Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?

minimi_neusjespoelen.jpg

dossier Vaak gaan kindjes alweer snotteren nog voor de herfst goed en wel gestart is. Zo'n lichte verkoudheid is meestal onschuldig, maar natuurlijk wel vervelend. Zeker als een verstopte neus de slaap verstoort. Het neusje regelmatig spoelen is veruit de beste remedie, ook bij een hoest trouwens, maar hoe moet dat dan precies?

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Een verstopte neus spoelen met een (zelfgemaakte) zoutoplossing

Bij de apotheek vind je neusspoelmiddel in verschillende maten en van tal van merken, maar wist je dat je fysiologisch water ook makkelijk zelf kan maken door de juiste hoeveelheid zout toe te voegen aan lauwwarm water? In onderstaand filmpje legt kinderarts Barbara De Wilde van het Gentse ziekenhuis Maria Middelares uit hoe dat moet, en toont ze ook onmiddellijk de beste manier om het neusje van je baby of kindje vrij te maken. De kans is heel groot dat je kindje het helemaal niet leuk vindt als je z'n neus spoelt - en dat ook duidelijk laat blijken - maar als je 't op de juiste manier doet, lopen de slijmpjes er via het andere neusgat mooi uit, wat sowieso verlichting brengt.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid bij baby's en kinderen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram