Zo krijg je gezonde darmen

AI_darmen_2023.jpg

boeken-interviews

Wie denkt dat darmen enkel dienen om eten te verteren, heeft het bij het verkeerde eind. Recente onderzoeken laten zien dat ze ook een enorme impact hebben op onze algehele gezondheid. Met andere woorden: als je darmen niet goed werken, zal je lichaam daar wellicht de consequenties van dragen. Professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen, geeft een woordje uitleg en vertelt hoe je je darmen gezond kunt houden. 

Lees ook: Wat als je immuunsysteem te goed of niet goed genoeg werkt?

Lees ook: Waarom hebben vrouwen een beter immuunsysteem?

Immuunsysteem in de darmen

75 procent van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Een gezond spijsverteringsstelsel is dus essentieel voor het identificeren en bestrijden van ziekteverwerkers. “We spreken vaak over het GALT-systeem. Dat is kort voor Gut-Associated Lymfoïd Tissue”, aldus De Maerteleire. “GALT, het grootste immuunorgaan in het lichaam van mensen en huisdieren, bevat een verscheidenheid aan immuunceltypen van het aangeboren en verworven immuunsysteem. De darmen en het darmgeassocieerde lymfoïde weefsel (GALT) zijn essentiële componenten van de immuunafweer van het hele lichaam, die het lichaam beschermen tegen vreemde antigenen en pathogenen, terwijl tolerantie voor commensale bacteriën – dit zijn onschuldige, zelfs nuttige bacteriën die in en op ons lichaam leven - en voedingsantigenen mogelijk wordt gemaakt."

Lees ook: Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?

  • In technische termen: GALT wordt beschouwd als een onderdeel van het mucosale immuunsysteem en bestaat uit geaggregeerd weefsel, waaronder Peyer-plaatjes en solitaire lymfoïde follikels, en niet-geaggregeerde cellen in de lamina propria, darmepitheelcellen, intra-epitheliale lymfocyten, evenals mesenteriale lymfeklieren.
  • In mensentaal: aan de binnenkant van onze darmen zit een laagje met cellen die verantwoordelijk zijn voor een goede werking van het immuunsysteem. Dat laagje mag niet aangetast worden en kan enkel intact blijven als de inhoud van de dikke darm in evenwicht is.

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Probiotica en prebiotica

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je darmen gezond te houden. De meest effectieve en voor de hand liggende optie is ten eerste het dagelijks innemen van probiotica. “Probiotica zijn levende bacteriën die een positieve invloed hebben op je darmen. Ze zorgen ervoor dat de micro-organismen in het spijsverteringsstelsel gebalanceerd blijven”, legt De Maerteleire uit. Je kunt probiotica vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken zoals yoghurt, zuurkool, kefir, skyr en bepaalde sojaproducten. “Elke persoon zou 150 tot 250 gram yoghurt per dag moeten eten en dat liefst meteen na het middageten. Op dat moment is de pH-waarde van de maag het hoogst waardoor de probiotica sneller in de darmen terechtkomen.”

Lees ook: Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?

"Een tweede belangrijke maatregel is het opeten van voedingsvezels – prebiotica – die de goede bacteriën in onze dikke darm voeden. Men zou dagelijks 15 gram vezels moeten eten per 1000 kilocalorieën die men dagelijks nodig heeft. Een voorbeeld: iemand die 2000 kcal moet opnemen per dag moet 30 gram vezels opeten. Daar zitten we momenteel ver onder. De gemiddeld Belg eet nauwelijks 19 à 20 gram vezels per dag. Eén van de prioritaire aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad van België is dan ook om dagelijks minstens 125 volle graanproducten te eten."

Lees ook: Kan prebiotica het mentale welzijn verbeteren?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram