Bananen bewaren: zo blijven ze langer vers

dossier Bananen zijn niet alleen lekker en zoet, maar ook gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen zoals kalium, vezels en vitamine B6. Maar misschien heb je geen zin om elke dag een banaan te eten, of wil je voorkomen dat ze allemaal tegelijk rijp zijn? Enkele bewaartips.

Lees ook: Waarom zijn bananen krom?

Waarom je bananen beter niet in de koelkast bewaart

unsplash_banaan_fruit_2021.jpg
Een veelgemaakte fout is het bewaren van bananen in de koelkast. Bananen houden niet van kou. Of je ze nu groen koopt met de bedoeling ze rustig te laten rijpen, of geel koopt om direct te eten, bewaar ze nooit in de fruit- of groentelade van de koelkast. Bij koude of bij grote temperatuurschommelingen verkleurt de schil snel zwart, waardoor de banaan er minder smakelijk uitziet.

Als je de bananen toch in de koelkast wilt leggen, bijvoorbeeld om ze iets langer te bewaren, let dan op een paar dingen: leg ze niet bij andere fruitsoorten of groenten, en wikkel ze in enkele vellen krantenpapier. Dit beschermt ze tegen de kou en vertraagt de verkleuring.

Bananen op kamertemperatuur bewaren

Wil je dat je bananen langzaam rijpen zonder zwart te worden? Bewaar ze dan op kamertemperatuur, uit direct zonlicht. Een handige tip is om de bananen aan een haakje op te hangen. Zo voorkom je dat de bovenste bananen de onderste pletten, waardoor ze langer stevig blijven. Telkens als je een banaan wilt eten, trek je er één af van de tros.

Het rijpingsproces vertragen

123h-banaan-plastic-fruit-bewaar-10-18.jpg
Een andere eenvoudige truc om bananen langer te bewaren is ze losjes in een plastic zak te verpakken. Sluit de zak niet volledig af, zodat er nog lucht bij kan. Dit vertraagt het rijpingsproces en houdt je bananen langer geel en stevig.

Lees ook: Wanneer is een banaan gezondst?

Extra tips om bananen langer vers te houden

  • Leg bananen niet naast ethyleenproducerend fruit zoals appels, peren of avocado’s, want dit versnelt het rijpingsproces. 
  • Koop bananen met verschillende rijpingsgraden. Zo heb je altijd een banaan klaar om meteen te eten, terwijl de andere rustig rijpen.

Met deze tips geniet je langer van heerlijke, gele en stevige bananen, zonder dat ze te snel overrijp worden.

Lees ook: Hoe weet je of een avocado eetrijp is?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram