Winterdrankjes die je immuunsysteem versterken

unsplash_goldenmilk_2023.jpg

dossier

In de koude maanden smaakt een warm drankje des te meer. Deze acht bereidingen zijn niet alleen lekker, ze geven je immuunsysteem ook een stevige boost. 

Lees ook: 13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Gouden melk

Deze warme drank is een mix van kurkuma, gember en kokosmelk. Kurkuma is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Verwarm de kokosmelk in een sauspannetje, en voet kurkuma, gember, kaneel, en een zoetstof naar keuze toe. 

Gekruide appelcider

Appelcider zit boordevol vitamine C, wat de immuunfunctie stimuleert. Het toevoegen van verwarmende kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat kan de immuunfunctie nog verder versterken. Verwarm gewoon appelcider in een pan en voeg kruiden naar smaak toe. Laat even sudderen en zeef voor het opdienen.

Citroenthee met honing

Deze klassieke combinatie staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Citroenen zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft. Pers het sap van een halve citroen uit in een mok, voeg heet water toe en zoet met honing.

Groene thee met granaatappel

Groene thee bevat heilzame antioxidanten en wordt vaak gelinkt met een verbeterde immuunfunctie. Granaatappelsap voegt extra antioxidanten en een heerlijke smaak toe. Zet gewoon een kopje groene thee, laat het een beetje afkoelen en meng er granaatappelsap door.

Vlierbessenthee

Vlierbessen staan bekend om hun immuunversterkende eigenschappen en kunnen de ernst en duur van verkoudheid- en griepsymptomen verminderen. Leg gedroogde vlierbessen een kwartier lang in heet water, zeef en drink op als thee.

Pompoen-kruidensmoothie

Pompoenpuree is rijk aan bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, wat een gezond immuunsysteem bevordert. Meng pompoenpuree, amandelmelk, banaan, pompoenkruiden en een zoetstof naar keuze en mix tot een romige en voedzame smoothie.

Gember- en citroenthee

Zowel gember als citroen hebben antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Rasp verse gember en voeg samen met wat citroensap toe aan een tas heet water. 

Warme chocolademelk

Pure chocolade is rijk aan antioxidanten en door immuunversterkende kruiden zoals kaneel en cayennepeper toe te voegen, krijgen die voordelen nog wat kracht bij. Verwarm melk naar keuze, voeg cacaopoeder toe, kaneel en een snufje cayennepeper, en zoet indien gewenst met een natuurlijke zoetstof.

Lees ook: Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?

Bronnen:
https://www.ndtv.com
https://www.healthshots.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram