Een verstoorde hormoonbalans herkennen en herstellen

dossier

Je stofwisseling, vruchtbaarheid en stemming zijn maar enkele zaken die bepaald worden door je hormonen. Deze stoffen bepalen de werking van heel veel verschillende organen en weefsels. Te weinig of te veel van een bepaald hormoon kan een grote impact hebben op je hele lichaam.

Lees ook: Wat zijn hormonen en wat doen ze?

Hormonen: balans vs disbalans

Getty_hormonen_disbalans_2024.jpg

© Getty Images

Hormonen zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Deze krachtige chemische stoffen worden geproduceerd in de endocriene klieren en reizen door je bloedbaan om weefsels en organen te vertellen wat ze moeten doen. Ze helpen bij het regelen van veel van de belangrijkste processen in je lichaam, zoals metabolisme en voortplanting.

Sommige hormoonspiegels schommelen gedurende je hele leven en kunnen gewoon het resultaat zijn van natuurlijke veroudering. Maar andere veranderingen treden op wanneer je endocriene klieren niet goed functioneren.

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders en hoe gevaarlijk zijn ze voor onze gezondheid?

Symptomen hormonale disbalans

Er is een breed scala aan klachten die kunnen duiden op een hormonale disbalans. Ze hangen af van welke hormonen of klieren niet goed werken. Veelvoorkomende symptomen van hormonale disfunctie zijn:

 • Gewichtstoename, onverklaarbaar en soms plots gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte, spierpijn
 • Pijn, stijfheid of zwelling in je gewrichten
 • Verhoogde of verlaagde hartslag
 • Zweten, opvliegers
 • Verstopping of net vaak naar het toilet moeten gaan
 • Toegenomen dorst of honger
 • Verminderde zin in seks
 • Depressie
 • Nervositeit, angst of prikkelbaarheid
 • Wazig zicht
 • Onvruchtbaarheid
 • Dunner wordend haar of fijn, breekbaar haar
 • Droge huid
 • Gezwollen gezicht

Lees ook: Komen hormonale stemmingswisselingen ook bij mannen voor?

Oorzaak hormonale disbalans

Symptomen zoals stemmingswisselingen, gewichtsschommelingen, veranderingen in libido en opvliegers zijn vaak te wijten aan veranderde hormoonconcentraties van de geslachtshormonen. Die schommelen namelijk als een vrouw door verschillende fasen van haar levenscyclus gaat – van de puberteit tot de menopauze.

Er zijn ook heel wat endocriene aandoeningen die zorgen voor een verstoorde hormoonbalans, zoals diabetes, schildklieraandoeningen (hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie), polycysteusovariumsyndroom (PCOS), de ziekte van Addison of de ziekte van Cushing. Andere mogelijke oorzaken zijn tumoren, medicijnen, chemotherapie, eetproblemen, stress, letsel of trauma.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

Diagnose hormonale disbalans

Er is niet één specifieke test om hormonale problemen op te sporen. Als je vermoedt dat er iets mis is, kan je eventueel een lijst maken van de symptomen. Met die lijst kan je naar de huisarts gaan. Hij zal je bijkomende vragen stellen. Afhankelijk van je symptomen kan je arts één of meer diagnostische tests uitvoeren, zoals een bloedtest. Zo kan hij het niveau van bepaalde hormonen controleren. Ook kan hij bijvoorbeeld een MRI of een scan van de schildklier voorstellen.

Lees ook: Symptomen verhoogde cortisol bij chronische stress

Hormoonbalans herstellen

Als er een endocriene aandoening gediagnosticeerd wordt, zal de arts een gepaste behandeling voorschrijven. Voor hypothyreoïdie wordt bijvoorbeeld schildklierhormoon gegeven. Bij de ziekte van Addison schrijft de arts hydrocortisol voor. Vrouwen met ernstige menopauzeklachten kunnen eventueel kiezen voor hormonale substitutietherapie.

Soms raadt een arts ook veranderingen in leefstijl aan. Zo kan een lager lichaamsgewicht helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en de kans op zwangerschap vergroten. Gewichtsverlies kan ook helpen om de erectiele functie te verbeteren.

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten

Bronnen:
https://www.nationalgeographic.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram