Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

In dit artikel
Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

dossier

Als we ouder worden, krijgen we een soort chronische ontsteking in ons immuunsysteem, waardoor cellen beschadigd raken. Volgens deskundigen zijn deze leeftijdsgebonden ontstekingen gelinkt aan cognitieve achteruitgang en dementie. Dan rijst de vraag: kunnen we met ontstekingsremmende voeding dementie voorkomen?

Lees ook: Vermindert gezonde levensstijl kans op dementie?

Ontstekingsremmende voeding tegen dementie

Onderzoekers aan de Universiteit van Athene verzamelden voor een studie 1.059 Grieken met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar die geen dementie hadden. Elke persoon beantwoordde een voedselvragenlijst die polste naar hun consumptie van zuivelproducten, granen, fruit, groenten, vlees, vis, peulvruchten waaronder bonen, linzen en erwten, toegevoegde vetten, alcoholische dranken, stimulerende middelen en zoetigheden. De deelnemers kregen vervolgens een voedingsscore toegekend naargelang het aantal inflammatoire producten in hun dagelijkse dieet en werden op basis van die cijfers ingedeeld in drie groepen. 

In de daaropvolgende drie jaar werd bij 6 procent van de deelnemers dementie vastgesteld. De onderzoekers konden zo besluiten dat, van de drie groepen, de groep die het minst ontstekingsremmende producten at maar liefst drie keer zoveel kans had om dementie te ontwikkelen dan de groep die zulke producten het meest consumeerde. 

Lees ook: De ziekte van Alzheimer: wat zijn de symptomen in het beginstadium?

Gepersonaliseerd voedingsadvies tegen dementie?

"Je dieet kan dus wel een rol spelen bij het bestrijden van ontstekingen, ook de ontsteking die kan bijdragen aan hersenveroudering”, besluit studieauteur Nikolaos Scarmeas (Universiteit van Athene). "Onze resultaten brengen ons dichter bij het karakteriseren en meten van het ontstekingspotentieel van onze voedingspatronen," zei Scarmeas. "Dat zou op zijn beurt kunnen helpen om in de toekomst meer gepersonaliseerd voedingsadvies te geven en andere strategieën uit te werken voor het behoud van de cognitieve gezondheid."

De studie was een observationele studie, geen klinische studie. Het is dus nog geen bewijst dat een ontstekingsremmend dieet hersenveroudering en dementie voorkomt, het toont wél een verband aan tussen de twee. Langere studies zijn nodig om de bevindingen te bevestigen en te repliceren.

Lees ook: Hartvriendelijke voeding: welke producten zijn goed voor hart en bloedvaten?

Bronnen:

https://www.healthline.com
https://n.neurology.org
https://www.aan.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram