Zit mijn beha goed of niet goed?

dossier Zeven op tien vrouwen zou de verkeerde behamaat dragen. Nochtans is een goede beha belangrijk, niet alleen om er goed uit te zien, maar ook voor uw gezondheid. Met een verkeerde beha kunt u namelijk last krijgen van rug-, nek- en schouderklachten. De bewering dat een beha de borsten beschermt tegen doorhangen, is nooit bewezen. Wel is het een goed idee om tijdens lichaamsbeweging een speciale ondersteunende sportbeha te dragen.

Lees ook: Waarom een sportbeha belangrijk is

1. Meten is weten: hoe bepaalt u uw beha-maat?

123-bh-meten-lintm-lingerie-07-17-.jpg
Veel vrouwen blijken hun borstmaat niet te kennen. Bovendien beseffen veel vrouwen niet dat hun borsten ook veranderen door leeftijd, hormonale veranderingen, gewichtsverlies of gewichtstoename, enz. Dat betekent dat u niet uw hele leven dezelfde maat kan dragen. Meet of laat uw beha-maat daarom geregeld opmeten.

Omtrek- en cupmaat

De beha-maat bestaat uit een cijfer en een letter. Het cijfer staat voor de borstomtrek (omvangs- of bandmaat). De letter staat voor de cupmaat.

Borstomtrek (omvangs- of bandmaat)
De borstomtrek of bandmaat wordt gemeten net onder de borstrand.
Neem een meetlint en leg de meter horizontaal (voor- en achterkant op dezelfde hoogte) rond uw borstkas net onder uw borsten. Adem even uit en laat de meter strak om uw lichaam aansluiten, zonder dat hij knelt. Het aantal centimeters bepaalt uw omtrekmaat, afgerond op 5 cm.

Een tussenliggende borstomtrek kan men altijd corrigeren door de haakjes aan de achterkant, die in twee of drie standen kunnen gesloten worden. De ondersteunende band is bovendien wat elastisch aan de zijkant en rugzijde.

Cupmaat
De cupmaat is het verschil tussen de borstomtrek boven de borst, de borstbovenwijdte (gemeten op het dikste niveau van de borsten ter hoogte van de tepels) en de omtrek onder de borst, de borstonderwijdte. De letter in de maat is een indicatie voor het volume van de boezem, en heeft gevolgen voor de diepte van de cup, en de breedte van de beugel onder de cup.
Meet uw cupmaat best wanneer u niet ongesteld bent. Tijdens periodes van hormonale schommelingen kunnen uw borsten zwaarder aanvoelen en riskeert u een te grote maat te kopen.

Berekeningstabel omvangs- of bandmaat
Borstonderwijdte (cm) Europese EU omvangsmaat Franse F omvangsmaat UK/USA omvangsmaat
58-62 cm 60 75 28
63-67 cm 65 80 30
68-72 cm 70 85 32
73-77 cm 75 90 34
78-82 cm 80 95 36
83-87 cm 85 100 38
88-92 cm 90 105 40
93-97 cm 95 110 42
98-102 cm 100 115 44
103-107 cm 105 120 46
108-112 cm 110 125 48
113-117 cm 115 130 50
118-122 cm 120 135 52
123-127 cm 125 140 54

In België wordt zowel de Europese (EU) als de Franse (F) maat (= Europese maat + 15) gebruikt. Let dus op welke maten u leest.
De maten verspringen per vijf centimeter. Daardoor zitten heel wat vrouwen tussen twee maten. U kiest dan best de maat die het dichtst bij uw omtrek aansluit.

Cupmaat
Borstbovenwijdte - onderwijdte Cupmaat
10-12 cm AA
12-14 cm A
14-16 cm B
16-18 cm C
18-20 cm D
20-22 cm E (of DD)
22-24 cm F (of DDD)
24-26 cm G (of FF)
26-28 cm H
28-30 cm J
30-32 cm K

Iemand met een borstomvang onder de buste van 93 centimeter en op de buste van 110 centimeter heeft dus maat 95C.
Indien u tussen twee maten in zit, neemt u het best een kleinere omvangsmaat met een grotere cupmaat.

Cupmaat is niet voor elke borstomtrek hetzelfde

De cupmaat wordt steeds bekeken ten opzichte van de omtrek onder de borst. Dit betekent dat het volume van de cup niet voor elke omtrek (bandmaat) hetzelfde is. De cupletter alleen zegt dus niets over de werkelijke grootte van de borsten.

Een D-cup is bijvoorbeeld kleiner bij iemand met een smalle taille dan een B-cup bij iemand met een brede taille. De cup bij 70B is bijvoorbeeld niet even groot als bij 85B. Terwijl de cupmaten van 70D, 75C en 80B exact gelijk en dus even groot zijn.

De maten in de vakjes met dezelfde kleur hebben dezelfde cupmaat.

2. Een beha moet u altijd passen

Ook als u uw beha-maten kent, is het belangrijk om altijd te passen. De vorm van uw borsten en uw lichaamsbouw beïnvloeden de maat. Uw lichaam en borsten veranderen constant. Ook het specifieke model van de beha en de stof kunnen de pasvorm beïnvloeden. Beha-maten verschillen namelijk per merk en per model. Bij de ene beha past een C-cup het best, terwijl u bij een andere beha een D-cup nodig hebt.

Probeer verschillende maten

De grootste fout die u kunt maken is om telkens dezelfde beha-maat te pakken. Een aantal factoren, zoals het model van de beha en uw lichaam, zijn bepalend voor de pasvorm van de beha.
Beha-maten liggen dicht tegen elkaar. 75B en 80C zijn bijvoorbeeld bijna hetzelfde. Zit de beha niet lekker, wissel dan niet alleen in de onderwijdte (omtrekmaat) van de beha, maar probeer ook eens een andere cupmaat.

Wanneer een beha teveel spant en u een grotere omtrek uitprobeert, zal dezelfde cupmaat niet meer goed passen. Stel dat u een beha hebt in de maat 85C maar hij past minder goed.

Wanneer de omvang 1 maat te groot is en
• de cupmaat 85C was juist dan wordt de juiste maat een 80D (cups blijven dan even groot)

• de cupmaat 85C te groot dan wordt de juiste maat een 80C (cups zijn dan 1 maat kleiner)

• de cupmaat 85C te klein dan wordt de juiste maat een 80E (cups zijn dan 1 maat groter)
Wanneer de omvang 1 maat te klein is en

• de cupmaat 85C was juist dan wordt de juiste maat een 90B (cups blijven dan even groot)

• de cupmaat 85C te groot dan wordt de juiste maat een 90A (cups zijn dan 1 maat kleiner)

• de cupmaat 85C te klein dan wordt de juiste maat een 90C (cups zijn dan 1 maat groter)

Kiezen voor een grotere omtrekmaat in plaats van voor een grotere cup is een van de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een beha. Daardoor gaat het rugpand, dat verantwoordelijk is voor de nodige stevigheid, te los zitten. De beha zelf zal vooraan naar beneden trekken en achteraan omhoog, waardoor hij niet meer de juiste steun geeft.

• Bij een brede inplant van de borsten en borsten die ver uit een staan en meer onder de oksel eindigen, kan een grotere cup nodig zijn.

• Wie een brede rug heeft zal naar verhouding bij het opmeten meer centimeters op de rug en niet op de borsten meten. Een kleinere cup kan dan nodig zijn. Voor een smalle rug geldt het omgekeerde en kan een grotere cup nodig zijn.

• Pas geen lingerie in de week voordat u ongesteld bent. Uw lichaam houdt in deze periode meer vocht vast, waardoor ook uwborsten wat groter kunnen zijn.

3. Wanneer zit uw beha goed?

123-bh-meten-lintm-lingerie-07-17.jpg
Voorkant
• De borsten vallen goed in de cups, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. De tepel bevindt zich in het diepste punt van de cup en er is een zachte, vloeiende overgang tussen cup en boezem. Als de cups rimpelen, is de beha te groot. Wanneer uw borsten over de cup heen puilen, kies dan een grotere cupmaat.

• Het grootste deel van uw borsten moet bedekt zijn (tenzij u een beha met halve cups draagt).

• Het middenstuk van uw beha dat tussen de beide cups zit en de eventuele beugels, moeten goed aansluiten tegen uw lichaam, vlak op de borstkast (en niet op borstweefsel). Er mag geen ruimte zijn tussen de huid en het middenstukje van de beha. Als het zweeft tussen uw borsten, is de maat niet juist.

• Bij een beha met beugels moet de binnenkant van de beugels bijna op het borstbeen (het midden van uw borstkas) vallen. Het buitenste deel van de beugels moet rond uw borst gaan. U kunt dit controleren door met uw vingers op de beugels te drukken. Drukken ze tegen uw borst, dan is de maat te klein. De beugels zijn te groot als ze tot onder de oksel doorlopen, of als ze in het midden over elkaar schuiven.

• De schouderbandjes mogen niet insnijden in de schouder, maar ook niet te los zitten en van de schouder vallen. Extra aanspannen voor een betere lifting heeft geen zin: schouderbandjes zorgen voor maar 10 % van de steun.

• Bij de meeste vrouwen is de linkerborst iets groter dan de rechter. Dat meestal kleine verschil is normaal en kunt u opvangen door de schouderbandjes aan te passen.

Achterkant
• De rugband loopt recht over uw rug, onder de schouderbladen en op ongeveer dezelfde hoogte als de beugels aan de voorkant van de beha. Dit is belangrijk voor een goede ondersteuning van uw borsten.

• De rugband mag niet te strak, maar ook niet te los zitten. Een beha zit goed als u er aan de achterkant twee vingers kan tussen steken.

• Bij een goede beha zit de sluiting op de wijdste stand (buitenste haakje). Op die manier zijn ook de twee andere rijen oogjes mooi weggestopt.

4. Wanneer zit uw beha niet goed?

123-bh-winkel-lingerie-set-07-17.jpg
• De achterkant kruipt omhoog
De rugband kruipt op uw rug omhoog tussen uw schouderbladen. U hebt waarschijnlijk een beha aan met een te grote onderwijdte (omtrekmaat), of de schouderbandjes zijn te strak aangespannen. Hierdoor verliest het rugpand veel van haar ondersteunende kwaliteiten. Zo krijgen de borsten minder steun en worden uw rug en schouders extra belast.

Wat kunt u doen?
- maak de schouderbandjes losser
- Probeer een kleinere onderwijdte of omtrekmaat (een kleiner cijfer in de beha-maat, ga bv. van maat 42 naar 40). Let op: dit kan betekenen dat u een grotere cup-maat nodig hebt.

• De banden drukken of snijden in uw schouders
Als de banden in uw schouders drukken of snijden, dan zitten de bandjes te strak.

Wat kunt u doen?
- Maak de bandjes langer met de regelaar.
- Probeer eventueel een beha met een kleinere omtrekmaat of met bredere schouderbandjes.

• De schouderbandjes zitten te los
De beha geeft nu niet de juiste steun.

Wat kunt u doen?
- Kort de lengte van het schouderbandje in.
- Helpt dit niet? Kies dan voor een beha-model met wijdere schouderbandjes of waar de schouderbandjes meer in het midden van de cup en/of rug aansluiten.

• Uw borsten bollen over de rand van de cup
Als uw borsten over de rand van de cup bollen, of als de cup bovenaan in de borst snijdt en de borst wordt platgedrukt, dan hebt u een te kleine cupmaat. De beha verliest op deze manier zijn elasticiteit en dat is niet goed voor uw borsten.

Wat kunt u doen?
Probeer een beha met dezelfde omtrek maar met een grotere cup.

• Uw borsten puilen aan de zijkanten uit
De beha is te klein (te kleine omtrek- of cupmaat).

Wat kunt u doen?
Probeer een beha van één maat groter (bv van 40 naar 42) of kies een bh met cups die uw borsten meer bedekken.

• Onderrand snijdt in
Waarschijnlijk is uw beha te klein.

Wat kunt u doen?
Probeer 1 maat groter (bv. van 40 naar 42) of een beha met een wijdere onderrand.

• De cup is kreukelig en/of uw borsten piepen aan de onderkant eruit
Als uw cup kreukelig is en niet goed aansluit tegen uw borsten, dan is de cupmaat te groot. De beha geeft op deze manier niet de juiste steun waardoor uw borsten kunnen gaan hangen.

Wat kunt u doen?
Probeer een kleinere omtrekmaat of een kleinere cupmaat.

• Midden voorstukje rust niet tegen het lichaam/beugels snijden in langs zijkant
Als de cups en de beugels te klein zijn, rust het middenvoorstukje niet tegen het lichaam maar drukt tegen de borsten of de beugels kunnen insnijden langs de zijkant.

Wat kunt u doen?
Probeer één cupmaat groter.

• Opening tussen middenvoorstukje en borstbeen
Bij een goede beha ligt het stukje tussen de cups tegen het borstbeen. Is er een opening, dan is de beha waarschijnlijk te groot.

Wat kunt u doen?
Probeer een beha met een kleinere cup of een ander model.

• Beugels prikken in de huid onder de oksel
Dan is de beha waarschijnlijk te groot.

Wat kunt u doen?
Probeer één cupmaat kleiner.

5. Elke borst is anders: welk model kiezen?

123-beha-zw-beugel-170_08.jpg
Er bestaan niet alleen veel maten maar ook veel verschillende modellen.

• Met of zonder beugel
Een beugelbeha haalt de borsten uit elkaar en drukt ze naar boven. De beugels worden vaak onzichtbaar in de BH verwerkt. Tegenwoordig zijn ze er niet alleen in metaal, maar ook in soepele, meebuigende kunststof.
Beha’s zonder beugel geven evenveel steun en worden door veel vrouwen als comfortabeler ervaren.

• Met een hele of halve cup
Een hele cup omsluit de borst volledig. Dit geeft gevoelsmatig meer steun.
De balconnet beha laat het bovenste deel van de boezem onbedekt en het tussenstukje zit vrij hoog op het lichaam. Dat zorgt voor een horizontale lijn. Een balconnet geeft de borsten een mooie ronde vorm en een prima ondersteuning.

De plunge beha is een halve cup beha met een laag frontje. Het stukje tussen de borsten zit lager dan bij een balconnet beha. De schouderbandjes zitten midden over de schouders. Best geschikt voor vrouwen met een stevige boezem.

• Met en zonder voorgevormde of voorgevulde cups.
De voorgevormde beha geeft uw borsten een mooie ronde vorm.
Ongevulde beha’s zijn geschikt voor vrouwen die hun borsten niet groter willen laten lijken.

Een voorgevulde of padded beha is een beha met een gevoerde cup. Deze cup heeft een bepaalde vorm die de borst ook in die vorm dwingt. Meestal is een padded beha naadloos. Een voorgevormde beha leent zich perfect voor onder strakke kleding en levert bovendien extra steun en maakt de borsten voller.

• Met brede of smalle schouderbandjes, met gekruiste schouderbandjes of zonder schouderbandjes (‘strapless’)

• Push-up
Deze beha's duwen de borsten omhoog en naar het midden, zodat de borsten groter lijken. In de cups zit vaak een extra verdikking.

• Minimizer
Deze beha's duwen de borsten plat tegen het lichaam, zodat de borsten kleiner lijken.

• Zwangerschapsbeha
De borsten worden tijdens de zwangerschap gevoeliger en zwaarder. Zwangerschapsbeha’s zijn verstelbaar en kunnen uitbreiden.

• Borstvoedingsbeha.
Deze beha’s worden gedragen om de borstvoeding te vergemakkelijken. Ze zijn gemaakt met flappen die kunnen worden openklappen of geduwd aan de zijkant, waardoor de borsten worden ondersteund tijdens de borstvoeding. De cups zijn meestal voorgevormd waardoor de borst een mooie natuurlijke vorm krijgt.

• Sportbeha's
Sportbeha’s zijn ontworpen om de borsten comfortabel te ondersteunen tijdens beweging. Hun doel is de borsten zo onbeweeglijk mogelijk te houden tijdens het sporten. Sportbeha's hebben meestal geen baleinen of beugels.

Lees ook: Waarom een sportbeha belangrijk is

Welk model kiezen?

123-bh-winkel-lingerie-07-17.jpg
• Hebt u kleine borsten, dan kunt u beha’s met en zonder beugel nemen. voorgevormde beha, een beha met een halve cup of een push-up beha.

• Voor vrouwen met zwaardere borsten is een beha mét beugel, een volle cup en met brede bandjes vaak het best. Wenst u een straplees model? Kies dan een drie sectie cup. Wilt u liever een maatje kleiner lijken? Probeer dan eens een ‘minimizer’ die de borst met een maatje verkleint.

• Hebt u ronde borsten, die zowel boven als onder de tepel gevuld zijn, dan kunt u vrijwel elke beha kiezen.

• Hebt u peervormige borsten, dan passen sommige modellen minder goed. Deze borsten zijn naar verhouding smaller en dan kan een kleinere cup nodig zijn. Vaak bent u het beste af met een balconnet beha (cup loopt lager over de borst en beha-bandjes staan verder naar de zijkant) of een beha met een hele cup (omsluit volledig de borst).

• Hebt u eerdere slappe borsten, dan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een halve cup of balconette, of een voorgevormde beha, waardoor de borsten iets naar voor worden gebracht. Een plunge beha is minder geschikt.

6. Welk materiaal kiezen?

Lang werd katoen als het ideaal beschouwd. Nu worden meer en meer synthetische vezels gebruikt.

Katoen
Katoen is een fijn, luchtig materiaal dat goed vocht absorbeert en aangenaam om dragen is. Voor sportbeha’s wordt puur katoen afgeraden omdat het te weinig ademt en te veel vocht opneemt.

Zijde
Zijde is zowel sterk als elastisch en kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Het beschikt tevens over iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer warm. Zijde is ook weinig gevoelig voor schimmels en motten.

Synthetische vezels
Er worden steeds meer synthetische vezels gebruikt, al dan niet in combinatie met katoen of zijde, omdat ze soepeler of elastischer zijn, een betere pasvorm garanderen, beter vocht doorlaten, enz. Zeker voor sportbeha’s verdienen deze synthetische vezels de voorkeur.
Bekende voorbeelden zijn microvezel, lycra (elasthan), Tactel (polyamide)

Terloops: satijn, kant, batist, chiffon, tule enz. zijn geen stoffen maar weefstructuren. Een kanten beha kan bijvoorbeeld zowel uit katoen als uit synthetische vezels of (meestal) een combinatie van beide bestaan.

Bent u allergisch voor nikkel?
Indien u een (aangetoonde) allergie hebt voor nikkel, dan mag u geen beha kopen met beugels of sluitingen die nikkel bevatten.

Lees ook: Nikkelallergie: als je uitslag krijgt van juwelen


Laatst bijgewerkt: juli 2017
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram