Is een beha zonder beugel beter voor je lichaam?

In dit artikel
Is een beha zonder beugel beter voor je lichaam?

dossier

Sommigen verkiezen een beha met beugel, omdat die meer stevigheid biedt, anderen gaan vol voor comfort met een beha zonder beugel. Maar is de ene eigenlijk beter dan de andere? Kan een beha met of zonder beugel een verschil maken voor je gezondheid?

Lees ook: Zit mijn beha goed of niet goed?

Beugelbeha’s en borstkanker

Getty_beha_beugel_lingerie_2023.jpg

© Getty Images

Al tientallen jaren gaan er geruchten over een verband tussen beugels en borstkanker. De theorie is dat een beugel de doorstroming van lymfevocht zou kunnen blokkeren, waardoor gifstoffen niet goed worden weggespoeld en zich in plaats daarvan ophopen in het lichaam, wat leidt tot kanker.

"Maar de lymfevloeistof blijft in circulatie, zelfs als je kleding draagt die druk uitoefent op de lymfekanalen," zegt Dr. Marisa Weiss, oprichter en medisch hoofdmedewerker van Breastcancer.org. Uit onderzoek blijkt dat geen enkel aspect van het dragen van beha's - zoals de cupmaat, het aantal uren per dag dat de beha gedragen wordt en of de beha een beugel heeft of niet - in verband wordt gebracht met een verhoogd kankerrisico. Slapen in een te strakke beha kan wel bepaalde problemen veroorzaken zoals een beperkte bloeddoorstroming, huidirritatie en verergering van de symptomen van zure reflux.

Lees ook: Welke symptomen wijzen (niet) op borstkanker?

De voordelen van een beugelbeha

  • De extra ondersteuning van de draad bij een beugelbeha zorgt voor een extra impuls om je borsten gelift te houden.
  • Beugelbeha's bieden meer steun. Dit kan vooral een troef zijn voor wie grote borsten heeft.
  • Beugelbeha's kunnen de stress op je rug en schouders verlichten. Beugels in beha's helpen om de stress op je lichaam in balans te brengen door je borsten meer te ondersteunen dan beugelvrije exemplaren, vooral bij vrouwen die een grotere cupmaat dragen. Als je regelmatig last hebt van rug- of schouderpijn, probeer dan eens een beugelbeha om te zien of het helpt om wat van die stress te verlichten.

Lees ook: Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?

De nadelen van een beugelbeha

  • Beugelbeha's kunnen oncomfortabel zijn. Hoewel beugels ondersteuning bieden, kan het behoorlijk vermoeiend zijn om de hele dag metaal op je borst te hebben dat kan knellen, schuren of pijnlijke ribben kan veroorzaken. Om de ongemakken te minimaliseren, let je er het best op dat je de juiste maat draagt en de beha gemaakt is van kwaliteitsmaterialen. 
  • Beugelbeha's kunnen huidirritatie veroorzaken. Vooral bij beugelbeha's van mindere kwaliteit is het niet ongewoon dat er na veelvuldig dragen een draad door de zijkanten steekt. Deze draden kunnen snij- en schaafwonden veroorzaken. Bij sommige vrouwen kunnen onbedekte draden zelfs dermatitis of huidirritatie veroorzaken als ze te vaak beugelbeha's dragen.
  • Beugelbeha's passen niet perfect rond alle borsten. Maar liefst 90 procent van de vrouwen heeft borsten die verschillen in grootte. Een beugel past dan vaak niet goed. Of als je brede borsten hebt, kunnen de beugels helemaal verkeerd zitten op je lichaam.

Lees ook: Waarom je met een sportbeha moet sporten

Bronnen:
https://health.clevelandclinic.org
https://www.livestrong.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram