Wat is de beste houding op het toilet voor een vlotte stoelgang?

123m-toilet-4-12-19.jpg

boeken-interviews

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de manier waarop je op het toilet zit, kan een aanzienlijke invloed hebben op je stoelgang. Veel mensen zitten niet in de juiste houding, wat kan leiden tot problemen zoals obstipatie of aambeien

Lees ook: Speen: wat zijn aambeien en wat kan je doen?

De beste houding voor een vlotte stoelgang is eigenlijk de hurkzit, maar in onze maatschappij is dat niet zo evident. Of zoals Prof. Dr. Danny De Looze het beschrijft in zijn boek ‘Wat onze darmen ons vertellen: “Ik snap dat we niet met z’n allen in de tuin kunnen gaan of dat we ons moderne gemak niet kwijt willen om opnieuw een gat in de vloer te maken.”

Gelukkig kan de hurkzit wel nabootsen door je voeten op een opstapje te plaatsen, zodat je knieën hoger zijn dan je heupen. Prof Dr Danny De Looze adviseert het volgende: “Zorg dat het voetenbankje minstens 30 cm hoog is en zet het onder je voeten. De bovenzijde van je dijen zal automatisch dichter bij je buik komen en je beter moeten kunnen gaan.”

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?


Waarom bevordert deze positie een vlotte stoelgang?

Ook dat legt Prof Dr Danny De Looze haarfijn uit in zijn boek: “Er zit een knik in onze darm (met dank aan ons heiligbeen), die pas in de hurkpositie in een rechte lijn komt te staan, wat de endeldarm dus makkelijk en volledig ‘opent’ naar het anale kanaal toe.”

Andere tips om vlot naar het toilet te kunnen

Een vezelrijk dieet en voldoende water drinken zijn ook essentieel zijn voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn dé voeding voor onze darmflora. Het is niet voor niets dat onder andere gezonde voeding, voldoende beweging en de juiste toilethouding een belangrijke rol spelen in de preventie van darmkanker

Lees ook: Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen?

darmenboek.jpg

Bron:

Wat onze darmen ons vertellen - Het wonderlijke verhaal van je gut en de impact op je brein en je lijf
 
Danny De Looze
 
€ 25,99 | 208 blz. | Paperback
ISBN 9789401492348auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram