Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?

123-h-bh-openen-08-21.jpg

nieuws Sommige vrouwen zweren bij het dragen van een beha 24 uur op 24, zowel ’s nachts als overdag. Andere laten hun borsten liever losjes onder de lakens terwijl ze in dromenland vertoeven. 

Geen enkel onderzoek toont aan dat slapen met een beha aan nefast is voor de boezem, maar er is ook geen bewijs dat het voordelen biedt. In principe mag je dus doen waar je je het best en het gemakkelijkst bij voelt. Geen van beide keuzes is fout, tenzij je met een grote cup gezegend bent, gevoelige tepels/borsten hebt of borstvoeding geeft. Dan voelt het wel comfortabeler aan om je borsten ook tijdens het snoezen te ondersteunen met een zachte maar degelijke beha in de juiste pasvorm. 

Lees ook: Test je risico op borstkanker

Krijg je slappe borsten als je zonder beha slaapt?
’s Nachts een beha dragen maakt je boezem niet volumineuzer en het heeft ook geen invloed op de stevigheid van je borsten. Borsten gaan sowieso slapper worden met de leeftijd. Dat is de wet van moeder natuur en van de zwaartekracht, en een beha zal die niet tegenhouden. Het borstweefsel wordt ondersteund door collageenrijk bindweefsel (Cooper’s ligamenten) die zich onder de huid bevinden en die met het verloop van tijd beginnen uitrekken en verzwakken, zoals trouwens alle ligamenten in het lichaam. Het gevolg daarvan is dat je borsten gaan doorzakken en hangen. Maar niet alleen je leeftijd speelt daarbij een rol, ook je BMI, hoeveel keer je zwanger was en hoeveel borstweefsel je hebt, tellen mee. Erfelijkheid, gewichtsschommelingen, roken en hormonale wijzigingen tijdens de zwangerschap zijn stuk voor stuk factoren die borstverslapping in de hand werken. 

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

Krijg je borstkanker van het slapen met een beugelbeha aan?
Er is evenmin een verband tussen het dragen van een beha en het ontwikkelen van borstkanker. Het is een mythe die zich wijd verspreid heeft, maar die geen grond van waarheid bevat. Van het slapen met een beugelbeha aan krijg je geen kanker. Omdat dergelijke beugels wel ongemakken of pijn kunnen veroorzaken bij het draaien en bewegen tijdens de slaap is een zachte sportbeha, die de juiste maat heeft en die niet te strak zit, een veel betere optie voor wie wil slapen met een ingepakte boezem. Beugels in beha’s bevatten trouwens vaak ook nikkel, wat in combinatie met zweetvocht voor huidirritatie kan zorgen. 

Een goede nachtbeha moet je borsten toelaten om te ademen. Katoen bijvoorbeeld is ideaal voor wie gevoelig is voor schimmelinfecties. Wie ’s nachts vaak zweterig is, kan ook opteren voor een synthetische beha die geen vocht opslorpt. 

Lees ook: Vaginale schimmelinfecties: onschuldig maar onaangenaam

Bronnen:

Abstract: What Is the Most Important Factor of Breast Ptosis? Considerations for Breast Reconstruction Studied with Mastectomy Patients (nih.gov)
Effect of Breastfeeding on Breast Aesthetics | Aesthetic Surgery Journal | Oxford Academic (oup.com)
www.greatist.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram