Wat is je beha-maat en welke beha past best?

dossier

Als je een beha kiest, ga je misschien vooral af op hoe hij eruitziet of aanvoelt. Maar het belangrijkste is eigenlijk de behamaat. Draag je de verkeerde maat, dan kun je last krijgen van pijnlijke borsten, pijn in je nek, rugklachten of zelfs minder elastische borsten.

Lees ook: Slaap je beter wel of beter niet met een beha aan?

Behamaat bepalen: omtrek- en cupmaat

Je behamaat fluctueert meer dan je denkt. Je borsten zijn namelijk onderhevig aan stress, gewicht en hormonen, waardoor ze van maat kunnen veranderen. Je behamaat bepaal je dus het best om de zes à twaalf maanden. Je kan je borsten laten opmeten in de lingeriewinkel of je kan zelf aan de slag gaan met een meetlint.

Hoe ga je te werk? Een behamaat bestaat altijd uit twee delen: je omtrekmaat of borstonderwijdte (bv. 75, 80, 85 …) en het cijfer van je cupmaat (bv. A, B, C, D …). Om je cupmaat te bepalen, moet je ook je borstbovenwijdte opmeten. 

1. Borstonderwijdte
Plaats een meetlint rond je bovenlichaam, vlak onder je borsten. Meet de omvang en houd het lint ondertussen goed strak. Schrijf het cijfer op (bv. 80). Heb je geen afgerond cijfer, rond dan af naar het getal in de tabel:

63-67 cm     maat 65
68-72 cm      maat 70
73-77 cm     maat 75
78-82 cm      maat 80
83-87 cm      maat 85
88-92 cm      maat 90
93-97 cm      maat 95
98-102 cm    maat 100

2. Borstbovenwijdte
Plaats nu het meetlint rond je borsten ter hoogte van je tepels. Meet de omvang en hou het lint deze keer iets losser. Noteer het cijfer (bv. 95) en trek vervolgens het getal van de onderwijdte van het getal van de bovenwijdte af. 

Cupmaat
10-11 cm  AA
12-13 cm  A
14-15 cm  B
16-17 cm  C
18-19 cm  D
20-21 cm  DD of E
22-23 cm  F
24-25 cm  G
26-27 cm  H
28-29 cm  I

Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren

Welke beha past best?

Het berekenen van je behamaat is een goede richtlijn, maar je kan een beha beter altijd eens passen. De verschillende behamerken kunnen onderling namelijk licht variëren in maat. Let bij het passen overigens op volgende zaken: 

 • Het rugpand moet evenwijdig met je beugel zitten en de beha moet strak aanvoelen, maar mag niet te veel spannen.
 • Sluit je beha met het verste haakje. De stof rekt namelijk altijd nog uit door je beha te wassen en te dragen. Nadien kan je hem altijd nog aanspannen.
 • De beugels en de cup moeten je borsten mooi omsluiten en het middenstuk komt het best plat tegen je lichaam, tussen je borsten.
 • Trek de bandjes voldoende op zodat ze niet van je schouder vallen. Ze mogen echter ook niet te hard in je schouders snijden.

Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Welke vorm van beha kies je?

Getty_beha_borsten_2023.jpg

© Getty Images

 • Voor slappe of hangende borsten kies je een voorgevormde cup of drie- of vierdelige cup van elastisch materiaal die de borst goed omsluit.
 • Vallen je borsten van nature naar de zijkant? Kies dan een beha met zijsteun.
 • Grote borsten zijn het best gebaat met een balconettemodel (cup loopt lager over de borst en behabandjes staan verder naar de zijkant) of fullcupmodel. Je kiest het best ook een model met brede bandjes.
 • Heb je ronde borsten die zowel boven als onder de tepel gevuld zijn, dan kan je vrijwel elke beha kiezen.
 • Bij peervormige borsten passen sommige modellen minder goed. De borsten zijn naar verhouding smaller en dan kan een kleinere cup nodig zijn. Vaak ben je het beste af met een balconnettebeha of een beha met een hele cup (omsluit volledig de borst).
 • Heb je kleine borsten, dan is een zacht en naadloos model het meest geschikt. Een push-upbeha zorgt bij kleine borsten voor een vollere boezem.


Het is voorts belangrijk dat je de juiste beha draagt in de juiste omstandigheden. Tijdens het hardlopen moet je een sportbeha dragen. Voor dagelijks gebruik ga je het best voor een goed ondersteunende beha. Kies een comfortabel model voor ontspanningsmomenten en duikel een beha met diep decolleté op voor feestelijke momenten.

Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Welke stof kies je?

Ook in het materiaal waarvan de beha is gemaakt, heb je keuze te over. Een beha bestaat uit verschillende delen en verschillende materialen. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie om de beha steun en comfort te bieden. Voor de ene functie is een andere materiaaleigenschap nodig dan voor de andere functie.
  

 • Katoen is een fijn, luchtig materiaal dat goed vocht absorbeert en aangenaam is om te dragen. Het is geschikt voor de gevoelige huid, heeft een lange levensduur en is bestand tegen vele wasbeurten. Het is daarom een zeer geschikt materiaal voor de productie van lingerie.
 • De meeste beha’s zijn gemaakt uit synthetische stoffen, meer bepaald polyester, polyamide en elastan. Deze stoffen zijn elastischer, hebben een betere pasvorm en laten beter vocht door.
 • Satijn is een dicht geweven stof met een glanzende voorzijde en een matte achterzijde. Het kan van verschillende vezels zijn gemaakt. Vroeger was dat meestal zijde, maar tegenwoordig wordt satijn gemaakt van polyester als het bedoeld is voor lingerie.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram