Is vis met spinazie kankerverwekkend?
      
                
                	
                        
                        
            
            nieuws
            In vis zitten zogeheten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot nitrosamines. Nitrosamines zijn een grote groep verbindingen, waarvan een deel wordt beschouwd als kankerverwekkend. In proeven bij dieren is aangetoond dat ze mogelijk maag- of leverkanker kunnen veroorzaken. Eerder werd daarom geadviseerd om vis en schelpdieren niet met spinazie te combineren. 
Recentere analysegegevens van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) tonen echter aan dat het gehalte nitrosamines dusdanig laag is dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is. Bovendien werd geen rekening gehouden met wat in de maag gebeurt, want groenten bevatten ook beschermende stoffen, vitamine C en andere antioxidanten bijvoorbeeld, die ervoor zorgen dat nitrieten niet worden omgezet naar nitrosamines, maar naar stikstofmonoxide, een stof die ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden en er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd.
Ook van Daan Kromhout, hoogleraar volksgezondheidsonderzoek, verbonden aan de afdeling humane voeding van Wageningen Universiteit, mogen we nitraatrijke groenten en vis gerust samen op het menu zetten: "De onderzoekers, toxicologen die meenden dat de combinatie wel degelijk schadelijk is, baseerden zich op experimenten die ze uitvoerden op dieren, ratten bijvoorbeeld. En op reageerbuisexperimenten. Bij dit soort testen worden grote hoeveelheden nitriet en aminozuren samengevoegd waaruit de mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen kunnen ontstaan. Deze zijn niet te vergelijken met de hoeveelheden die men tot zich neemt bij de dagelijkse consumptie", zo meldde hij aan het Nederlandse blad Trouw. 
Nitraatrijke groenten zijn onder andere andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
 
            
            
            
                
            Lees ook: Recept: vis in de oven met spinazie, tomaat en ui
        
            
            
                    
                        
                    Lees ook: Kabeljauwhaas met spinazie en kerstomaten
                
        
        
                
                
                 
            
            Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.nieuwsblad.be
https://radio2.be
https://www.trouw.nl
 
        
        
   
		 
                
      
      
      Laatst bijgewerkt: oktober 2021 
      
      
          
       
      
              
              
         
      
      
  
      
      
            
    
    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.