Vissen worden gevangen voor consumptie. Het vangen van vis is een belangrijke vorm van voedselwinning en de basis van een belangrijke industrietak. Op culinair vlak worden sommige andere waterdieren ook tot vis gerekend, zoals oesters en garnalen.
Garnalen zijn razend populair in de keuken, maar de termen scampi, gamba en tijgergarnaal worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het verschillende soorten garnalen met elk hun oorsprong, kweekwijze en smaakprofiel.
Zin in een exotisch mosselgerecht? De combinatie van venkel, paprika en koriander zorgt voor een frisse toets, terwijl gember, chili en knoflook het gerecht wat pit geven. Snel klaar, gezond én verrassend: perfect voor een lichte avondmaaltijd of om je gasten culinair te verrassen.
Op zoek naar een verrassende twist op de klassieke mosselen? Dit recept combineert de zilte smaak van mosselen met de romige zachtheid van kokosmelk en een frisse kruidigheid van rucola en peterselie. Een heerlijk eenvoudig gerecht met een exotisch tintje.
Gezondheidsinstanties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Hartstichting, raden aan om wekelijks vette vis te eten, zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Waarom is vette vis zo belangrijk in een gezond voedingspatroon?
Sommigen walgen al bij het zien van een oester, anderen krijgen er maar niet genoeg van. Maar zijn oesters gezond? En hoe weet je of een oester vers is, zodat je niet ziek wordt nadien?
Zalm is een van de populairste vissoorten wereldwijd, bekend om zijn hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Gekweekte zalm is over het algemeen goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar, maar er zijn aanzienlijke zorgen over de kwaliteit van deze vis. Terecht of niet? We vroegen het aan dr. Ir. Eric De Maerteleire, auteur van verschillende boeken over gezondheid en voeding.
"Mijn liefde voor de Thaise keuken is niet weg te denken. Een klassieke mosselpot geef ik in een handomdraai een Thaise twist", vertelt Nathalie Meskens. Dankzij dit recept kan je 't thuis zelf ook proberen.
Rauw of ondergekookt voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk, kaas en zeevruchten kan besmet zijn met bacteriën die gevaarlijk zijn voor kinderen (Salmonella, E. coli, Listeria). Waarom zijn kinderen zo kwetsbaar voor zo'n voedselvergiftiging, terwijl volwassenen zonder problemen zulke rauwe producten kunnen eten?
Hoewel we de mosselen uit Nederland halen, is ‘Mosselen met frietjes’ een van de belangrijkste gerechten uit ons culinair erfgoed. Maar hoe bereid je perfect gekookte mosselen?
Rijst en vis zijn gezond, dus sushi moet wel hoog scoren op de gezondheidsschaal zou je denken. Dat is helaas niet altijd zo. Of sushi al dan niet gezond is, is afhankelijk van de bereiding, de ingrediënten én hoeveel je ervan eet.
Skrei, ook wel bekend als de winterkabeljauw of de Noorse kabeljauw, is een vissoort die zich onderscheidt door zijn unieke eigenschappen en voedingsvoordelen.
Jaarlijks produceren we met zijn allen zo’n 300 miljoen ton aan plastic afval. Een groot deel daarvan belandt in onze oceanen en bijgevolg ook op het menu van alles wat erin leeft. Hoe veilig is het nog om vis en schaaldieren te eten? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Jaarlijks produceren we met zijn allen zo’n 300 miljoen ton aan plastic afval. Een groot deel daarvan belandt in onze oceanen en bijgevolg ook op het menu van alles wat erin leeft. Hoe veilig is het nog om vis en schaaldieren te eten? We bespraken het met professor Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Vis is lekker en gezond, maar tegelijk vrij gevoelig voor bederf. Hoe kan je zien of vis vers is? Als hij aan een aantal criteria voldoet, zit je safe.
Sushi is gezond en rijk aan verschillende voedingsstoffen, maar er bestaan sushicombinaties met rauwe vis... en de gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus. Is sushi dan wel veilig tijdens tijdens de zwangerschap?
De afgelopen jaren is het aantal vegetariërs fel gestegen, maar is het wel zo gezond om vlees van je menu te schrappen? Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen? Professor Ann Meulemans geeft een woordje uitleg.
Honderd jaar geleden zaten de zeeën en oceanen nog vol vis en zwommen er zelfs verschillende soorten rond van enkele meters groot. Nu is het minder goed met het visbestand gesteld. Marien bioloog Filip Volckaert (KU Leuven) legt je uit hoe dat komt en wat wetenschappers daaraan doen.
Met de jaarwisseling zal er weer menig oestertje verorberd worden. Zeeuwse, Franse, holle en platte … l’embarras du choix. De leeftijd en grootte van de oesters die je koopt, kan je aflezen van de verpakking.
Sushi, maki, nigiri en sashimi zijn als culinaire kunststukjes ingebed in de Japanse cultuur en ook in België kunnen we de gerechten wel smaken. Al moeten we toch een beetje opletten dat we de producten niet te vaak eten, zo melden Spaanse onderzoekers.
In vis zitten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot schadelijke nitrosamines. Kunnen we die combinatie dan beter uit ons menu schrappen?
Vette vis staat al langer bekend als een bron van belangrijke voedingsstoffen. Spaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat de toevoeging van sardines aan een gezond voedingspatroon het risico op diabetes helpt verminderen, en misschien zelfs de progressie ervan vertraagt.
PFOS (perfluoroctaansulfonaten) zijn chemische stoffen die behoren tot de familie van de PFAS, wat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Die chemicaliën worden toegevoegd aan tal van materialen omdat ze water, vuil en vet kunnen afstoten en bovendien ook brandwerend zijn.
Vette vis is bijzonder rijk aan omega-3, een vetzuur dat goed is voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder het cardiovasculaire systeem. Nieuw onderzoek bevestigt deze voordelen en bepaalt hoeveel vis je het beste eet.
Vis is supergezond als je kijkt welke voedingsstoffen hij bevat. Het water waarin hij zwemt, is helaas niet de ideale habitat omdat het ‘gecontamineerd’ is met nanopartikels en zware metalen. Wat is de impact van die vervuiling op de voedselketen?
Van alle zeevruchten bevatten mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen per gram de meeste microplastics. Aangezien we weekdieren volledig opeten – van een vis eten we maar bepaalde stukken – krijgen we ook meer plastic binnen bij de consumptie ervan. Dat ontdekten Britse onderzoekers.
Wie regelmatig vis eet, heeft iets minder kans om dikkedarmkanker te krijgen. Dat wordt recent bevestigd in een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd in het vakblad Clinical Gastroenterology and Hepatology.