en wat beter niet? Wij zetten de meest voorkomende vragen over een verkoudheid op een rij.
Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?
Kan je meerdere keren per jaar een verkoudheid krijgen?
Er bestaan meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. Meestal gaat het om een rhinovirus of een coronavirus. Als je een verkoudheid hebt gehad, ben je immuun voor dat bepaald virus, maar niet voor andere verkoudheidsvirussen. Je kan dus meerdere verkoudheden per jaar krijgen. Volwassenen hebben gemiddeld twee tot vier verkoudheden per jaar. Kinderen krijgen gemiddeld zes tot tien verkoudheden per jaar. De meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen is het Respiratoir Syncytieel virus (RSV).Komt een verkoudheid alleen in de herfst en de winter voor?
Nee, je kunt het hele jaar door een verkoudheid krijgen. Maar verkoudheden komen wel meer in herfst en winter voor. Een mogelijke verklaring is dat de verkoudheidsvirussen zich dan makkelijker kunnen verspreiden omdat mensen meer in grote groepen in slecht geventileerde ruimten (kantoor, bus, tram, school... ) samenzitten en daardoor een groter risico lopen om besmet te raken. Een verkoudheid (en griep) is het meest (door)gegeven cadeau in de kerst- en nieuwjaarsperiode. Bovendien bevat koude lucht minder vocht. Meestal is de lucht in de winter dus relatief droog. Hierdoor kunnen de slijmvliezen uitdrogen, waardoor minder virussen in de neus kunnen opgevangen worden. Virussen kunnen ook gemakkelijker overleven in droge omstandigheden.Een andere verklaring is dat er minder bloed naar je neus en keel wordt gestuurd als de neus koud is en we koude lucht inademen. Zo voorkomt het lichaam dat het nog verder afkoelt. In het bloed zitten de afweerstoffen (witte bloedcellen) die ons beschermen tegen virussen. Het afweersysteem in de neus werkt hierdoor bij kou minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor een verkoudheidsvirus.
De kans op een verkoudheid in de zomer wordt dan weer verhoogd door het gebruik van airco: hierdoor wordt de lucht droger, waardoor het neusslijmvlies gevoeliger wordt. Ook lange afstandsvluchten verhogen de kans op een zomerse verkoudheid, omdat je lange tijd in een kleine, slecht geventileerde ruimte verblijft samen met een grote groep mensen.
Word je verkouden van koude of tocht?
Niet alleen in het Nederlands zit kou in het woord ‘verkoudheid’. Dit geldt ook voor heel wat andere talen. Maar kou, afkoeling of tocht veroorzaken geen verkoudheid, er is altijd een virus nodig. Tocht of afkoeling kan het risico op een infectie wel groter maken. Onderzoek heeft aangetoond dat (plotse) afkoeling een stressfactor is, waardoor onze weerstand vermindert en we vatbaarder zijn voor infecties. Mogelijk zijn de slijmvliezen in neus en keel bij koude gevoeliger voor een infectie.Lees ook: Komt een verkoudheid alleen in de herfst en winter voor?
Kan je een verkoudheid krijgen als je niet warm genoeg bent aangekleed?
Hier geldt dezelfde redenering: je wordt ziek door contact met iemand die al verkouden is, en niet door je outfit. Wat niet betekent dat je voortaan zonder jas en muts de kou moet trotseren, of met natte haren moet buiten lopen. De koude kan ervoor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor de virussen die circuleren. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat de kans op een verkoudheid met ongeveer 10 % toeneemt bij mensen met koude voeten. Indien de theorie klopt dat het afweersysteem in onze neus minder goed werkt als we koude lucht inademen, dan zou het dragen van een sjaal voor neus en mond mogelijk zelfs kunnen helpen om een verkoudheid te voorkomen.
Kan je een verkoudheid voorkomen door in de winter met het raam open te slapen?
Dat je je weerstand kan verhogen door 's nachts het raam van je slaapkamer open te zetten, is niet aangetoond. Onderzoek heeft wel aangetoond dat virussen makkelijker worden doorgegeven in gesloten, warme ruimtes. In ruimtes waar veel luchtcirculatie en ventilatie is, worden de ziektekiemen makkelijker naar buiten gezogen.Lees ook: Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?
Kan je een verkoudheid voorkomen door elke dag een koude douche te nemen?
Er bestaan aanwijzingen dat wie elke dag even een koude douche neemt (gedurende een halve tot anderhalve minuut, na eerst een warme douche te hebben genomen), in de winter minder vaak en minder lang afwezig van het werk is wegens ziekte. Mogelijk waren ze minder vaak ziek, maar waren de klachten minder erg en duurden ze minder lang.Zijn oudere mensen vatbaarder voor een verkoudheid?
Vanaf de leeftijd van ongeveer vijftig jaar neemt de kans op een verkoudheid af. 50-plussers hebben gemiddeld de helft minder verkoudheden dan tieners. Dat heeft te maken met het feit dat ze tijdens hun leven vaker in contact zijn gekomen met verkoudheidsvirussen en dus meer antistoffen hebben. Omdat kleine kinderen nog weinig met verkoudheidsvirussen in aanraking zijn gekomen, hebben ze tegen weinig virussen weerstand opgebouwd. Daardoor kunnen kinderen gemakkelijk tien keer per jaar verkouden worden.Voorkomt het griepvaccin ook verkoudheden?
Het griepvaccin beschermt alleen tegen het griep- of influenzavirus en niet tegen de vele verkoudheidsvirussen. Alhoewel de symptomen van een verkoudheid enigszins te vergelijken zijn met een griep - het gaat in beide gevallen om een infectie van de bovenste luchtwegen door een virus - beschermt het griepvaccin niet tegen verkoudheidsvirussen. Je kan dus een verkoudheid krijgen als je tegen de griep bent gevaccineerd.Lees ook: Griepvaccinatie 2022-2023: voor wie, wanneer en waarom?
Kan je een besmetting voorkomen als je de hand voor de mond houdt als je hoest of niest?
Een hand voor de mond houden kan niet volledig verhinderen dat je anderen besmet. Wie hoest of niest met de hand voor de mond, besmet de hand en via die hand kan de besmetting zich op voorwerpen of anderen voortzetten wanneer je ze aanraakt. Vergeet dus niet om na het hoesten je handen te wassen. Een andere veilige optie is hoesten of niezen in een papieren zakdoek, die je dan meteen weggooit.
Kan je een verkoudheid voorkomen door regelmatig je handen te wassen?
Om een verkoudheid (en andere infecties) te voorkomen, is regelmatig handen wassen zeer doeltreffend, zo blijkt overtuigend uit tal van studies. The Cochrane Library publiceerde recent een analyse van die studies. De Cochrane Collaboration is een internationale organisatie die alle gezondheidsinformatie kritisch doornemen om artsen en patiënten te helpen in het vinden van wetenschappelijk bewezen oplossingen. De meeste virussen verspreiden zich via hand-op-handcontact. Mensen die verkouden zijn, kunnen moeilijk van hun neus afblijven, waardoor er veel virussen op hun handen terechtkomen. Het is ook mogelijk dat je met het virus in contact komt via een deurknop of een ander voorwerp dat eerder door iemand besmet is. Handen wassen met water en zeep geniet de voorkeur. Gebruik gewone zeep, antibacteriële zeep is absoluut niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn.Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct
Kan je een verkoudheid doorgeven door te kussen?
De belangrijkste groep verkoudheidsvirussen behoren tot de groep van de rhinovirussen. Die verspreiden zich vooral via de lucht, zelden via de mond. Onderzoek suggereert dat er 8.000 keer meer virussen nodig zijn om via speeksel besmet te worden dan door virussen in de lucht, die vooral via de neus en de ogen binnendringen. Ook op de vingers zitten veel meer potentieel besmettelijke deeltjes die via de neus en ogen kunnen worden overgedragen, dan in de mond.Geneest een verkoudheid altijd vanzelf?
Een gewone verkoudheid geneest meestal vanzelf na vier à tien dagen. Tenzij er complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een bronchitis of een sinusitis. Als de verkoudheid blijft aanslepen of als er andere klachten ontstaan, kan dat een reden zijn om toch je huisarts te raadplegen.Bij kinderen
• Koorts (temperatuur boven de 38°C) die langer duurt dan twee dagen of pas na enkele dagen begint. Bij een baby beneden 3 maanden met koorts of wanneer het kind koortsstuipen heeft (ongecontroleerde samentrekkingen van het lichaam) moet je onmiddellijk een arts raadplegen;
• kinderen jonger dan twee jaar die oorpijn krijgen;
• moeilijkheden met ademhaling, een piepende ademhaling of een versnelde ademhaling; • uitzonderlijk prikkelbaar of lastig;
• het kind ziet er erg ziek uit of wordt elk uur zieker;
• sufheid en slaperigheid;
• alle eten en drinken weigeren, of bij een zuigeling gedurende één dag bij elke voeding in vergelijking met anders minder dan de helft drinken.
Bij volwassenen
• bij benauwdheid;
• bij piepende ademhaling;
• bij sufheid;
• bij koorts (temperatuur boven de 38°C) die langer duurt dan vijf dagen;
• als je koorts gehad hebt en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt.
Ook mensen met een chronische aandoening (zoals diabetes, hartproblemen...), een longaandoening (zoals astma, mucoviscidose...) en ouderen wachten het best niet te lang voor ze toch een arts raadplegen.
Is het een slecht teken als je snot van kleur verandert?
Snot of fluimen die geel, groen of bruin kleuren zijn meestal onschuldig: ze zijn een normale afweerreactie van je lichaam, dat probeert om je luchtwegen weer zuiver te maken. Enkel wanneer je bloed in de slijmen aantreft, kan je beter een arts raadplegen.Kunnen antibiotica helpen bij een verkoudheid?
Antibiotica zijn nutteloos bij een verkoudheid, want die werken alleen tegen bacteriën terwijl een verkoudheid (en de meeste luchtweginfecties) veroorzaakt worden door virussen. Ze helpen dus niet om minder te hoesten, om je beter te voelen of om sneller terug op de been te zijn. Ook als een verkoudheid langer duurt of als het snot van kleur verandert, heeft het geen zin om antibiotica te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet onschuldig. Ze kunnen maag- en darmlast of huiduitslag geven, en sommige mensen reageren allergisch op antibiotica. Bovendien verstoren ze de microbiële flora in de slijmvliezen van neus en keel en kunnen ze net de poort openen in de verdedigingsgordel tegen infecties. Ten slotte bestaat er altijd het risico dat bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica.Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?
Mag je neusdruppels en neussprays gebruiken zolang je wil?
Ontzwellende neusdruppels en -sprays laten het neusslijmvlies slinken en zorgen ervoor dat je weer vrijer kunt ademen. Ze kunnen echter schadelijk zijn. Langdurig gebruik van dergelijke neusdruppels kan het neusslijmvlies beschadigen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en de neus chronisch verstopt raakt (rhinitis medicamentosa). Je raakt er als het ware aan 'verslaafd'.Hoe neusdruppels veilig gebruiken?
• Kies eerder een spray dan druppels. Ze hebben meer effect omdat ze een groter oppervlak van het slijmvlies bereiken en de vloeistof niet via de keel wegloopt.
• Zorg ervoor dat slechts één persoon het product gebruikt. Want de inhoud van flesjes en verstuivers raakt vlug besmet. Als er meerdere gezinsleden verkouden zijn, dient ieder gezinslid een apart flesje te gebruiken.
• Neusdruppels en sprays mogen niet frequent (maximaal vier maal per dag) en vooral niet langdurig gebruikt worden (maximaal 5 dagen). Daarna mogen in ieder geval gedurende één week geen druppels of spray worden gebruikt.
• De maximale dosis mag niet overschreden worden. Het gebruik van doseersprays die een gekende hoeveelheid vrijgeven, is te verkiezen boven niet-gedoseerde neusdruppels.
• Gebruik bij kinderen een lagere pediatrische dosis.
• Het flesje is na openen één maand houdbaar. Je kunt op de verpakking noteren wanneer je het hebt geopend en door wie het toen is gebruikt.
Genees je sneller als je de neus spoelt met fysiologisch water?
Neusdruppels of sprays met zout water kunnen helpen tegen een verstopte neus. Door de neus vrij te maken verklein je ook de kans op een oorontsteking en lagere luchtweginfecties. Het zorgt er echter niet voor dat jij of je kind sneller herstelt.• Je kunt de zoutoplossing kant en klaar bij de apotheek of drogist kopen, (als druppels of spray), zonder voorschrift. Voordeel is dat je er meteen een druppelaar (pipet) of spraydop bij hebt.
• Je kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 cl) met lauw water. Deze oplossing is in de koelkast 3 dagen houdbaar.
Lees ook: Waarom moet u voorzichtig zijn met neusdruppels en sprays?
Kunnen antihistaminica helpen bij een verkoudheid?
Antihistaminica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij een allergie zoals hooikoorts. Histamines zijn eiwitten die ons lichaam produceert als reactie op een stof waarvoor men allergisch is. Bij een verkoudheid is er echter geen sprake van allergische stoffen. Histamines hebben dus nauwelijks effect op de symptomen van een verkoudheid, zoals een loopneus of een verstopte neus. Maar ze kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals sufheid.
Helpt Vicks smeren bij een verkoudheid?
Ja, enkele onderzoeken tonen aan dat producten zoals Vicks Vaporub op basis van vluchtige oliën (zoals kamfer, menthol, eucalyptus en thymol), die op de borst gesmeerd worden, de klachten (zoals neusverstopping en hoesten) van een verkoudheid kunnen milderen en bij kinderen ook de slaapkwaliteit verbeteren. Het effect is echter klein en kortstondig. De mogelijke nadelen (branderigheid, roodhuid, huiduitslag en/of hoofdpijn) wegen mogelijk zwaarder dan de beperkte voordelen. Daarom worden deze producten niet aangeraden. Indien je toch Vicks Vaporub of een gelijkaardig product wilt gebruiken, respecteer dan alleszins volgende voorzorgsmaatregelen:• De zalf niet op beschadigde huid aanbrengen.
• Zalf niet in aanraking met de neus en niet bij de ogen aanbrengen. Bij oogcontact onmiddellijk langdurig (= 15 min) spoelen met stromend water. Bij aanhoudende pijn, tranenvloed, fotofobie of visusstoornissen een oogarts consulteren.
• Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.
• Niet gebruiken op de borst wanneer je borstvoeding geeft.
Helpt gorgelen bij een verkoudheid?
Bij een verkoudheid die gepaard gaat met keelpijn wordt vaak aangeraden om enkele keren per dag te gorgelen met lauw water, eventueel met een halve theelepel zout erin. Alhoewel er nauwelijks wetenschappelijk bewijs bestaat dat dit helpt, kan het ook geen kwaad.Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?
Helpt Echinacea tegen een verkoudheid?
Over het effect van supplementen, tincturen of preparaten zoals thee met Zonnehoed of Echinacea op het immuunsysteem en om een verkoudheid te voorkomen of sneller te genezen bestaat grote onenigheid: sommige onderzoeken suggereren een positief effect, andere studies vinden helemaal geen effect. Een van de problemen bij deze onderzoeken is dat de geteste producten vaak verschillende concentraties bevatten en gebruik maken van verschillende onderdelen van de plant (bladeren, wortels, bloemen...), en zelfs van verschillende soorten Echinacea (E. purpurea, E. angustifolia of E. pallida of een combinatie), wat een vergelijking bemoeilijkt.Als gebruik van Echinacea al een effect zou hebben op de duur of de ernst van een verkoudheid, dan is dat alleszins zeer klein. Mogelijk zou het de duur van een verkoudheid met een halve tot één dag verminderen. Of het regelmatig gebruik van Echinacea een verkoudheid kan voorkomen is evenmin duidelijk: volgens sommige onderzoeken wel, volgens andere niet. Mogelijk is er een zeer klein effect. Ook bestaat er enige aanwijzing dat Echinacea mogelijk het optreden van complicaties zou kunnen verhinderen, maar ook daarvoor zijn meer studies nodig.
Volgens het Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC) van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA kunnen geneesmiddelen met paarse zonnehoed (Echinacea purpurea) die via de mond moeten worden ingenomen, kortdurend (5 à 10 dagen) worden gebruikt voor de preventie en behandeling van verkoudheden. De meest relevante onderzoeken die bij volwassenen werden uitgevoerd wijzen erop dat geneesmiddelen die het uitgeperste sap van paarse zonnehoed bevatten en die via de mond worden ingenomen, de symptomen van verkoudheid sneller kunnen voorkomen en verlichten dan placebo wanneer ze vroegtijdig worden ingenomen.
Voor je met Echinacea begint, vanuit de overweging 'baat het niet, het schaadt ook niet', dan moet je weten dat het soms vervelende bijwerkingen kan hebben, zoals maag- darmklachten en huiduitslag. Bovendien kan het interfereren met andere geneesmiddelen (o.m. corticosteroïden). Bespreek het dus vooraf met je arts als je ook andere geneesmiddelen moet nemen.
Helpen vlierbessen helpen tegen een verkoudheid?
Extracten of siroop van vlierbessen worden vaak aangeprezen bij een verkoudheid. Ze bevatten namelijk verschillende bio-actieve stoffen zoals vitamine C en vooral flavonoïden en anthocyaninen die de natuurlijke afweer zouden stimuleren en een gunstig effect zouden hebben bij een verkoudheid, onder meer door de zwelling van slijmvliezen te verminderen. Hiervoor bestaat echter nauwelijks wetenschappelijk onderzoek.Enkele kleine studies suggereren wel dat een extract van vlierbessen een gunstig effect zou hebben op de duur en ernst griepklachten wanneer het wordt genomen bij het begin van de klachten. Eén studie heeft ook aangetoond dat een vlierbessenextract luchtwegklachten zou verminderen bij mensen na een lange vliegtuigreis. Alhoewel een gunstig effect niet helemaal kan uitgesloten worden, kan daarover momenteel geen uitspraak worden gedaan. Het gebruik van vlierbessensiroop wordt afgeraden tijdens zwangerschap en bij mensen die bloedverdunners nemen.
Kan ginseng een verkoudheid voorkomen?
Ginseng (zowel Chinese ginseng, Panax ginseng, Amerikaanse ginseng, Panax quinquefolium, als Siberische ginseng, Eleutherococcus senticosus) wordt vaak aangeprezen tegen verkoudheden en andere luchtweginfecties. Ook hier bestaan er enkele, eerder twijfelachtige studies die suggereren dat inname van een ginsengextract een verkoudheid zouden kunnen voorkomen, en de duur en de ernst van een verkoudheid zouden verminderen. Op basis van het beschikbare onderzoek kan niet besloten worden dat ginseng een positief effect heeft, maar het kan evenmin volledig uitgesloten worden. Ginseng kan interfereren met heel wat andere geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners; Overleg daarom eerst met je huisarts. Het wordt ook afgeraden tijdens zwangerschap.Lees ook: Helpen zinksupplementen echt tegen een verkoudheid?
Helpt look tegen een verkoudheid?
Een literatuuronderzoek van het wetenschappelijke kennisnetwerk Cochrane Library besluit dat look 'misschien' helpt om een verkoudheid te voorkomen. In look zit allicine, dat een antibacteriële en een antivirale werking zou hebben. De studies die de effecten onderzochten op o.m. het voorkomen of genezen van verkoudheden zijn echter van slechte kwaliteit, zodat geen besluit mogelijk is. Uiteindelijk werd slechts één studie gevonden die min of meer voldeed aan de nodige kwaliteitscriteria. Daaruit bleek dat mensen die gedurende drie maanden dagelijks een supplement met look slikten (met 180 mg allicin), iets minder verkoudheden kregen dan mensen die geen look aten. De looktabletten hadden geen invloed op de ernst of de duur van een verkoudheid. Look(pillen) kunnen een invloed hebben op andere geneesmiddelen (o.m. bloedverdunners en antivirale middelen). Bespreek gebruik daarom eerst met je arts.
Helpt tijm bij een verkoudheid?
Tijm bevat essentiële oliën zoals thymol, en wordt in de vorm van thee of mondwater gebruikt als hoestwerend middel. Er bestaan enkele kleinschalige onderzoeken die een mogelijk gunstig effect aantonen, maar deze studies zijn te beperkt of slecht uitgevoerd, zodat ze geen conclusies mogelijk zijn. Ook al bestaat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek, toch is het volgens het Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC) van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA 'plausibel dat tijm een hoestwerend effect heeft' op basis van het jarenlange gebruik. Volgens het HMPC zijn er geen bijwerkingen bekend, behalve dan bij mensen die allergisch zijn voor tijm of andere lipbloemige planten.Helpt Pelargoniumextract tegen een verkoudheid?
Er bestaan enkele onderzoeken die aantonen dat een extract (tablet of druppels) uit de wortels van Pelargonium (ook bekend als Umckaloabo of Kaloba) de duur en de klachten van een verkoudheid (en andere luchtweginfecties) zou kunnen verminderen. Volgens een overzichtsartikel van de Cochrane Library zijn de bewijzen echter zeer beperkt. Bovendien kunnen ze nevenwerkingen hebben, zoals maag-darmklachten (misselijkheid, braken, diarree...) en allergische reacties. Deze producten mogen niet genomen worden door mensen met leverproblemen en door kinderen jonger dan zes jaar. Ook bij zwangere vrouwen worden ze afgeraden.Helpt een borrel (whisky) of een grog een verkoudheid sneller genezen?
Warme dranken kunnen de klachten bij een verkoudheid wat verlichten, maar het is beter om geen alcoholische dranken te drinken. Dus ook geen grog. En zeker geen borrel: van een borreltje krijgen we het niet warm, integendeel, alcohol verhoogt het warmteverlies van het lichaam.
Warme melk, soep, bouillon of kruidenthee zijn dus betere 'opwarmers'.
• Door alcohol zetten de bloedvaten uit, ook de bloedvaten in de neus. Het effect is dus net het omgekeerde van neusdruppels: die vernauwen de bloedvaten, waardoor onze slijmvliezen ontzwellen en we wat comfortabeler kunnen ademen. Alcohol verergert dus de ademproblemen.
• Alcohol onderdrukt het immuunsysteem.
• Alcohol is waterafdrijvend, terwijl je bij een verkoudheid net moet zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Lees ook: Kippensoep tegen een verkoudheid of griep
Helpt sport een verkoudheid voorkomen?
Er zijn heel wat onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat mensen die regelmatig (bijvoorbeeld dagelijks 30-40 minuten) matig-intensieve lichaamsbeweging (bv. wandelen, fietsen, zwemmen...) doen, minder ziek zijn dan mensen die een zittend leven leiden. Mensen die geregeld sport doen, zouden ook minder erg en minder lang ziek zijn wanneer ze dan toch een verkoudheid krijgen. Sport zou namelijk de afweer versterken.
Volgens een overzicht van de beschikbare studies (gepubliceerd in het Korean Journal of Family Medicine) zijn de bewijzen echter zwak en bestaat er ook geen overeenstemming over het soort lichaamsbeweging, de duur, de regelmaat en de intensiteit.
Anderzijds is te veel sport niet goed. Na zware intense inspanningen zou het risico op het oppikken van een verkoudheid maar liefst 5 maal hoger liggen. Dat verklaart waarom professionele sporters vatbaarder zijn voor allerlei infecties, inclusief verkoudheden.
Mag je sporten als je verkouden bent?
Als je verkouden bent, mag je gerust gaan sporten. Wat inspanning waarbij je je wat in het zweet werkt, kan helpen om de neus tijdelijk los te maken zodat je opnieuw beter kunt ademen. Maar doe het rustig aan en forceer je niet. In plaats van te lopen, kan je bijvoorbeeld een flinke wandeling maken. Of wanneer je normaal een uur loopt, verminder dit dan tot bijvoorbeeld een half uur. Als je je echt ziek voelt, is het beter om een paar dagen te rusten en nadien terug geleidelijk aan te beginnen sporten.In volgende omstandigheden is het beter om helemaal niet te sporten:
• Wanneer je koorts (38 °C of meer) hebt, want dan riskeer je om nog zieker te worden. Bij sporters bestaat ook een verhoogde kans op overtraining omdat uw zieke lichaam de inspanning niet aan kan. Bovendien loop je een (klein) risico dat de virusinfectie terecht komt op de hartspier en je een myocarditis (een infectie van de hartspier) krijgt.
• Wanneer je meer algemene symptomen hebt, zoals spierpijn, pijn in de borst, een verhoogde hartslag, vermoeidheid...
Een goede vuistregel is:
• met klachten boven de nek (loopneus, oorpijn, hoofdpijn, keelpijn...) mag je sporten,
• met klachten onder de nek (koorts, spierpijn, vermoeidheid misselijkheid...) ga je beter niet sporten.
Lees ook: Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?