Wat is de beste slaaphouding?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
unsplash_slaap_bed_vrouw_2020.jpg

nieuws Driekwart van de Belgen slaapt in zijlig, 20% in ruglig en de overige 5% ligt op zijn buik. De houding waarin je inslaapt, is echter niet noodzakelijk degene die je het grootste deel van de nacht inneemt. Normaal gezien nemen mensen in bed automatisch de positie aan die hen zo weinig mogelijk ongemakken bezorgt. Maar bij specifieke klachten kan de juiste slaappositie problemen voorkomen.
Bij de juiste slaaphouding voor het lichaam is het van groot belang dat de wervelkolom in zijn natuurlijke houding ligt van de zijkant bekeken. De lichte kromming moet dus tijdens de slaap behouden blijven.

Zijlig

De foetushouding
Zijlig met de armen in de slaaprichting en de benen opgetrokken naar de borst. Met een kussentje onder de knie wordt de rug het minst belast.
• Goed tegen lagerugpijn, stress, slaapapneu
• Slecht voor nek- en hoofdpijn. Bij bestaande nekpijn is het zeker in deze positie belangrijk ervoor te zorgen dat de nek- en de rugwervels in een vloeiende lijn doorlopen. Indien niet, kan de nekpijn verergeren en doorstralen naar de rug en het hoofd. Gebruik dus een hoofdkussen dat een goede steun biedt. Vermijd het dubbelvouwen van een te laag hoofdkussen.

‘Lepeltjeshouding’
De foetushouding, maar dan in de armen van de partner, die op dezelfde manier achter of voor je ligt.
• Goed tegen stress, rugpijn en slaapapneu.
• Slecht bij rug-, nek- en schouderklachten.

De herstelpositie
Zijlig, met de armen in de richting van het lichaam en de benen lichtjes gebogen.
Goed tegen: indigestie, maagproblemen en zure oprispingen.
Ook goed voor mensen met rugklachten. Let er wel op dat het matras en het hoofdkussen het lichaam op een goede manier ondersteunen: de wervelkolom moet bij het slapen op de zij een rechte lijn vormen.
Slecht voor: (misschien) rimpels: door op één bepaalde kant te slapen, wordt de druk op de ene kaak verhoogd en kan de lijn tussen de neus en de mond - de lachrimpel - versterkt worden.

Aangepaste zijlig of driekwarthouding
Halverwege tussen buik- en zijlig in, met een opgetrokken bovenste been of arm. Dat is niet slecht, maar zuivere zijlig is beter, zeker wanneer u rugpijn hebt omdat er torsie in de nek en de rug ontstaat. Meestal wordt die houding uitgelokt door een iets te harde matras, waar de schouders en het bekken niet diep genoeg in kunnen zinken.
Op de zij slapen met een arm achter de rug is af te raden. Dit zorgt onnatuurlijk en heeft bovendien een slechtere doorbloeding tot gevolg.

Ruglig

In ruglig wordt het lichaam vrij goed ondersteund en wordt het gewicht verspreid over het grootst mogelijke oppervlakte. De lage rug kan wel pijn beginnen doen omdat hij niet volledig ondersteund wordt. Om de lendekromming te behouden, kan u een kussen of een handdoek in de lende leggen. Een andere methode is met opgetrokken knieën te slapen, of een kussen in de knieholte te leggen.
• Goed tegen gewrichtspijnen en artritis omdat het gewicht van het lichaam gelijkmatig verdeeld wordt. Dit geldt wel alleen voor mensen met een aangepaste matras die extra steun biedt aan de enkels, schouders en rug. Zorg ervoor dat uw kussen niet te groot is. Zo voorkomt u dat uw nek te sterk plooit.
• Slecht voor snurken, slaapapneu en hart: doordat het hoofd achteroverligt, gaan de zachte weefsels in de keel veel sneller snurken en slaapapnoe uitlokken. Veel rugslapers slapen zonder kussen, maar zouden beter een dun kussen gebruiken voor een beetje steun in de nek.

Buiklig

Plat op buik met de armen naast het lichaam en de benen gestrekt.
• Goed tegen snurken.
• Slecht voor rug en nek. De felle kromming van de onderrug belast de ruggewrichten te hard. Om dat euvel wat te verhelpen kun je een kussen onder je buik leggen. Ook de wervelkolom in de nek wordt zwaar belast door de sterke draaiing van het hoofd naar links of rechts. Veel buikslapers slapen daarom zonder hoofdkussen. Om de nekrotatie te verminderen kunt u een hoofdkussen plaatsen onder de schouder en borstkas ter hoogte van de zijde waarnaar het hoofd is gedraaid. Op deze manier vermindert de nekrotatie.


bron: Universitair Ziekenhuis Antwerpen


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram