Kan je je laten vaccineren tegen gordelroos of zona?
nieuws
Gordelroos, ook wel zona genoemd, is een vervelende huidaandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazoster-virus. Dit virus is één van de acht herpesvirussen.
Vaccinatie is mogelijk ter preventie van gordelroos.
In Europa zijn twee vaccins tegen gordelroos goedgekeurd door het European Medicine Agency (EMA), de organisatie die de toetsing van medicijnen en vaccins voor Europa uitvoert. Het Zostavax-vaccin kreeg in 2006 groen licht van het EMA en is lange tijd het enige goedgekeurde vaccin geweest tegen gordelroos. In 2018 is daar het Shingrix-vaccin bijgekomen. De beide vaccins zijn ontwikkeld om gordelroos en post-herpetische pijn (beiden zijn gevolgen van dezelfde virusinfectie) te voorkomen bij volwassenen boven de 50 jaar. Shingrix kan daarnaast gebruikt worden bij volwassenen van 18 jaar of ouder met een verhoogd risico op herpes zoster. Er zijn een aantal belangrijke verschillen te benoemen tussen de vaccins.
Verschillen tussen vaccins tegen zona of gordelroos
- Werkzaamheid: Het Shingrix-vaccin voorkomt meer dan 90% van de gordelroos-gevallen. Het Zostavax-vaccin is slechts in ongeveer 50% van de gevallen effectief in de preventie van deze ziekte.
- Beperkingen: Het Zostavax-vaccin kan niet worden toegediend aan mensen met een slecht functionerend immuunsysteem. Aangezien dit een belangrijke doelgroep is voor vaccinatie, is dit een behoorlijke beperking. Daarnaast kunnen zwangere vrouwen niet worden ingeënt met dit vaccin. Er is geen reden om aan te nemen dat het Shingrix-vaccin niet geschikt zou zijn voor deze doelgroepen.
- Werkingsduur: Eén van de nadelen van het Zostavax-vaccin is dat de beschermingsgraad sterk afneemt met de jaren. In het eerste jaar beschermt het vaccin nog voor 60-70% tegen gordelroos, maar na zeven tot acht jaar is de beschermingsgraad afgenomen tot 20-30%. De effectiviteit van het Shingrix-vaccin is aangetoond tot 4 jaar na vaccinatie. De werkzaamheid van het vaccin na deze 4 jaar wordt nog onderzocht.
- Prijs: Het Shingrix-vaccin is aanzienlijk duurder dan het Zostavax-vaccin. In België betaal je 340,56 euro voor de twee benodigde injecties van het Shingrix-vaccin. Inenting met het Zostavax-vaccin kost 148,63 euro.
Welk vaccin is het beste tegen zona of gordelroos?
Afgezien van de kosten is het Shingrix-vaccin superieur aan het Zostavax-vaccin. Zowel de beschermingsgraad, de werkingsduur en de geschiktheid van het Shingrix-vaccin voor een groter deel van de bevolking, maken dit vaccin beter dan het Zostavax-vaccin.
In België is het uitgangspunt van de hoge gezondheidsraad dat het Zostravax-vaccin kan worden overwogen bij mensen tussen de 65 en de 79 jaar. Voor wie een medische behandeling moet ondergaan waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt en 50 jaar of ouder is, bestaat een toegevoegd advies. Bij deze groep mensen kan worden overwogen om de vaccinatie ten minste 4 weken voor aanvang van de behandeling toe te dienen.
Het Zostravax-vaccin kent weinig bijwerkingen en de vaccinatie gebeurt met één injectie.
Als je wilt weten of het voor jou nuttig is om je te laten vaccineren tegen gordelroos, kan je het best je huisarts raadplegen.
Lees ook: Twaalf vragen over zona of gordelroos
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: april 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.