Komen hormonale stemmingswisselingen ook bij mannen voor?

123-pman-sych-winterdepr-weer-03-19.png

boeken-interviews

Veel vrouwen ervaren stemmingswisselingen door de fluctuaties in hormonen, maar kunnen ook mannen daar last van hebben? Gynaecologe Mieke Kerkhof geeft antwoord op die vraag in het boek ‘Kunnen eierstokken echt rammelen’. 

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

Mieke Kerkhof: “Mannen kennen geen cyclus zoals vrouwen die kennen. De hormonale schommelingen zijn er niet maandelijks. Bij mannen is de spiegel van het geslachtshormoon, het testosteron, veel constanter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vruchtbaarheid van mannen met de leeftijd achteruitgaat. De literatuur is nog niet eenduidig over de oorzaak, maar waarschijnlijk is er in de loop der jaren meer schade aan het genetisch materiaal (dna) in de zaadcel. Er is een verminderde zaadkwaliteit, dat zich uit in een verminderde concentratie en beweeglijkheid van de zaadcellen. Charlie Chaplin en Mick Jagger hebben na hun 72e levensjaar nog een kind verwekt en het Guinness Book of Records vermeldt dat het wereldrecord op naam van de Australiër Les Colley (1898-1998) staat. Hij was bijna 93 jaar oud toen zijn negende kind geboren werd in 1991. 

Er is geen duidelijk equivalent van De Overgang bij de man. De zogenaamde penopauze wordt weinig serieus genomen, de wetenschap tast hierover in het duister. Maar ook mannen worden ouder, ook hun lichaam verandert, het gaat alleen veel geleidelijker. Ze verliezen vanaf hun dertigste levensjaar één procent testosteron per jaar. Dit kan met klachten gepaard gaan, maar dat hoeft niet. Erectieproblemen, prostaatproblemen, haaruitval, botverlies, slechter horen en zien, somberheid, midlifecrisis en lusteloosheid zijn de symptomen. Mannen en vrouwen gaan vanwege deze verouderingstekenen meer op elkaar lijken. 

Het doet wellicht stoffig aan, maar juist omdat de behoeftes hetzelfde zijn groeien zij naar elkaar toe, hetgeen de qualitytime begunstigt. Zo is het ouder worden dus geen ramp, eerder een leuke nieuwe fase. Ik zag laatst een spandoek in een tuin. De eigenaar van het perceel werd vijftig jaar en de buren hadden in koeienletters geschreven: ‘Ik ben niet oud, ik ben in de bloei van mijn slijtage’.”

Lees ook: Wat zijn hormonen en wat doen ze?

boek_eierstokken_2024.jpg
Bron: 
Kunnen eierstokken echt rammelen? 
Mieke Kerkhof
Fontaine uitgevers
€ 20,99
192 pagina's


Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram