- receptenRecept: Baba ganoush van butternutpompoen
- dossierWinterdrankjes die je immuunsysteem versterken
- dossierGezond ouder worden
- dossierZijn oesters gezond?
Fruit na de maaltijd, is dat gezond?
dossier
In heel wat populaire diëten en in tal van publicaties wordt afgeraden om na de maaltijd of samen met andere voedingsmiddelen fruit te eten. Fruit moet je op een nuchtere maag eten, zo luidt het dan. En liever niet na 14 uur. Maar wat klopt daar eigenlijk van?
Lees ook: Hoe gezond is een gele kiwi?
Fruit na het eten: geen goed idee?
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Fruit na de maaltijd mag wel!
- De vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten vindt naast elkaar plaats. Elk van deze voedingsstoffen hebben hiervoor hun eigen enzymen en de vertering van de ene voedingsstof staat de vertering van de andere niet in de weg. Bovendien is het praktisch niet mogelijk om volledig gescheiden te eten. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature immers verschillende voedingsstoffen.
- Gisting en rotting: De maag bevat weinig bacteriën. In de dunne darm neemt het aantal bacteriën geleidelijk toe, maar verloopt de doorgang van het halfverteerde voedsel vrij snel. In de tragere dikke darm zitten miljoenen tot miljarden bacteriën. Het is dus een normaal en natuurlijk proces dat onverteerde resten van fruit (bv. vezels), maar ook van andere voedingsmiddelen, in de dikke darm gefermenteerd worden onder invloed van de aanwezige darmflora. Fruit bevat veel vezels en die kunnen in de darm tot gisting en gasvorming leiden, maar je moet extreem veel fruit eten om daar last van te krijgen. Dat geeft overigens alleen problemen wanneer de darmflora verstoord is. Het komt dus niet door het fruit.
- Zuur-base-evenwicht: De organische zuren die in fruit voorkomen, worden ofwel niet door het lichaam opgenomen, ofwel geoxideerd tot water en koolstofdioxide dat vervolgens grotendeels wordt uitgeademd. Slechts een kleine hoeveelheid blijft in het lichaam achter in de vorm van bicarbonaat, een eerder basische verbinding. De zuurtegraad van het bloed wordt trouwens op geen enkele manier door voedingsmiddelen beïnvloed. Een combinatie van verschillende voedingsstoffen kan zelfs bijkomende voordelen bieden. Groenten en fruit gebruiken bij een maaltijd kan bijvoorbeeld de ijzeropname uit plantaardige voedingsmiddelen bevorderen.
Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk pesticiden binnenkrijgt?
Neem dus gerust voor, tijdens of na de maaltijd een stuk fruit. Dat is de beste manier om elke dag 2 à 3 stukken fruit te eten, want zo luidt nog steeds het officiële gezondheidsadvies.
Bronnen:
https://www.nice-info.be
https://www.healthline.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov