Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

123_m-mama_baby_borstvoeding_2020.jpg

dossier

Veel mama’s gebruiken het woord ‘theezakjes’ als ze hun borsten vergelijken met die van voor de zwangerschap. Maar hoe komt het eigenlijk dat je borsten doorheen en na een zwangerschap veranderen qua vorm? Is dat bij iedereen zo? En maakt het uit of je al dan niet borstvoeding geeft?

Waarom gaan borsten ‘hangen’?

Tijdens de zwangerschap gaan je borsten groeien onder invloed van hormonen, waardoor het bindweefsel verandert. De huid kan dus na de zwangerschap effectief slapper zijn dan vroeger. Wie borstvoeding geeft, merkt daar in eerste instantie weinig van, omdat de borsten vol melkklieren zitten, maar zodra de melkproductie stopt, zal het klierweefsel slinken. Bij wie geen borstvoeding geeft, gebeurt trouwens net hetzelfde, want je lichaam heeft zich sowieso voorbereid op het geven borstvoeding. Of je effectief borstvoeding geeft en hoe lang, maakt dus niet uit. Daarnaast kan door de zwangerschap in je borsten ook wat vetweefsel verdwijnen, wat maakt dat ze zachter en slapper voelen en wat meer hangen dan vroeger. Bij de ene mama is de vormverandering wat meer uitgesproken dan bij de andere, maar het is wel geweten dat roken, een grote cupmaat en een hoog BMI dat in de hand werkt. En ook vrouwen die verschillende zwangerschappen achter de rug hebben, lopen meer kans om elasticiteit te verliezen in de borsten.

Wat kan je eraan doen?

De verandering in de vorm van je borsten voorkomen kan helaas niet. Na de bevalling zal de stevigheid van je borsten wel weer toenemen en doordat na enkele menstruatiecycli nieuw vetweefsel gevormd wordt, worden de borsten ook weer iets voller. Bij de meeste vrouwen ziet de ‘tweeling’ er dan ook na enige tijd ongeveer uit zoals voor de zwangerschap, al zullen anderen het helaas met een cupmaat minder moeten doen. Vergeet ook niet dat vele vrouwen hun gehele lichaam anders is na de bevalling, iets dikker of dunner, ook dat heeft uiteraard een impact op je borsten.

Wat met de tepels tijdens en na de zwangerschap?

Ook je tepels zien er tijdens de zwangerschap en erna anders uit. Ze worden groter en donkerder, en je krijgt ook bubbeltjes op het tepelhof. Die klieren van Montgomery scheiden een stof af waardoor je kindje makkelijker je borst vindt, en ook de verhoogde pigmentering helpt je baby om snel de tepel te vinden. Als je geen borstvoeding (meer) geeft, kan het zijn dat de tepels weer lichter en kleiner worden, maar dat is niet bij iedereen zo.

Bronnen:
La Leche League
Healthline
Medical News Today
Kind en Gezin
What To Expect

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram