Waarom je met een sportbeha moet sporten

unsplash_sportbeha_fitness_kracht_2023.jpg

dossier

Als je sport, is een goede beha geen overbodige luxe. Een sportbeha is comfortabeler dan een gewone beha en geeft meer ondersteuning waardoor pijn in de borsten kan worden vermeden.

Lees ook: Krijg je slappe borsten door borstvoeding?

Waarom een sportbeha?

Borsten bestaan grotendeels uit klieren en vetweefsel. De huid houdt alles op zijn plek, samen met banden uit bindweefsel (Cooper ligamenten) die vastzitten aan de dieper gelegen borstspieren. De borst zelf heeft geen spierweefsel. Bij sommige sporten zoals lopen, aerobics, dansen, tennis..., waarbij de borsten heftig wiebelen, ontstaat er grote druk- en trekkracht op de borstweefsels en de huidstructuren. Extra ondersteuning is dan van groot belang omdat het weefsel van de banden gemakkelijk uitrekt en er in de borst zelf geen spieren zijn die de weerslag van de beweging kunnen opvangen. Dit kan niet alleen pijn in de borsten en de nek of rug veroorzaken, maar op de duur ook tot blijvend letsel of hangborsten leiden.


Lees ook: Wat is je beha-maat en welke beha past best?

Wist-je-datjes

  • Een derde tot de helft van de vrouwen ervaart pijn in de borsten bij het sporten. Veel vrouwen ervaren bovendien nek- en rugklachten of krijgen schaafplekjes. Hoe hoger de impact van de sport, en hoe groter de borsten, hoe beter ze moeten ondersteund worden.
  • Het is een fabeltje dat vrouwen met een kleine boezem geen sportbeha nodig hebben. Kleine borsten ondergaan ook de schokken van je lichaam tijdens het sporten.
  • Ook de ouderdom speelt een rol: met het ouder worden vermindert de elasticiteit van de huid, waardoor de borsten beter moeten ondersteund worden.
  • Onderzoek in Engeland en Australië heeft aangetoond dat een goede sportbeha de schokken met 50 tot 80 procent vermindert. Een gewone beha vermindert ook de op- en neerwaartse beweging van de borsten bij het lopen, maar in veel mindere mate (20-30 %). Op een schaal van 0 tot 10 werd het discomfort tijdens het lopen met een gewone beha op 6,9 beoordeeld, waar dat met een sportbeha slechts 2,9 was.
  • Een sportbeha, liefst met voorsluiting, is eveneens geschikt voor bepaalde medische indicaties, zoals voor vrouwen met een borstaandoening waarbij een operatie noodzakelijk is of vrouwen die een cosmetische operatie hebben ondergaan. Een sportbeha kan voor fixatie en extra ondersteuning zorgen tijdens het genezingsproces.

Lees ook: Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram