Wat kan je zelf doen om opvliegers te voorkomen?

123-vr-menop-hoofdp-stress-ouder-03-17.jpg

dossier Niet alle vrouwen hebben er last van, maar 3 op de 4 vrouwen in de menopauze krijgen er toch mee te maken: een plotse opwelling van hitte die uit het niets lijkt te ontstaan en zich in een mum van tijd over het hele lichaam verspreidt.
Soms gaat het gepaard met zweten, hartkloppingen, en een rode blos op de wangen en op het voorhoofd. Sommige vrouwen hebben af en toe eens een opvlieger maar ondervinden daar weinig last van. Andere hebben tot wel 20 ‘hittes’ per dag en ze voelen zich daar heel ongemakkelijk en ontredderd bij. Opvliegers duren meestal maar een paar jaar na de laatste maandstonden, maar ze kunnen zich ook langere tijd manifesteren tot een vrouw in de 70 of zelfs 80 is. Ze worden veroorzaakt door hormonale wijzigingen die de temperatuurregeling, de thermostaat van ons lichaam als het ware, aantasten.

Wat kan je zelf doen om de oververhitting te lijf te gaan?

- Schrap koffie en thee.
- Stop met roken als je dat nog niet hebt gedaan.
- Zorg dat de kamertemperatuur niet te hoog oploopt. Gebruik in de zomer eventueel een ventilator of airco om de kamer voldoende fris te houden.
- Besprenkel je gezicht met fris water zodra je een opvlieger voelt opkomen of gebruik een koude gel pack (verkrijgbaar in de apotheek).
- Draag losse laagjeskledij in katoen of zijde, dan kan je gemakkelijk een laagje uittrekken wanneer je oververhit geraakt.
- Vervang het donsdeken door een laken met laagjes dekens die je kunt wegnemen of toevoegen.
- Verminder je alcoholgebruik.
- Drink veel koude drankjes of ijsdrankjes.
- Neem een lauw bad of douche, vermijd hete baden of douches.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram