Waarom zijn bananen krom?

unsplash_bananen_krom_2024.jpg

dossier

Bananen zijn een van de meest populaire fruitsoorten ter wereld. Ze worden gegeten door jong en oud, en zijn ook nog eens heel gezond. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom bananen eigenlijk krom zijn? 

Lees ook: Wanneer is een banaan gezondst?

Mensen denken vaak dat de banaan aan een boom groeit, maar eigenlijk is het een kruid dat wel 15 meter hoog kan worden. De stelen van de bladeren van een bananenplant (Musa) liggen over elkaar heen en vormen zo een schijnstam waaruit steeds een nieuw blad omhoog komt. De enorme groene bladeren staan in een spiraal en waaieren zo mooi en hoog uit. 

Wereldwijd groeien er meer dan 1000 verschillende soorten bananen, onderverdeeld in 50 groepen. Sommige zijn zoet, zoals de Cavendish-variëteit, die het meest voorkomt en het meest geëxporteerd wordt.

Lees ook: Hoe vermijd je dat alle bananen van de tros tegelijk rijp worden?

De groei van bananen

unsplash_bananen_tros_2024.jpg
Bananenplanten bloeien in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid. De vruchten groeien naar boven toe en dus tegen de zwaartekracht in, negatieve geotropie heet dat, maar naarmate ze groter en zwaarder worden, gaan ze wel alsmaar meer hangen. Die tweestrijd tussen zwaartekracht en negatieve geotropie geeft bananen hun kenmerkende kromme vorm.

In dit filmpje krijg je de info nog eens visueel samengevat.


Lees ook: De ideale manier om bananen te bewaren

Bronnen:
https://www.spelactief.nl
https://willemwever.kro-ncrv.nl
https://therootcause.com.au

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram