Slapen met sokken aan: is dat gezond?

dossier

Slapen met sokken aan, heeft zijn voordelen, zo blijkt uit onderzoek. Ze kunnen ‘s nachts je koude voeten verwarmen en daarnaast ook je lichaamstemperatuur regelen, wat resulteert in een betere nachtrust. 

Voordelen van slapen met sokken

unsplash_kous_sok_2019.jpg
’s Nachts verlaagt je lichaam zijn kerntemperatuur om gemakkelijker in slaap te geraken. Dat maakt deel uit van het Circadiaans ritme, de interne klok die je slaap-waakcyclus regelt. Maar als je voeten te koud zijn, kan je lichaamstemperatuur zelfs een paar graden omhoog gaan. Dat komt omdat je lichaam meer bloed - en de bijbehorende warmte - naar de kerngebieden stuurt.


Door een paar sokken aan te trekken, worden je voeten warmen. Ze ontspannen en verwijden de bloedvaten die zich hadden vernauwd wanneer je het koud had. De bloedcirculatie in je hele lichaam wordt dus beter, waardoor meer warmte wordt afgegeven via je huid. Als je je voeten verwarmt, open je de bloedvaten die de rest van het lichaam helpen afkoelen. Dus het verhogen van de bloedcirculatie naar je voeten, resulteert in een lagere kerntemperatuur.

Slapen met sokken, heeft nog een paar andere voordelen:

  • Vermindert symptomen van de ziekte van Raynaud. Koude voeten zijn een kenmerk van het syndroom van Raynaud, een aandoening die de bloedvaten in tenen en vingers aantast. Daardoor vernauwt het bloed zich en vermindert de circulatie, zodat je huid koud en verkleurd kan worden. Als je 's nachts sokken draagt, help je dat effect te voorkomen door je voeten warm te houden en het bloed te laten circuleren.
  • Beperkt opvliegers tijdens de menopauze. Het ’s nachts koud hebben, kan je wakker houden. Hetzelfde geldt voor het warm hebben, wat vrouwen in de menopauze soms ervaren. Aangezien sokken je lichaamstemperatuur 's nachts verlagen, kunnen ze opvliegers minimaliseren doordat ze die plotse warmtepieken voorkomen.
  • Door je voeten in te smeren met lotion, alvorens je een paar katoenen sokken aantrekt, kan de vochtinbrengende crème de hele nacht zijn werk doen. Sokken sluiten het vocht in en voorkomen dat je hielen en voeten droog worden.
  • Verhoogt de kans op orgasmes. Onderzoekers ontdekten toevallig dat sokken dragen, het vermogen van deelnemers om een orgasme te bereiken, met 30 procent verhoogde.


Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

Welk type sokken zijn het beste?

Pasvorm en materiaal zijn belangrijk bij het kiezen van het perfecte paar nachtsokken. Zoek naar iets dat comfortabel en los zit. Natuurlijke vezels zoals katoen, kasjmier of merinowol zijn het best door hun warmte en ademend vermogen. Want als een sok niet goed kan ademen, kan je lichaamstemperatuur stijgen.

Synthetische materialen zoals polyester zijn minder geschikt. Als je namelijk lang sokken draagt uit materiaal dat niet goed is voor je huid, zoals nylon, loop je meer kans op infecties. Ook moet je je sokken geregeld wisselen.

Lees ook: Waarom hebben vrouwen meer last van koude handen en voeten?

Gevaren van slapen met sokken

Slaap niet met sokken aan, als je problemen hebt met de bloedsomloop, als je gezwollen voeten hebt of andere problemen die het risico vergroten op minder bloedtoevoer naar je benen en voeten. Ook als je snel last hebt van huidirritatie, laat je ze misschien beter achterwege.


Bronnen:
https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

Lees ook: Slapen na sporten: Hoeveel tijd laat je er best tussen?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram