Waarom je met een sportbeha moet sporten

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123-vr-sportbeha-fitn-06-17.jpg

dossier

Als je sport, is een goede beha geen overbodige luxe. Een sportbeha is comfortabeler dan een gewone beha en geeft meer ondersteuning waardoor pijn in de borsten kan worden vermeden.

Borsten bestaan grotendeels uit klieren en vetweefsel. De huid houdt alles op zijn plek, samen met banden uit bindweefsel (Cooper ligamenten) die vastzitten aan de dieper gelegen borstspieren. De borst zelf heeft geen spierweefsel. Bij sommige sporten zoals lopen, aerobics, dansen, tennis..., waarbij de borsten heftig wiebelen, ontstaat er grote druk- en trekkracht op de borstweefsels en de huidstructuren. Extra ondersteuning is dan van groot belang omdat het weefsel van de banden gemakkelijk uitrekt en er in de borst zelf geen spieren zijn die de weerslag van de beweging kunnen opvangen. Dit kan niet alleen pijn in de borsten en de nek of rug veroorzaken, maar op de duur ook tot blijvend letsel of hangborsten leiden.

Toch zou slechts 40 procent van de vrouwen een sportbeha dragen tijdens sportactiviteiten en slechts 13 procent van de adolescenten. Vaak gaat het dan nog om een slechte beha die niet is aangepast aan de omvang van de borsten of de intensiteit van de sport.

• Een derde tot de helft van de vrouwen ervaart pijn in de borsten bij het sporten. Veel vrouwen ervaren bovendien nek- en rugklachten of krijgen schaafplekjes. Hoe hoger de impact van de sport, en hoe groter de borsten, hoe beter ze moeten ondersteund worden.

• Het is een fabeltje dat vrouwen met een kleine boezem geen sportbeha nodig hebben. Kleine borsten ondergaan ook de schokken van je lichaam tijdens het sporten.
• Ook de ouderdom speelt een rol: met het ouder worden vermindert de elasticiteit van de huid, waardoor de borsten beter moeten ondersteund worden.

 • Onderzoek in Engeland en Australië heeft aangetoond dat een goede sportbeha de schokken met 50 tot 80 procent vermindert.
Een gewone beha vermindert ook de op- en neerwaartse beweging van de borsten bij het lopen, maar in veel mindere mate (20-30 %). Op een schaal van 0 tot 10 werd het discomfort tijdens het lopen met een gewone beha op 6,9 beoordeeld, waar dat met een sportbeha slechts 2,9 was.

 • Een sportbeha, liefst met voorsluiting, is eveneens geschikt voor bepaalde medische indicaties, zoals voor vrouwen met een borstaandoening waarbij een operatie noodzakelijk is of vrouwen die een cosmetische operatie hebben ondergaan. Een sportbeha kan voor fixatie en extra ondersteuning zorgen tijdens het genezingsproces.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram