Welke symptomen wijzen (niet) op borstkanker?

In dit artikel
Welke symptomen wijzen (niet) op borstkanker?

dossier

Voel je een knobbeltje in je borst of heb je pijn? Weet dat de meeste borstaandoeningen ongevaarlijk zijn. Maar welke symptomen wijzen wel op borstkanker? Een overzicht.

Mogelijke symptomen borstkanker

Getty_borstkanker_pijn_borsten_2022.jpg

©Getty Images

Alhoewel borstkanker bij mannen niet veel voorkomt, moeten ook mannen die veranderingen aan een van hun borsten vaststellen, een huisarts raadplegen. De volgende symptomen moeten zo snel mogelijk aan een arts worden gemeld:

  • een knobbel in of ongewone zwelling van de borst, die aanwezig blijft na de menstruatie
  • een knobbel of ongewone zwelling onder de oksel
  • ongewone veranderingen aan de tepel (schilfering, permanent ingetrokken tepel, verdikking, afscheiding van bloed of ander vocht uit de tepel)
  • intrekkingen (kuiltjes) of plooien in de huid van de borst. Soms is de huid verdikt en vertoont die putjes, zoals een sinaasappelschil
  • vlekkerige, rode huiduitslag (erytheem) op de borst
  • een wondje van de huid dat niet geneest

Borstkanker gaat meestal niet gepaard met pijn. Heb je echter voortdurend pijn in (één van) je borsten, bespreek dat dan zeker met je huisarts.

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

Zelfs als je een of meer van deze symptomen hebt, betekent dat niet dat je borstkanker hebt. In vele gevallen zal het gaan om een goedaardige zwelling. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of de verandering goed- of kwaadaardig is. 

Veel voorkomende goedaardige borstaandoeningen

Pijn in de borst
Veel vrouwen hebben af en toe pijn in de borsten. Doorgaans zijn de oorzaken hormonaal:

  • Tijdens de premenstruele fase van de maandelijkse cyclus zwellen de borsten op doordat ze vocht vasthouden. Die zogenaamde stuwing kan ze gevoeliger maken. Tijdens je maandstonden verlies je dat vocht weer, maar daarna herbegint alles van voren af aan.
  • Tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste trimester.
  • In de puberteit, bij meisjes én jongens.
  • Bij het naderen van de menopauze.

Lees ook: Pijn in de borsten (mastodynie): hinderlijk maar meestal onschuldig

Een cyste 
Een cyste is een blaasje, gevuld met vocht dat in de borst achtergebleven is. Ze kunnen klein zijn maar ook zo groot als een ei worden. Meestal groeien ze in de premenstruele fase, om tijdens de maandstonden weer te krimpen. Je kunt ze wat van vorm veranderen door erop te drukken en ze heen en weer bewegen onder de huid. Ze doen de borst knobbelig aanvoelen. Een cyste is niet gevaarlijk, maar wanneer ze erg groot en pijnlijk wordt, kan ze ingeprikt en leeggezogen worden. Na de menopauze blijven cysten meestal voorgoed weg.

Lees ook: Niet elk knobbeltje in de borst wijst op borstkanker

Goedaardig gezwel
Een beetje klierweefsel kan samen met bindweefsel een beweeglijk goedaardig gezwelletje vormen (fibroadenoom of borstmuis). Het voelt stevig en rubberachtig aan. Je kunt het wat bewegen onder de huid. De kans dat het kwaadaardig wordt, is erg klein. Als je er een ontdekt, ga je beter naar je arts. Die kan het laten onderzoeken, en als er dan nog onzekerheid is een punctie laten uitvoeren. Wanneer het pijnlijk is en zeker als het groeit, is het beter om het weg te laten nemen.

Lees ook: Mastopathie: gezwollen en pijnlijke borsten door aandoening borstklierweefsel

Mastitis
Een ontsteking van een borstklier (mastitis) ontstaat meestal tijdens de borstvoedingsperiode doordat een deel van de melk in de borst blijft zitten. Een deel van de borst wordt rood en pijnlijk. Je kunt (hoge) koorts krijgen. Soms ontstaat een met etter gevuld abces.

Lees ook: Borstontsteking (mastitis): symptomen en behandeling

Kleine tumor in een melkgang 
Een ongevaarlijke kleine tumor in een melkgang is de belangrijkste oorzaak van afscheiding uit de tepel. Het gezwelletje komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 35 en 55. Het kan gepaard gaan met pijn en je kunt een klein knobbeltje onder de tepel voelen. Het gezwelletje moet uitgesneden en onderzocht worden om er zeker van te zijn dat het niet gevaarlijk is.

Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram