Is vis met spinazie kankerverwekkend?

123-h-R-vis-spinazie-ui-03-19.jpg

nieuws In vis zitten zogeheten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot nitrosamines. Nitrosamines zijn een grote groep verbindingen, waarvan een deel wordt beschouwd als kankerverwekkend. In proeven bij dieren is aangetoond dat ze mogelijk maag- of leverkanker kunnen veroorzaken. Eerder werd daarom geadviseerd om vis en schelpdieren niet met spinazie te combineren.

Recentere analysegegevens van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) tonen echter aan dat het gehalte nitrosamines dusdanig laag is dat het risico voor de gezondheid heel erg klein is. Bovendien werd geen rekening gehouden met wat in de maag gebeurt, want groenten bevatten ook beschermende stoffen, vitamine C en andere antioxidanten bijvoorbeeld, die ervoor zorgen dat nitrieten niet worden omgezet naar nitrosamines, maar naar stikstofmonoxide, een stof die ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden en er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd.

Ook van Daan Kromhout, hoogleraar volksgezondheidsonderzoek, verbonden aan de afdeling humane voeding van Wageningen Universiteit, mogen we nitraatrijke groenten en vis gerust samen op het menu zetten: "De onderzoekers, toxicologen die meenden dat de combinatie wel degelijk schadelijk is, baseerden zich op experimenten die ze uitvoerden op dieren, ratten bijvoorbeeld. En op reageerbuisexperimenten. Bij dit soort testen worden grote hoeveelheden nitriet en aminozuren samengevoegd waaruit de mogelijk kankerverwekkende nitrosaminen kunnen ontstaan. Deze zijn niet te vergelijken met de hoeveelheden die men tot zich neemt bij de dagelijkse consumptie", zo meldde hij aan het Nederlandse blad Trouw.

Nitraatrijke groenten zijn onder andere andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.

Lees ook: Recept: vis in de oven met spinazie, tomaat en ui

Lees ook: Kabeljauwhaas met spinazie en kerstomaten

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl
https://www.nieuwsblad.be
https://radio2.be
https://www.trouw.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram