Hoelang duurt een verkoudheid bij baby's en kinderen?

dossier

Nu eens een loopneus, dan weer een verstopte neus, de ene week een droge hoest en de andere week een slijmhoest... Heb je het gevoel dat je kind chronisch verkouden is? Een verkoudheid duurt gemiddeld 1 à 2 weken, maar het kan goed zijn dat de ene verkoudheid de andere opvolgt. Een woordje uitleg.

Waarom lijkt mijn kind chronisch verkouden?

Een ‘verkoudheid’ is de algemene term voor rhinitis of nasopharyngitis veroorzaakt door een virus (meestal een rhinovirus of coronavirus). De meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen is het Respiratoir Syncytieel virus (RSV). Bij RSV zijn meestal enkel de bovenste luchtwegen aangetast. Raken ook de onderste luchtwegen geïnfecteerd? Dan spreken we van bronchiolitis.

Er bestaan echter meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. En als je één verkoudheid hebt gehad, ben je immuun voor dat bepaald virus, maar niet voor de andere. Je kan dus inderdaad meerdere verkoudheden per jaar krijgen. Tot de leeftijd van 2 jaar kan een kind zelfs tot 10 verkoudheden per jaar oplopen. Als je weet dat die gemiddeld 1 à 2 weken duren, en ze vooral in de herfst en de winter opduiken, dan lijkt het effectief alsof je kind chronisch verkouden is.

Waarom komt een verkoudheid vooral voor in de herfst en de winter?

Is de kou de schuldige? Niet rechtstreeks. Als je kind verkouden is, komt dat sowieso door een virus. De koude kan wél een weerslag hebben op het immuunsysteem, en de door droge lucht en temperatuurverschillen verzwakte slijmvliezen kunnen bij lage temperaturen hun beschermende filterende rol minder goed vervullen, wat je kind vatbaarder maakt voor virussen.

Je kan een verkoudheid oplopen door directe virale besmetting (via de handen bijvoorbeeld), indirecte besmetting (een virus kan enkele uren overleven op een oppervlak) of besmetting via de lucht (via de druppeltjes van een hoest of nies).

Gaat je baby of peuter na een verlofperiode enkele dagen naar de crèche, en komt hij thuis met een loopneus of hoest? Dan heeft hij inderdaad ‘alweer’ een verkoudheid te pakken. Als een kind broertjes en zusjes heeft die naar school gaan en/of zelf z’n dagen spendeert in een groep met andere kinderen, dan is de kans groter dat hij in contact komt met besmette mensen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram